Συμμετοχή-ρεκόρ στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία-Ψηλό διακύβευμα για Λεπέν και ακροδεξιά

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία με το υψηλό διακύβευμα, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ανάληψη της εξουσίας.

Εκατομμύρια Γάλλοι έχουν προσέλθει στις κάλπες, ψηφίζοντας για το μέλλον τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στις 12:00 το μεσημέρι ήταν πολύ αυξημένη, αγγίζοντας στο 25,9%, σε σύγκριση με 18,43% στις εκλογές του 2022 την ίδια ώρα.

Πρόκειται για συμμετοχή που δεν έχει σημειωθεί ξανά στον 21ο αιώνα: στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 η συμμετοχή ήταν 19,24%, 21,06% το 2012, 22,56% το 2007 και 19,7% το 2002, όπως μεταδίδει η Le Figaro.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες οι Γάλλοι-Οι ψηφοφόροι μπροστά σε μια ιστορική επιλογή με την ακροδεξιά

Μία περίπου ώρα νωρίτερα, ψήφισε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ψήφισε στο Βανβ του διαμερίσματος Ω ντε Σεν, ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά στο Γκαρς.

ekloges-gallia-mparntela.jpg

Τις πόρτες του εκλογικού του τμήματος στη Μασσαλία πέρασε και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Συμμαχίας Μανουέλ Μπομπάρ.

GRTptQ7W0AAK4hC

Οι εκλογές αναμένεται να έχουν υψηλή συμμετοχή μεταξύ 49 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Στον β΄ γύρο της επόμενης Κυριακής αναμένεται να κριθούν οι περισσότερες από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευση. Μόλις βγουν τα πρώτα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, οι αντίπαλοι του Εθνικού Συναγερμού θα πρέπει να αποφασίσουν ποιον θα υποστηρίξουν σε επαναληπτικές μάχες σε όλη τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει η απόλυτη πλειοψηφία.

Τι αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις για την ακροδεξιά

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) έχει ένα άνετο προβάδισμα 33%-36% της λαϊκής ψήφου, με έναν αριστερό συνασπισμό που συγκροτήθηκε βιαστικά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), στη δεύτερη θέση με 28%-31% και την κεντρώα συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη στο 20%-23%.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, από τη μετριοπαθή κεντροαριστερά έως το σκληροπυρηνικό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιΝΑΤΟϊκό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής έναν από τους πιο επιθετικούς αντιπάλους του Μακρόν, τον  Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το πώς θα μεταφραστούν οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση είναι δύσκολο να προβλεφθεί λόγω του τρόπου λειτουργίας των εκλογών, δήλωσε ειδικός στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι υποψήφιοι μπορούν να εκλεγούν στον πρώτο γύρο εάν κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην εκλογική τους περιφέρεια, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα χρειαστούν δεύτερο γύρο στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι που έλαβαν ψήφους τουλάχιστον από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή στις 7 Ιουλίου.

Για δεκαετίες, καθώς η ακροδεξιά κέρδιζε σταθερά σε δημοτικότητα, ψηφοφόροι και κόμματα που δεν την υποστήριζαν ενώνονταν εναντίον της όποτε έτεινε να πάρει την εξουσία, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει αυτή τη φορά.

Ο ειδικός είπε ότι κανείς δεν γνώριζε εάν οι υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Μακρόν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον δεύτερο γύρο για να δώσουν στους αντιπάλους από την Αριστερά την ευκαιρία να νικήσουν το RN ή το αντίστροφο.

Πηγή: iefimerida.gr / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επεισόδια κατά μεταναστών σε δέκα τουρκικές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
Στο Μιλάνο για επιστροφή στην Κύπρο οι μαθητές και συνοδοί που αποκλείστηκαν στην Ελβετία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτης εκτινάχθηκε στο ντουλάπι χειραποσκευών κατά τις εφιαλτικές αναταράξεις στην πτήση της Air Europa
Συνελήφθη άνδρας στο Βελιγράδι με βαλλίστρα και βέλη στο σακίδιό του
ΒΙΝΤΕΟ: Ακόμα τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία που χτύπησε την Ελβετία
Αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο των Γαλλικών Εκλογών-Η στρατηγική των κομμάτων
Διορισμός δυο νέων υπουργών στην Τουρκία ύστερα από παραιτήσεις
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αίγυπτο
Νετανιάχου: Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς