Ξεπέρασε το 75% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο-Πάνω από 120% λένε αναλυτές

Ξεπέρασε το 75% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναμένουν πως οι τιμές καταναλωτή έχουν φθάσει στην κορύφωση τους, σε μια κρίση κόστους ζωής που έχει πλήξει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία δίνει μάχη με την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή η οποία ώθησε τον Τούρκο Πρόεδρο να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο του 2023, ανεβάζοντάς το σταδιακά από το 8,5%, στο 50%. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 75,45% τον Μάιο, αφού επιταχύνθηκε στο 69,8% τον Απρίλιο.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7%, σε μηνιαία βάση, μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, παραμένοντας στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, η ομάδα ENAG, ανέφεραν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά 120,7% τον Μάιο, σε ετήσια βάση, και κατά 5,7%, σε μηνιαία βάση.

Τον περασμένο μήνα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν, αναβάθμισε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38%, από την προηγούμενη εκτίμηση του 36%. Ωστόσο, ο Καραχάν είπε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνεται τον Ιούνιο, αφού έφθασε στην κορύφωση του τον Μάιο.

«Το δυσκολότερο μέρος έχει τελειώσει», έγραψε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στην πλατφόρμα X. «Η μόνιμη υποχώρηση του πληθωρισμού θα αρχίσει τον Ιούνιο», πρόσθεσε. «Η μεταβατική περίοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί και εισερχόμαστε στη διαδικασία του αποπληθωρισμού», σημείωσε. Ο πληθωρισμός θα πέσει «πολύ πιθανόν» κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, προέβλεψε ο Σιμσέκ.

Η ιλιγγιώδης άνοδος των τιμών καταναλωτή και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας θεωρούνται υπεύθυνες για τη σοβαρή εκλογική οπισθοδρόμηση που υπέστη το κόμμα AKP του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στον ερευνητικό όμιλο Capital Economics με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η αύξηση του Μαΐου ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη και «ελαφρώς απογοητευτική».

«Είχε φανεί ότι οι πιέσεις στις τιμές είχαν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες, αλλά η αύξηση 3,4%, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο ήταν υψηλότερη από ό,τι τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο», ανέφερε ο Peach σε σημείωμά του, προβλέποντας ότι «ο ανώμαλος αποπληθωρισμός βρίσκεται μπροστά».

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον φθάσει σε μια κορύφωση, αλλά, με τη σημερινή ανακοίνωση να περιέχει μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις, ο ρυθμός του αποπληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται λίγο πιο αβέβαιος», δήλωσε ο Peach.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον 7 νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα