Προειδοποιούν οι ειδικοί για αύξηση των δαπανών για πυρηνικά όπλα-Οι «πρωταθλητές» παγκόσμια

Προειδοποιήσεις, σχετικά με την αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα, απηύθυναν επιστήμονες, εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Μάλιστα, μια νέα έκθεση καταγράφει τις δαπάνες των ισχυρών κρατών σε πυρηνικά όπλα το 2023. Οι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες του κόσμου δαπάνησαν το ποσό των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των οπλοστασίων τους το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Οι δαπάνες μεταξύ 2022 και 2023 αυξήθηκαν κατά 34%

Εννέα χώρες υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως με πυρηνικά όπλα: Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Γαλλία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, άλλες έξι φιλοξενούν πυρηνικά όπλα για τους συμμάχους τους: Η Ιταλία, η Τουρκία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία φιλοξενούν αμερικανικά όπλα, ενώ τα ρωσικά πυρηνικά όπλα φυλάσσονται στη γειτονική Λευκορωσία.

Ωστόσο η έκθεση, που συντάχθηκε από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), αποκάλυψε ότι οι δαπάνες μεταξύ 2022 και 2023 αυξήθηκαν κατά 34% ή 18,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για την επέκταση των οπλοστασίων - κάτι που περιγράφεται ως «απαράδεκτη αισχρή κατανομή των δημόσιων πόρων».

«Πρωταθλητές» οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, το 2023, δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για τα πυρηνικά όπλα,48,5 δις ευρώ, δηλαδή περισσότερα από όλα τα άλλα έθνη μαζί. Ακολουθεί η Κίνα με περίπου 10 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 7,79 δισ.

Σε δήλωσή της για τα αποκαλυπτήρια της έκθεσης, η ICAN δήλωσε: «Τα δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλούνται κάθε χρόνο για πυρηνικά όπλα αποτελούν απαράδεκτη διασπάθιση των δημόσιων πόρων. Αντί να διοχετεύουν τους αναγκαίους πόρους σε έναν απερίσκεπτο αγώνα με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη θα μπορούσαν να πληρώσουν για ζωτικές υπηρεσίες για τους πολίτες τους ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση υπαρξιακών παγκόσμιων κρίσεων».

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Διορισμός δυο νέων υπουργών στην Τουρκία ύστερα από παραιτήσεις
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αίγυπτο
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Απόσυρση 169 υποψηφίων που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών
Πώς το παιδί μεταναστών, Ζορντάν Μπαρντελά, έγινε πουλέν της Λεπέν και αναγέννησε την ακροδεξιά στη Γαλλία
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση στο κέντρο του Λονδίνου με άλογα του στρατού που έτρεχαν πανικόβλητα
Ο λόγος που δεν μπορεί να αποσυρθεί τώρα ο Μπάιντεν-Τι φοβούνται Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Τελειωμένος ο Μακρόν σύμφωνα με το Politico-Πώς μπορεί να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς
Ο εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας Μπέριλ απειλεί την Καραϊβική