Μεγάλη ήττα για Συντηρητικούς, έδρες ρεκόρ για Εργατικούς δείχνουν μετρήσεις

Στα πρόθυρα μίας από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας τους σε εθνικές εκλογές βρίσκονται οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέες «υπερδημοσκοπήσεις».

Πρόκειται για δημοσκοπήσεις σε δείγμα πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων με τη μέθοδο MRP, η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ομάδων ψηφοφόρων και κάνει αναγωγή ανά περιφέρεια.

Στη σημαντικότερη από τις δημοσκοπήσεις, από την εταιρεία YouGov για το Sky News, oι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ κερδίζουν 422 έδρες από τις 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναντι μόνο 140 των Τόρις του Ρίσι Σούνακ.

Η αυτοδυναμία των 97 εδρών για τους Εργατικούς θα ήταν η μεγαλύτερη στην εκλογική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από τη νίκη των Συντηρητικών υπό τον Στάνλεϊ Μπόλντγουϊν το 1928 (αυτοδυναμία 104 εδρών). 

Η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του Συντηρητικού Κόμματος ήταν οι 131 έδρες στις εκλογές του 1906. Στις τελευταίες εκλογές του 2019 κέρδισαν 365 έδρες, ενώ οι Εργατικοί είχαν αναδείξει 221 Βουλευτές.

Μεταξύ άλλων πρωτοκλασάτων ονομάτων των Συντηρητικών, τις έδρες τους θα έχαναν με βάση αυτή τη δημοσκόπηση οι Υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας, Τζέρεμι Χαντ και Γκραντ Σαπς.

Στην τρίτη θέση ως προς τις έδρες βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που τετραπλασιάζουν την επίδοσή τους με 48 βουλευτές. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP κατρακυλά στις 17 έδρες και ακολουθούν με δύο έδρες οι Πράσινοι και το Plaid Cymru στην Ουαλία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσκόπηση της εταιρείας Redfield and Wilton σε δείγμα 10.000 πολιτών, οι Τόρις κερδίζουν μόνο το 20% των ψήφων έναντι 46% των Εργατικών. Στην τρίτη θέση στο ποσοστό ψήφου είναι το Reform UK με 14%.

Το Σαββατοκύριακο μέτρηση από την ιστοσελίδα Electoral Calculus έδινε στους Συντηρητικούς μόλις 66 έδρες έναντι 476 των Εργατικών (με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις 59 έδρες).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λακατάμια-Στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία
«Με μαχαίρωσε ο πατέρας μου», φώναζε ο 45χρονος γιος αφού χτυπήθηκε από τον 71χρονο
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΗΠΑ: Το Πεκίνο πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό διμερών εμπορικών σχέσεων
Διαφωνίες για Γάζα και Ιράν δυσκολεύουν την σχέση του Τραμπ με τον Νετανιάχου
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασίου ο Χαννίδης-Θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση διαγραφέντων
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για το φάσμα ενός παγκόσμιου πολέμου
Πλήρης αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ
Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας