Σωρεία παραπόνων για μειωμένο επίδομα τέκνου στο 50%-Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία και αρκετές φωνές επικρατούν τις τελευταίες ώρες από μερίδα πενταμελών και πολύτεκνων οικογενειών, ειδικά μετά την καταβολή του επιδόματος τέκνου από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς όπως τονίζεται τους αποστάλθηκε μειωμένο κατά 50%, αφού μετά την αύξηση που είχε αποφασίσει να δώσει η Κυβέρνηση, κάποιοι άλλαξαν κατηγορία και τα εισοδηματικά τους κριτήρια έχουν αυξηθεί. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες ζητούν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την Κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Η καταβολή του επιδόματος τέκνου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, επέφερε περισσότερες φωνές από ό,τι ικανοποίηση, δεδομένου ότι το ποσό που είχε καταβληθεί τελικά ήταν μικρότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ουσιαστικά, το επίδομα τέκνου που έλαβαν αρκετές τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ήταν μειωμένο κατά 50%, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και να αρχίσουν τα παράπονα προς τις οργανώσεις που τις εκπροσωπούν.

«Δόθηκε μία μικρή αύξηση και λόγω ότι κάποιοι είχαν υπερβεί το ποσό, το αποτέλεσμα ήταν να τους αποσταλεί το επίδομα τέκνου 50% μειωμένο. Υπάρχουν νεαρές οικογένειες, με αρκετά παιδιά και είχαν αυτό το πρόβλημα. Η ουσία είναι να στηρίζεται η πενταμελής και πολύτεκνη οικογένεια. Εμείς είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να τιμωρούμε τις οικογένειες. Αν κάποιοι έχουν πολλά εισοδήματα, να τα βρουν με το φόρο εισοδήματος», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Ευστάθιος Στρούθος.

Όπως αναφέρουν όσοι προέβησαν σε καταγγελία, η αύξηση στα εισοδηματικά τους κριτήρια ήρθε μετά την αύξηση που το ίδιο το κράτος είχε αποφασίσει, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο πυρά κατά της Κυβέρνησης, όσο είναι υπαίτια για την κατάσταση και την κάλεσε να προβαίνει σε καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης, πριν λάβει αποφάσεις που θα επιφέρουν περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά θετικές.

«Είναι παράλογα πράγματα. Μία οικογένεια με επτά παιδιά μπορεί να υπολογίσει πόσα κοστίζει ένα παιδί; Αυτός ο άνθρωπος θα σπουδάζει ταυτόχρονα τέσσερα παιδιά, επειδή με μαθηματική ακρίβεια, έχουν διαφορά λιγότερο από χρόνο. Θα τους αφήσουμε αβοήθητους εντελώς, θα έχει επτά παιδιά ο άνθρωπος και δεν θα μπορεί να ζήσει την οικογένεια. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει να βλέπουμε και το μέγεθος της οικογένειας. Για κάποια πράγματα δεν μπορούμε να βρούμε λογική».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η οργάνωση είχε επαφή με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να υποβληθούν τα παράπονά τους, ο κ. Στρούθος παρουσιάστηκε αρκετά δυσαρεστημένος από την στάση της ηγεσίας του Υφυπουργείου, τονίζοντας πως εδώ και ένα χρόνο ζήτησαν ως παγκύπρια οργάνωση συνάντηση με τη Μαριλένα Ευαγγέλου, αλλά αντ’ αυτού, είχαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή και μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε το αίτημά τους για συνάντηση με την υφυπουργό.

«Δεν ξέρω ποια είναι η λογική τους και πώς σκέφτονται. Δεν πάμε εκεί ως άτομα, πάμε εκεί για να εκπροσωπήσουμε μία οργάνωση. Εμείς καλούμε τα μέλη μας να συνεργαστούμε, επειδή μας εμπιστεύονται και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να βοηθήσουμε τον κόσμο, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί προς καμία Κυβέρνηση. Θα πούμε κάποια πράγματα, που σε κάποιους θα αρέσουν, σε κάποιους δεν θα αρέσουν, αυτό είναι Δημοκρατία στο κάτω κάτω».

Την ίδια ώρα, αυτό που ζητά η ΠΟΠΟ είναι όπως η Κυβέρνηση μελετήσει σοβαρά το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας και να δώσει κίνητρα προς τους νέους και όχι αντικίνητρα, όπως είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το μειωμένο κατά το ήμισυ, επίδομα τέκνου.

«Είμαστε στεναχωρημένοι για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Είδαμε ότι οι γεννήσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο, αλλά επιτρέπεται να έχουμε γέννα τέταρτου παιδιού, σε όλη την Κύπρο, 150 σε ένα χρόνο. Πριν 60 χρόνια, οι 150 γεννήσεις τέταρτου παιδιού ήταν για ένα χωριό ή ένα μικρό δήμο. Σήμερα είναι παγκύπρια. Είναι λυπηρό και δεν έχουμε αγγίξει το πρόβλημα για να το επιλύσουμε. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Δεν θα έχουμε δικαιολογίες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Θα είναι δική μας ευθύνη».

Η θέση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Σημειώνεται πως ο REPORTER επικοινώνησε με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να καταγραφεί η θέση του επί του συγκεκριμένου ζητήματος και αυτό που τονίστηκε από αρμόδια πηγή είναι ότι η κάθε περίπτωση κρίνεται διαφορετικά και καλεί όσους έχουν παράπονο, να επικοινωνήσουν με τους λειτουργούς του Υφυπουργείου, με στόχο να καταγραφεί η περίπτωση και να μελετηθεί.

Δειτε Επισης

Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας