Σέρνεται η Δικαιοσύνη στην Κύπρο, δυσπιστία πολιτών για την ανεξαρτησία του θεσμού

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την Κύπρο από τη δωδέκατη έκδοση του EU Justice Scoreboard, μια ετήσια έκθεση που περιλαμβάνει δείκτες και αναλύει τάσεις σχετικά με τις επιδόσεις των εθνικών συστημάτων Δικαιοσύνης. Η εν λόγω έκθεση καταγράφει μεταξύ άλλων στοιχεία που άπτονται της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των Δικαστηρίων, τα οποία καταδεικνύουν πως η Κύπρος είναι στην τελευταία θέση αναφορικά με τον χρόνο εκδίκασης υποθέσεων, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νικόλας Κυριακίδης, ανέλυσε τα ευρήματα, μέσα από τα οποία προκύπτει το χρονίζον πρόβλημα που άπτεται της αποτελεσματικότητας και τους χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, σημειώνοντας πως, «η ταχύτητα της Δικαιοσύνης μας, ειδικά της αστικής, είναι πάρα πολύ αργή. Στην έκθεση υπήρχαν και άλλες χώρες, ωστόσο, στα φετινά αποτελέσματα φαίνεται ότι οι άλλοι έκαναν βήματα ως προς την ταχύτητα αλλά εμείς παραμένουμε στον πυθμένα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, στην Κύπρο έγιναν και γίνονται διάφορα μεταρρυθμιστικά βήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης, φέροντας σαν παραδείγματα τους νέους κανονισμούς πολιτικής δικονομίας, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και την πρόσληψη περεταίρω δικαστών, οι οποίες ήταν απαραίτητες. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, «τα στατιστικά της έκθεσης δείχνουν ότι έχουμε χαμηλό αριθμό δικαστών σε σχέση με τον πληθυσμό μας, καθώς όσο λιγότεροι είναι οι δικαστές, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα εκδίκασης υποθέσεων».

apotelesmatikotita

Πέραν των πιο πάνω, ο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, υποδεικνύει πως λήφθηκαν και άλλα μέτρα, όπως η εξειδίκευση των Δικαστηρίων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ λήφθηκαν επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως οι μέθοδοι Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, η διοίκηση των Δικαστηρίων και η νομική συνδρομή, που βρίσκονται υπό συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στιγμιαία αβλεψία» έκρινε το Δικαστήριο την πρόκληση θανατηφόρου από αστυνομικό-Το σκεπτικό της απόφασης

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε ο Νικόλας Κυριακίδης, «η Κύπρος παραμένει στο χαμηλότερο σημείο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, ως προς τον αριθμό και το εύρος των μέτρων που έχουν ληφθεί και προγραμματιστεί».

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει εισηγήσεις από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για περεταίρω μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα και ταχύτητα της Δικαιοσύνης, όπως να γίνονται κάποιες εμφανίσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και να προσληφθούν βοηθοί δικαστές, οι οποίοι θα πραγματοποιούν έρευνα και θα τους βοηθούν στην συγγραφή των αποφάσεων, ενώ υπάρχει ακόμη ένα εγχείρημα στα σκαριά, το οποίο ονομάζεται ανεξάρτητη υπηρεσία Δικαστηρίων.

Το εν λόγω εγχείρημα, σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει την ύπαρξη μιας υπηρεσίας, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της όλη την λειτουργεία των δικαστηρίων. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, «αυτή η υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, θα μπορεί να παράγει στατιστικά, να βλέπει τις ελλείψεις και να κάνει εισηγήσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των Δικαστηρίων». Ωστόσο σημείωσε πως παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων, λέγοντας πως «για τα επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανεβούμε στην κατάταξη αποτελεσματικότητας».

Τι καταγράφει η έκθεση

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, η Κύπρος εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην Ευρώπη αναφορικά με την επίλυση δικαστικών υποθέσεων, κυρίως στα πρωτοβάθμια Δικαστήρια, τα οποία χρειάζονται κατά μέσο όρο, 800 μέρες για ολοκλήρωση των διαδικασιών.

diagramam3

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα ευρήματα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πως, «οι κύπριοι πολίτες γενικά δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αυτό είναι ανησυχητικό», προσθέτοντας πως με βάση τα ευρήματα, «η Κύπρος δείχνει σχετικά υψηλά επίπεδα ανησυχίας από το κοινό, καθώς και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σχετικά με πολιτικές αλλά κυρίως οικονομικές παρεμβάσεις στο Δικαστικό Σώμα».

Παράλληλα, μέσα από την έρευνα φαίνεται ότι και οι δαπάνες που αφορούν τον τομέα της Δικαιοσύνης είναι αρκετά χαμηλές, όπως επίσης και η χρήση της τεχνολογίας είναι σε χαμηλά επίπεδα.

diagramma2

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κύπρος έχει υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και μέτρα ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά, με τον κ. Κυριακίδη, να σημειώνει πως, «χρειάζονται τολμηρές ενέργειες και μέτρα τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο που με βάση το Σύνταγμα είναι το υπεύθυνο όργανο για την σωστή λειτουργία των Δικαστηρίων, όσο και από πλευράς πολιτικών αποφάσεων, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Νομικών, κυρίως προς την εκτέλεση των αποφάσεων. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια της μεταρρύθμισης, καθώς καθυστερημένη Δικαιοσύνη σημαίνει συνέπειες σε αρκετούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου».

Δειτε Επισης

Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό