Φ. Λεβέντης: Οι μεγάλες προκλήσεις μετά την 1η Ιουλίου έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην τελική μου απόφαση

Τον ανθρωποκεντρικό του προσανατολισμό στα θέματα της τοπικής κοινωνίας ξεδίπλωσε ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, Φάνος Λεβέντης, o οποίος εξήγησε ανάμεσα σε άλλα, ότι τα κέντρα αναψυχής συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την τοπική αυτοδιοίκηση, αναλύοντας όσα πρόκειται να διαφοροποιηθούν με το ζήτημα του ήχου και των απαιτούμενων αδειών που θα χρειάζονται, για να τονίσει επίσης ότι η προεδρία της Ένωσης Δήμων, επιβάλλεται να ανήκει στον εκάστοτε δήμαρχο της πρωτεύουσας.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, λίγες ημέρες από τις δημοτικές εκλογές, σε συνέντευξη του στον REPORTER, ανέφερε ότι πέραν από το κομμάτι των κέντρων αναψυχής, το οποίο απασχολείται, σε περίπτωση εκλογής του, θα τον ενδιέφερε να εμπλακεί στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στην εκπαίδευση γύρω από την αειφόρα και κυκλική οικονομία, όπως και στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Αναφορικά με την ανάπλαση και αναβίωση της Λαϊκής Γειτονιάς, ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένη, αφού κατά την άποψή του ο δήμος οφείλει να δίνει κίνητρα σε νέα παιδιά για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, τονίζοντας επίσης, ότι «οι φήμες περί επενδυτή πρέπει να παραμείνουν φήμες. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει να είναι προϋπόθεση η διατήρηση της αρχικής ταυτότητας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει».

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του κ. Φάνου Λεβέντη:

  • Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να υποβάλετε την υποψηφιότητά σας ως Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας;

Ήταν μια πραγματικά πολύ δύσκολη απόφαση . Οι μεγάλες όμως προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας μετά την 1η Ιουλίου έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη τελική μου απόφαση. Η τεράστια σημασία που ως εκ της θέσης μου σαν γ.γ. του ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. αποδίδω στον τρόπο που θα λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και ακόμα πολύ περισσότερο η Πρωτεύουσα καθιστούν την εκλογή μου αναγκαία αλλά και ωφέλιμη θα έλεγα . Ωφέλιμη τόσο για τους επιχειρηματίες στο τομέα της φιλοξενίας αλλά και τους δημότες γενικότερα, αφού η πολιτική μου και η προσέγγιση μου στα θέματα της τοπικής κοινωνίας έχουν ένα ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της υποψηφιότητας σας, τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στην πρωτεύουσα;

Θα ήταν τραγικό και ολέθριο λάθος μου αν άρχιζα να σας παραθέτω σωρεία θεμάτων που θα επιθυμούσα να δω να αλλάζουν ή να βελτιώνονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε με απασχολούν . Το θεωρώ πραγματικά πλεονασμό να αναφέρομαι σε πράσινη πόλη, καθαρή πόλη, ασφαλή πόλη κ.α. Αυτά ούτως η αλλιώς τα θεωρώ και προαπαιτούμενα . Από την άλλη, κατέρχομαι ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και το θεωρώ φαιδρό ατυχές και αχρείαστο να προβάλλω θέσεις επί παντός επιστητού. Αυτά είναι υποχρέωση των υποψηφίων δημάρχων.

Σας διαβεβαιώ όμως ότι έχω απόψεις και θέσεις και για το κυκλοφοριακό, το μεταναστευτικό, την ευημερία των ανθρώπων αλλά και των ζώων, την προσέγγιση με το άλλο μισό κομμάτι της πρωτεύουσας, για τις διακρίσεις και γιατί η πρωτεύουσα οφείλει να είναι φιλική και φιλόξενη στα άτομα με κάθε μορφής διαφορετικότητα .

Άρα πολύ λογικά και απόλυτα φυσιολογικά επικεντρώνομαι στα θέματα που έχω βαθιά γνώση, συσσωρευμένη εμπειρία και ικανότητα ώστε να αναζητηθούν λύσεις και που μαζί με όσα έχω αναφέρει που με καθορίζουν σαν άτομο θα συνδράμω σημαντικά στην αναζήτηση λύσεων. Οπως π.χ. την ηχητική όχληση , τα οργανικά απόβλητα , τη μηδενική σπατάλη τροφίμων, την αειφόρα, την κυκλική οικονομία, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και αύξηση των ποσοστών των επισκεπτών κ.α. Θα αναφερθώ και πιο κάτω γύρω από το θέμα αυτό.

  • Πέραν από την υποψηφιότητα σας για το δημοτικό συμβούλιο, είστε και πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι αναψυχής στην πόλη και πώς συνδέονται με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Τα κέντρα αναψυχής συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την τοπική αυτοδιοίκηση . Η συνένωση πολλών δήμων μαζί αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση διότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εφαρμοσμένες πολιτικές γύρω από την παρουσία και λειτουργία των κέντρων αναψυχής. Δηλαδή ακόμα και πολιτικές υγειονομικού ενδιαφέροντος ενδέχεται να είναι διαφορετικές, ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος του ‘’Ήχου‘’ και η έκδοση της απαιτούμενης άδειας. Οι Αδεείς Λειτουργίας και άλλες που εκδίδει ο δήμος και η ισχύς των αδειών αυτών .

  • Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον νέο, μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας;

Οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Πρώτιστα η επιτυχής συνένωση μαζί με τα άλλα διαμερίσματα και η οικονομική πολιτική που θα καθιστά τον μητροπολιτικό πλέον δήμο βιώσιμο .

Ακολούθως θα βρει μπροστά του το κυκλοφοριακό, την διαχείριση του μεταναστευτικού σαν δήμος που φιλοξενεί μετανάστες και που διαβιούν εντός των ορίων του δήμου, τη πράσινη μετάβαση που την θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι. Τη διαχείριση των στερεών και οργανικών αποβλήτων, την ανάπτυξη των ακριτικών δήμων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα απορρέουν από νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο μητροπολιτικό δήμο και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο.

Επιβάλλεται ένα ‘’rebranding‘’ της πρωτεύουσας και η ανάδειξη κάθε στοιχείου ώστε να καταστεί μια πραγματική πρωτεύουσα που θα καταφέρνει να υπερκαλύπτει τα κενά. Ίσως να είναι η μοναδική πρωτεύουσα στο κόσμο που δεν έχει αεροδρόμιο και βέβαια το γεγονός ότι δεν έχει θάλασσα μεγαλώνουν την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου δυνατού τουριστικού προϊόντος που πρώτιστα θα συγκρατεί τους δικούς της δημότες, αλλά και θα προσελκύει επισκέπτες οι οποίοι θα διαμένουν για τουλάχιστον ένα βράδυ.

Η ανάπλαση και αναβίωση της Λαϊκής Γειτονιάς είναι επιβεβλημένη. Κατά την άποψη μου ο δήμος οφείλει να δίνει κίνητρα σε νέα παιδιά να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και οι φήμες περί επενδυτή να παραμείνουν φήμες. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί θα πρέπει να είναι προϋπόθεση η διατήρηση της αρχικής ταυτότητας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

  • Πέρα από το κομμάτι των κέντρων αναψυχής, με ποιους άλλους τομείς θα θέλατε να εμπλακείτε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου εάν εκλεγείτε;

Σίγουρα στην διοργάνωση εκδηλώσεων και ειδικά μεγάλου βεληνεκούς, στην εκπαίδευση γύρω από την αειφόρα και κυκλική οικονομία, στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων , στην ανάπτυξη των σχέσεων και τη συνεργασία με το άλλο μισό κομμάτι της σκλαβωμένης μας πρωτεύουσας.

  • Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της πρωτεύουσας, είναι η Παλιά Λευκωσία, στην οποία γίνονται μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξή της. Πώς θεωρείτε ότι είναι εφικτό να αναβαθμιστεί;

Πιο πάνω έκανα αναφορά για τη Λαϊκή Γειτονιά. Για να πετύχει αυτό πρέπει ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί ολόκληρη η παλιά πόλη και να αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι που θα αναδεικνύεται η τεράστια ιστορία της και θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι θα καταβάλω τη κάθε προσπάθεια ώστε η μεταρρύθμιση να δικαιολογεί κατ’ απόλυτο τρόπο τον λόγο που προέκυψε που δεν ήταν άλλος από την μείωση των δήμων ώστε να μειωθούν δραστικά οι λειτουργικές τους δαπάνες και να είναι βιώσιμοι . Από την άλλη να προσφέρουν καλύτερου επιπέδου υπηρεσίες στον δημότη και ασφαλώς με χαμηλότερα τέλη.

Πιστεύω ότι οι δημότες της Λευκωσίας θα με τιμήσουν με την ψήφο τους και θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους.

Δειτε Επισης

Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για παύση Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή