Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση

Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι το μέλλον τούτου του τόπου και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινιάζοντας, στις Πλάτρες, την έκθεση του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη «Η Κύπρος του Χαμπή».

Λέγοντας ότι «ο Πολιτισμός σε τούτη τη χώρα είναι ο φτωχός συγγενής», ο ΠτΔ διαβεβαίωσε ότι, με ορόσημο την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το 2026, η Πολιτεία θα συνεργαστεί με τον καλλιτεχνικό κόσμο, για την ανάδειξη του Πολιτισμού μας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη για όλα όσα πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει μέσα από τα έργα του, ενώ απευθυνόμενος προς τον καλλιτέχνη είπε πως «όσα βιβλία και να διαβάσει κάποιος, είναι σαφώς πιο εύκολο να αντιληφθεί την ιστορία αυτού του τόπου, μέσα από τα δικά σου έργα και για μένα τούτη είναι η πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνεις σε αυτήν τη χώρα».

«Αν έχουμε κάτι να σου υποσχεθούμε είναι ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να καταφέρουμε να δούμε έργα σου που θα επανενωθεί και πάλι ο τόπος μας», είπε και τόνισε πως «τούτη η κατάσταση, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να είναι το μέλλον τούτου του τόπου, τούτη η κατάσταση, όπως είναι σήμερα, κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη, τούτη η κατάσταση, όπως είναι σήμερα, δεν μας επιτρέπει ως χώρα να ανοίξουμε τη δυναμική μας και δεν μας επιτρέπει να επιτύχουμε όλα αυτά που θέλουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως, «ο πολιτισμός σε τούτη τη χώρα είναι ο φτωχός συγγενής και πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν, αν θέλουμε να τα διορθώσουμε».

Ο ίδιος, όπως είπε, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου, αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει κατοχυρωμένο το επάγγελμα του καλλιτέχνη, «σε μια χώρα που λέμε ότι έχουμε - και έχουμε - τέτοιου είδους πολιτισμό και τέτοιου είδους καλλιτέχνες».

«Οφείλουμε να κάνουμε πολλά παραπάνω για τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που απασχολούν γενικότερα τους ανθρώπους του πολιτισμού «θα τα αντιμετωπίσουμε ως προτεραιότητα».

Έθεσε ακόμη ως ορόσημο την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, από την Κύπρο, την 1η Ιανουαρίου 2026, ώστε «μέχρι τότε, να κάνουμε όσα πρέπει, ακριβώς για ν’ αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, γιατί είναι ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα».

Πρόκειται, συνέχισε για «ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο ποτέ δεν εκτιμήσαμε όσο έπρεπε, το οποίο θα πρέπει, με την ευκαιρία της Προεδρίας ως ένα καλό ορόσημο, να εργαστούμε για ν’ αναδείξουμε».

Πρόσθεσε δε ότι, ευρύτερα η περιοχή του Τροόδους, είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της Κύπρου όσον αφορά στον πολιτισμό και κάλεσε όλους να δώσουν την υπόσχεση «εμείς ως Πολιτεία, εσείς ως καλλιτέχνες, ότι θα δουλέψουμε μαζί για να πάρουμε τον πολιτισμό μας εκεί που του αξίζει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Χαμπή Τσαγγάρη για «για όλα όσα έκανες και προσφέρεις σε αυτόν τον τόπο», καθώς και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης», στις Πλάτρες.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την τιμή να εγκαινιάσει την έκθεση του και του δώρισε το δίτομο βιβλίο του, που είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο και περιλαμβάνει εικονογραφημένα τα έργα του.

Όπως είπε ο κ.Τσαγγάρης «όπως ο  καθένας με τις πράξεις του υπογράφει την ταυτότητα του, την δική μου ταυτότητα την υπόγραψα με τα έργα μου» και πρόσθεσε πως «έκανα ό,τι μπορούσα για να εκφράσω τον εαυτό μου και τον τόπο μου, να προσφέρω τις γνώσεις μου στους συνανθρώπους μου και να βοηθήσω την Κύπρο».

Είπε επίσης ότι η διαχρονική αυτή έκθεση φιλοξενεί 40 από τα καλύτερα του έργα που επέλεξε να παρουσιάσει.

Στην ομιλία του ο καλλιτέχνης ανέφερε πως οι πρόσφυγες ξέρουν καλά τον πόνο τους, ο οποίος «μεγαλώνει όταν θυμούμαστε ότι το ‘Δεν Ξεχνώ τα κατεχόμενα’, οι περισσότεροι το ξέχασαν και ο πατριωτισμός πήγε περίπατο».

«Η ελπίδα λένε πως πεθαίνει τελευταία αλλά πώς θα έρθει τώρα που μας στέρησαν την ελπίδα της επιστροφής στα κατεχόμενα σπίτια μας, στην κατεχόμενη γη μας και που ακόμη και η τελευταία μας επιθυμία ‘πού να πνάσουμε’, παραμένει ανεκπλήρωτη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, Σούλα Ζαβού, είπε πως η αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη, αποτελείται με έργα από όλο το φάσμα της θεματικής «του σημαντικού μας καλλιτέχνη που τίμησε και τιμά την Κύπρο, εδώ και στο εξωτερικό, με πολλά βραβεία, όπως το Europa Nostra».

«Τα έργα του φανερώνουν την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη και στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας», ανέφερε και υπέδειξε ότι «αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος, που παρόλο που είναι ένα νεαρό ίδρυμα 2,5 χρόνων, παρουσιάζει πολυσχιδή δράση γύρω από την ανάπτυξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών κοινοτήτων».

Λέγοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στον αγώνα για δικαίωση, η κα.Ζαβού ανέφερε ότι η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος για τα 50 χρόνια μνήμης από την τουρκική εισβολή και θα είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα 6 και 7 Ιουλίου, 13 και 14 Ιουλίου και 20 και 21 Ιουλίου (11:00 -19:00).

Τη χαρά και ικανοποίηση του που η θητεία του ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια της έκθεσης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο κοινοτάρχης Πάνω Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος παραδίδει αύριο τη σκυτάλη στον Δημήτρη Παπαθεοδότου.

Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου