Σκληρές μάχες Ισραηλινών με μαχητές της Χαμάς στη Γάζα

Σκληρές μάχες μαίνονταν χθες Σάββατο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και μαχητές του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκτοπίστηκαν, για ακόμη μια φορά, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο πόλεμος, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σ’ όλο τον παλαιστινιακό θύλακο, με φόντο την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν την 7η Μαΐου χερσαία επίθεση στη Ράφα, την οποία παρουσίαζαν τότε ως το έσχατο μεγάλο οχυρό της Χαμάς. Όμως οι μάχες αναζωπυρώθηκαν έκτοτε σε πολλούς άλλους τομείς, ειδικά στον βορρά.

Από την Πέμπτη, διεξάγονται επιχειρήσεις στη Σουτζάια, ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοιχεία του εξάλειψαν «δεκάδες» παλαιστίνιους μαχητές σε 48 ώρες, κάνοντας λόγο για μάχες σχεδόν σώμα με σώμα με «τρομοκράτες». Αναγνώρισε πως υπέστη δυο απώλειες και έκανε λόγο για άλλους δυο τραυματισμούς.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς και αυτός του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ επιβεβαίωσαν ότι εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στη Σουτζάια.

Από την πλευρά τους, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρθηκαν σε «πολυάριθμους νεκρούς» και φυγή «δεκάδων χιλιάδων αμάχων» από προχθές Παρασκευή. Προηγήθηκε διαταγή του ισραηλινού στρατού οι άμαχοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τον τομέα.

«Στους δρόμους, ο κόσμος πανικοβάλλεται, είναι τρομοκρατημένος (...) Οι πάντες εγκαταλείπουν τη Σουτζάια», είπε η Σάμα Χάτζατζ, 42 ετών. «Δεν ξέρουμε γιατί (οι ισραηλινές δυνάμεις) μπήκαν στη Σουτζάια, με δεδομένο πως είχαν ήδη καταστρέψει τα σπίτια».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά στον τομέα αυτόν.

Επίσης στην πόλη της Γάζας, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία ανέφερε πως μέλη της έβγαλαν τέσσερις νεκρούς και έξι τραυματίες από τα συντρίμμια κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, κάτοικοι απομάκρυναν συντρίμμια στον καταυλισμό Μαγάζι, έπειτα από νυχτερινό βομβαρδισμό σε σπίτι που έπληξε επίσης ιατρικό κέντρο.

«Το φαρμακείο, το οφθαλμολογικό τμήμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών καταστράφηκαν εντελώς», είπε ο Τάρεκ Καντίλ, ο διευθυντής του κέντρου.

Νοτιότερα, βρέθηκαν πέντε πτώματα έπειτα από βομβαρδισμό σε σκηνές εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με γιατρούς.

Ο ισραηλινός στρατός, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε πως σκότωσε «πολυάριθμους τρομοκράτες» εκεί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό Σάκους, σε δυτικό τομέα της Ράφας.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο των Γαλλικών Εκλογών-Η στρατηγική των κομμάτων
Διορισμός δυο νέων υπουργών στην Τουρκία ύστερα από παραιτήσεις
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αίγυπτο
Νετανιάχου: Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Απόσυρση 169 υποψηφίων που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση στο κέντρο του Λονδίνου με άλογα του στρατού που έτρεχαν πανικόβλητα
Ο λόγος που δεν μπορεί να αποσυρθεί τώρα ο Μπάιντεν-Τι φοβούνται Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Τελειωμένος ο Μακρόν σύμφωνα με το Politico-Πώς μπορεί να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς