Διατεθειμένος να μη διασπάσει το Βέλγιο αν γίνει Πρωθυπουργός ο Τ. Βαν Γκρίκεν

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού ακόμα και αν χρειαστεί να μην προχωρήσει με τη διάσπαση του Βελγίου και την αυτονόμηση της Φλάνδρας, προσθέτοντας όμως πως θα επιδιώξει μείωση της δύναμης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Τομ Βαν Γκρίκεν, επικεφαλής του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Η δήλωση έγινε ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα την Κυριακή, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αυτονομιστικό κόμμα, που εντάσσεται στην ομάδα ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να προηγείται στη Φλάνδρα, ακολουθούμενο από το συντηρητικό N-VA το οποίο ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Στη γαλλόφωνη Βαλονία προηγούνται οι σοσιαλιστές του PS (συμμετέχει στην ομάδα του S&D) και το φιλελεύθερο MR (συμμετέχει στην ομάδα Renew).

Ο κ. Βαν Γκρίκεν σημείωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης πως «αν μου προσφερθεί το πόστο του Πρωθυπουργού και μου επιτραπεί να εφαρμόσω όλες τις άλλες μου απόψεις, το Βέλγιο δεν χρειάζεται να μοιραστεί».

«Αυτό δεν σημαίνει πως θα αποδεχθώ τη δομή του Βελγίου, αλλά αν παραμείνει μόνο ένα λεπτό επίπεδο (διακυβέρνησης) θα πω ναι» πρόσθεσε. Στόχος του κόμματος, σημείωσε, είναι να συγκεντρώσει στο 24% των ψήφων και συνολικά 1 εκατ. ψήφους στη Φλάνδρα.

Από την πλευρά του επικεφαλής του N-VA, Μπαρτ Ντε Βέβερ, προειδοποίησε την Κυριακή πως το Vlaams Belang φέρνει στην πολιτική θέσεις κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και της ταυτότητας φύλου, και πρόσθεσε πως το δικό του κόμμα είναι «αυτό που έχει το μόνο ρεαλιστικό πλάνο για να επιτύχει μια συνομοσπονδιακή επανάσταση».

Ειδικότερα, ο κ. Ντε Βέβερ μίλησε για την ανάγκη νέας μεταρρύθμισης του βελγικού κράτους μέσω τροποποίησης του συντάγματος, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο Belga προτίθεται να κάνει σε συνεργασία με το MR και τους γαλλόφωνους κεντροδεξιούς του κόμματος Les Engagés (εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Διαχρονικά οι μεταρρυθμίσεις του βελγικού κράτους οδηγούν σε μεγαλύτερη αποκέντρωση μεταξύ της φλαμανδόφωνης Φλάνδρας στον βορρά (τα φλαμανδικά είναι διάλεκτος των ολλανδικών), της γαλλόφωνης Βαλονίας στον νότο, και της περιοχής της πρωτεύουσας των Βρυξελλών.

Κεντροδεξιό συνασπισμό θέλει ο Ντε Κρόο

Επίσης την Κυριακή, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο οποίος προέρχεται από το φιλελεύθερο Open VLD (μέλος της ομάδας Renew σε επίπεδο ΕΕ), δήλωνε σύμφωνα με το Belga πως προκρίνει τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο με κεντροδεξιά κόμματα, δηλαδή με το συντηρητικό N-VA, το γαλλόφωνο φιλελεύθερο MR, τους Φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και τους γαλλόφωνους Βαλόνους κεντροδεξιούς Les Engagés (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Ο κ. Ντε Κρόο έκρινε επιτυχημένη τη συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα, γνωστής ως «συνασπισμός Βιβάλντι» (που αποτελεί αναφορά στο μουσικό έργο «Τέσσερις Εποχές») και αποτελείται από φιλελεύθερους (φλαμανδόφωνο Open VLD και γαλλόφωνο MR), σοσιαλιστές (φλαμανδόφωνο Vooruit και γαλλόφωνο PS), πράσινους (φλαμανδόφωνο Groen και γαλλόφωνο Ecolo) και χριστιανοδημοκράτες (φλαμανδόφωνο CD&V), λέγοντας πως «κυβέρνησε καλά» αλλά πως ήρθε η ώρα της διακυβέρνησης της κεντροδεξιάς.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από τους σημερινούς του εταίρους, με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Πέτρα Ντε Σάτερ (φλαμανδοί Πράσινοι) να δηλώνει απογοητευμένη και να προσθέτει πως μόνο η δημιουργία ενός προοδευτικού μπλοκ θα αποτρέψει την «κοινωνική κατεδάφιση».

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (25 Απριλίου) που πραγματοποιήθηκε και στις τρεις περιφέρειες του Βελγίου από την Kantar για τη γαλλόφωνη εφημερίδα La Libre και τη γαλλόφωνη δημόσια τηλεόραση RTBF, στη Βαλονία προηγείται το σοσιαλιστικό PS (25,4%) και ακολουθεί το MR με 20,8% και το Κόμμα των Εργατών (PVDA/PTB) που ανήκει στην Αριστερά και δραστηριοποιείται και στις δύο περιφέρειες, με 16%, οι Les Engages (13,9%), το Ecolo (12,7%) και το κεντρώο Defi (4,2%).

Στις Βρυξέλλες, η δημοσκόπηση θέλει το MR να προηγείται με 22,9%, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Ecolo (15,5%), PS (14,2%), PTB (14%), DEFI (7,4%), Les Engages (5,4%), Vlaams Belang (5%), Groen (4,6%) N-VA (3,8%), CD&V (1,6%), PVDA (1,4%), open VLD (1,2%) και Vooruit (1%).

Στη Φλάνδρα τέλος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Vlaams Belang προηγείται με 26%, ακολουθεί το N-VA με 20,9%, και τα κόμματα PVDA/PTB (12,2%), CD&V (11,6%), Vooruit (11,5%), open VLD (10,4%) και Groen (6%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διορισμός δυο νέων υπουργών στην Τουρκία ύστερα από παραιτήσεις
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αίγυπτο
Νετανιάχου: Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Απόσυρση 169 υποψηφίων που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών
Πώς το παιδί μεταναστών, Ζορντάν Μπαρντελά, έγινε πουλέν της Λεπέν και αναγέννησε την ακροδεξιά στη Γαλλία
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση στο κέντρο του Λονδίνου με άλογα του στρατού που έτρεχαν πανικόβλητα
Ο λόγος που δεν μπορεί να αποσυρθεί τώρα ο Μπάιντεν-Τι φοβούνται Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Ο εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας Μπέριλ απειλεί την Καραϊβική