Σε πύρινο κλοιό η Αττική-Μαίνονται εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Σταμάτα και Κερατέα (vids&pics)

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής (30/6) και στη Σταμάτα Διονύσου σε δασική έκταση. Από την πυρκαγιά έχει χάσει τη ζωή του ένα πρόσωπο.

Η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και στο σημείο έχουν σπεύσει εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις και χωματουργικά μηχανήματα με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κερατέα-Καμένα σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τους ανέμους (vid&pics)

Στις 17.47 εστάλη και νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το «112», με το οποίο ενημερώνονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα.

Λίγο μετά τις 18.00 το κύριο μέτωπο βρίσκεται κοντά στα σπίτια της περιοχής Γαλήνη.

Παράλληλα, πριν τις 17.30 εστάλησαν μηνύματα από το «112» στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή Γαλήνη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά αλλά και σε όσους βρίσκονται στη Ροδόπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση για έναν άνδρα ο οποίος έπαθε ανακοπή στην περιοχή της Σταμάτας. Στο σημείο μετέβη ασθενοφόρο και μετέφερε τον 45χρονο στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Ο άνδρας τελικά κατέληξε.

Αστυνομικοί κάνουν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους:

Αυτή την ώρα επιχειρούν 106 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

fotia-stamata-arthrou

stamata-fotia

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σταμάτας η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της συμβολής με την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στον Άγιο Στέφανο, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος

-Πλατεία Σταμάτας

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

-Λ. Δροσιάς Σταμάτας και λ. Ροδοπόλεως

-Αγίου Ιωάννη και Γαλήνης

-Διονύσου και Καίρη

-Διονύσου και Θησέως

-Διονύσου και Ρόδων

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσσα

-Χέλμου και Μαραθώνος

-Διονύσου στο ύψος του Αγίου Πέτρου γίνεται εκτροπή προς Πεντέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυρκαγιών στην Ελλάδα-Μάχη με τις φλόγες σε Σταμάτα και Αγγελόκαστρο

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κερατέα

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά στην Κερατέα συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται διαρκώς και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 36 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Βάσει των πρώτων αναφορών από το πεδίο, έχουν καεί δύο με τρία σπίτια, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές. Το 112 έχει στείλει SMS για εκκένωση οικισμών.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) δουλεύουν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε καθεμία. Αυτή την ώρα σηκώνονται και έξι τράκτορες από Τατόι.

Σημειώνεται πως σε 52 απεγκλωβισμούς προχώρησε η ΕΛΑΣ από το πύρινο μέτωπο της Κερατέας. Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα του «112» σε κατοίκους έξι οικισμών για να εγκαταλείωψουν τα σπίτια τους στις εξής περιοχές: Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Μαρκάτι, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα.

Αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, μπήκαν σε σπίτια και απεγκλώβισαν άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

keratea-w-1

keratea-2.jpg

kerate3.jpg

Δύσκολη η μάχη για την Πυροσβεστικής

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, Γιάννης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες ημέρες που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό Σώμα, για την φετινή περίοδο.

«Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές. Στις 11 και 54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαθρακογιάννης επεσήμανε πως «εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου».

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Σταμάτα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα σημείωσε ότι «συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση. Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας».

Στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση. Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Πηγή: Πρώτο Θέμα / Έθνος / in.gr / ertnews.gr

Δειτε Επισης

«Ξέπλεναν» χρήματα από ναρκωτικά στις Φυλακές Ιωάννινων με τη βοήθεια του υποδιευθυντή και της λογίστριας
Σε δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών προχωρά η Ελλάδα
Tοπογράφος σε μεγάλα έργα στη Μύκονο ο 54χρονος που δολοφονήθηκε στο Ψυχικό
Ηχητικό ντοκουμέντο από την εν ψυχρώ εκτέλεση στο Ψυχικό-Πάνω από 15 οι πυροβολισμοί
Συναγερμός στο Νέο Ψυχικό-Πυροβόλησαν και σκότωσαν άνδρα μέσα σε αυτοκίνητο
ΒΙΝΤΕΟ: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κω, Χίο και Κρήτη
Δίδυμες πέτυχαν την ίδια ακριβώς βαθμολογία και του χρόνου δίνουν Πανελλήνιες και οι δίδυμοι αδελφοί τους
Μάχη με τις φλόγες στη Χίο, δύσκολη η κατάσταση και στην Κω-Πέντε τραυματίες (pics)
Δύσκολη κατάσταση στη Χίο, καλύτερη εικόνα στην Κω-Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες
Στη φυλακή για πέντε χρόνια οι δύο που καταδικάστηκαν για τον θάνατο του 24χρονου Νάσου από την Πάφο