Άρχισε η... μάχη της πετσέτας στις παραλίες-Ανέβασαν τις τιμές για ομπρέλες με άλλοθι το... platter φρούτων

Τον πόλεμο της πετσέτας ο οποίος επικρατεί κάθε καλοκαίρι στις παραλίες, κατάφεραν να μειώσουν οι αρμόδιοι, αφού δεκάδες λουόμενοι, στην προσπάθειά τους να προκρατήσουν κρεβατάκια και ομπρέλες σε παραλίες που είναι ασφυκτικά γεμάτες, αφήνουν σε διάφορα σημεία τις πετσέτες τους, είτε από το προηγούμενο βράδυ, είτε τα ξημερώματα, για να σπεύσουν αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βρουν ελεύθερο χώρο.

Το φαινόμενο αυτό, προβλημάτιζε αρκετά έντονα κάθε καλοκαίρι τους αρμόδιους και γι’ αυτό τον λόγο, δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους των παραλιών, όταν εντοπίζουν αφημένες πετσέτες το πρωί σε διάφορα κρεβατάκια, να τις μαζεύουν και όταν έρθουν οι κάτοχοί τους, να τους τις παραδίδουν, αφού δεν είναι ορθό και νόμιμο να κρατούν με αυτό τον τρόπο τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες.

Αυτή η τακτική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζο Λοΐζου, φαίνεται να βοήθησε τα τελευταία δυο χρόνια για να μειωθεί το προβληματικό φαινόμενο με τις πετσέτες στις παραλίες. Ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Λοΐζου, «o κόσμος που πηγαίνει στη θάλασσα είναι ολοένα και περισσότερος, άρα σε κάθε περίπτωση, αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να συμβαίνει. Εκείνο που χρειάζεται να συμβαίνει από τους υπεύθυνους που εργοδοτούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, είναι πως όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος πήγε από την προηγούμενη ημέρα και τοποθέτησε την πετσέτα του, εάν δεν είναι εκεί να πληρώσει, τότε μπορούν να πάρουν την πετσέτα και να την παραδώσουν όταν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης της στην παραλία».

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν τίθεται ζήτημα για το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι παίρνουν τις πετσέτες από τα κρεβατάκια χωρίς την άδεια των κατόχων τους, ο κ. Λοΐζου, ήταν κατηγορηματικός για να υπογραμμίσει ότι, «έχουν κάθε δικαίωμα οι υπεύθυνοι των παραλιών να μαζεύουν τις πετσέτες, αφού πολύ απλά τοποθετήθηκαν χωρίς να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Από την άλλη όμως, όταν κάποιος πάει σε μια παραλία και τοποθετήσει μια πετσέτα σε κρεβατάκι και πληρώσει, αλλά στη συνέχεια αναχωρήσει αφήνοντας την πετσέτα του εκεί, δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να την πάρει, καθώς έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης της για τη συγκεκριμένη μέρα».

Την ίδια ώρα, η άλλη «μάχη» η οποία φαίνεται να κρατεί καλά στις παραλίες, είναι ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, οι οποίοι προσφέρουν κρεβατάκια και ομπρέλες, σε πολύ υψηλές τιμές, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, δεν πρέπει να συμβαίνει, αφού βάση Νομοθεσίας, υπάρχει ανώτατο ύψος στο ποσό που μπορούν να τις παραχωρούν στο κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενοικιαστές στις παραλίες, οφείλουν να προσφέρουν στα 2,50 ευρώ ανά τεμάχιο τις ομπρέλες και τα κρεβατάκια τους. «Οι συγκεκριμένες τιμές δεν μπορούν να διαφοροποιούνται, αφού υπάρχει συγκεκριμένο διάταγμα που προνοεί αυτό το ποσό. Συνήθως το φαινόμενο όπου ξεφεύγουν οι τιμές παρατηρείται μέσα στις Βρετανικές Βάσεις, που δεν είναι εναρμονισμένη η Νομοθεσία με τη Νομοθεσία που τηρούμε στα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια, όπου εντοπίστηκαν περιστατικά που ενοικιάζονταν κρεβατάκια σε ψηλότερες τιμές, ενημερώθηκε η τοπική αρχή ότι υπάρχει η συγκεκριμένη καταγγελία και καλούνταν να επαναφέρουν τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες, όπως πρέπει να προσφέρονται στο κοινό, χωρίς παρεμβάσεις».

Σήμερα πάντως, αυτό που γνωρίζουν οι αρμόδιοι, είναι ότι υπάρχουν παραλίες οι οποίες αντί 2,50 ευρώ, χρεώνουν 10 ευρώ ή ακόμη και περισσότερα, την ομπρέλα με το κρεβατάκι, αιτιολογώντας αυτό το ποσό με το γεγονός ότι προσφέρουν πετσέτα, νερό και platter με φρούτα. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Λοΐζου, «δεν είναι υποχρεωμένος ο καταναλωτής να δεχθεί αυτή την προσφορά και έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι δεν την αποδέχεται και να μην την πληρώσει. Εάν κάποιοι νιώθουν ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που προσφέρουν ορισμένες παραλίες και θέλουν να πληρώσουν περισσότερα, τότε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν, δεν είναι αναγκασμένοι να τα πληρώσουν αυτού του είδους τα κρεβατάκια».

Πάντως, όσο αφορά τις παραλίες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτές είναι το Fig Tree Bay και η παραλία της Βρύσης στον Πρωταρά, όπως και το Nissi Beach στην Αγία Νάπα. Σε αυτές τις παραλίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, συνήθως δεν βρίσκει κρεβατάκια και ομπρέλες ο κόσμος και φαίνεται να επικρατεί ένας χαμός για το ποιος θα προλάβει να πάρει τον χώρο του.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας
Ελπίδα για περισσότερα αποτελέσματα το 2025 από τις έρευνες της ΔΕΑ-Καθοριστική η ακρίβεια πληροφοριών
Ανοιξιάτικο το σκηνικό του καιρού-Πλησιάζει τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία