Δίπλα στους νέους άρχοντες της ΤΑ η Κυβέρνηση-«Δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια»

Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πετύχει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση είπε την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μία ημέρα πριν την πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την 1η Ιουλίου, βάσει της νομοθεσίας που είχε ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι ημέρα ορόσημο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού θα τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση, που θα φέρει αρκετές αλλαγές σε όλη την Κύπρο. Μεγαλύτερο στοίχημα είναι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, καθώς καλούνται να συστεγάσουν τρεις διαφορετικές αδειοδοτικές αρχές (σ.σ. Τμήμα Πολεοδομίας, Επαρχιακές Διοικήσεις, Δήμους), που έχουν διαφορετικές νοοτροπίες και εργασιακούς ρυθμούς.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ακόμη και την υστάτη, είχε επαφές με τους εκλελεγμένους προέδρους των ΕΟΑ, ώστε να καταγράψει την πλήρη εικόνα που επικρατεί στις επαρχίες και σε ποιο βαθμό βρίσκονται οι διαδικασίες, για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και όπως διαπίστωσε, στην πλειοψηφία τους ήταν όλοι σε προχωρημένο στάδιο. Η μόνη επαρχία που είχε κάποιες εκκρεμότητες, όσον αφορά στην εξεύρεση μόνιμης στέγης για τον ΕΟΑ ήταν η Πάφος, που προέβη σε κάποιες διευθετήσεις, ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει έγκαιρα την λειτουργία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε την ίση εκπροσώπηση των δήμων στους ΕΟΑ η Βουλή-Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

«Δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια»

Ερωτηθείς για την καινούργια μέρα που ξημερώνει τη Δευτέρα με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μια πολύ σημαντική μέρα» προσθέτοντας ότι «πράξαμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς δεν θα είναι μια εύκολη προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι «οι μεγάλες αλλαγές δημιουργούν προβλήματα, προκλήσεις και γενικότερα ως κοινωνία δεν είμαστε και τόσο δεκτικοί στις αλλαγές» σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι έτσι ώστε να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση που μακροπρόθεσμο στόχο έχει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες».

«Εμείς ως Κυβέρνηση θα είμαστε δίπλα στους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να τους στηρίξουμε. Δίνουμε σαφώς περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι και η τάση γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα είμαστε δίπλα τους για να πετύχει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της ΤΑ ψήφισε η Ολομέλεια-Στόχος η αποτελεσματική εφαρμογή

Επιδιώκει αλλαγές η Κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έχει εντοπίσει κάποια κενά, που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην μεταρρύθμιση και προς αυτό το σκοπό, μετά και την πρώτη καταγραφή των δεδομένων της πρακτικής εφαρμογής της μεταρρύθμισης, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τροποποιήσεις. Προς αυτό το σκοπό, ξεκίνησαν ήδη οι επαφές με τα κόμματα και διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τις αλλαγές.

Μία εκ των αλλαγών άπτεται του υπέρογκου αριθμού των αντιδημάρχων, που έφτασαν τους 93, με το Υπουργείο Εσωτερικών να θέλει να μειωθεί ο εν λόγω αριθμός. Σημειώνεται πως ήταν μία πρόνοια που αποτέλεσε το δέλεαρ, ώστε να ψηφιστεί η αρχική νομοθεσία της μεταρρύθμισης.

Πέραν τούτου, ένα άλλο θέμα που θέλει να αγγίξει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι επιστροφή των χρημάτων στους δήμους, που θα μένουν στον ΕΟΑ από τις αδειοδοτήσεις. Βάσει νομοθεσίας, στο τέλος κάθε χρονιάς, το 60% του ποσού που θα μένει στον ΕΟΑ, από τις αδειοδοτήσεις που θα γίνονται, θα πρέπει να επιστρέφονται στους δήμους. Η εν λόγω πρόνοια δημιουργεί κενά και προς αυτό το σκοπό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί στη λήψη μέτρων, για να στηρίξει τους ΕΟΑ για το 2025, ενώ για το 2024 είναι όλα υπολογισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλώρη για την εφαρμογή της ΤΑ, το βάρος στους ΕΟΑ-Μέτρα στήριξης αλλά και προώθηση αλλαγών από ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Τελετή αποφοίτησης American College 2024
Πρόεδρος του Συμπλέγματος Δυτικής Περιφέρειας Πάφου ο Λιασίδης
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτης εκτινάχθηκε στο ντουλάπι χειραποσκευών κατά τις εφιαλτικές αναταράξεις στην πτήση της Air Europa
Αμερόληπτη και δίκαιη έκθεση ζήτησε από Ολγκίν ο Τατάρ-Επανάφερε τα αιτήματα του για τα «Τρία Άλφα»
Πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα στην επαρχία Λεμεσού-Ζητήθηκε η συμβολή εναέριων μέσων (pics)
Στην ανάπτυξη τομέων υγείας, στέγασης, παιδείας και πολιτισμού στοχεύει ο Φαίδωνος
Ηχητικό ντοκουμέντο από την εν ψυχρώ εκτέλεση στο Ψυχικό-Πάνω από 15 οι πυροβολισμοί
LIVE: Ριπή ερωτήσεων σε Ελεγκτή από πλευρά Εισαγγελέα, αντιστρέφει τις κατηγορίες ο Οδυσσέας
Πρόεδρος του Συμπλέγματος Δ' της επαρχίας Πάφου ο κοινοτάρχης Στατού
Υπέκυψε στα τραύματα του ο πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε