Δεκαοκτώ προτάσεις εγκρίθηκαν για το Β’ εξάμηνο του Σχεδίου «Θυμέλη» 2024

Σε δεκαοκτώ προτάσεις που υποβλήθηκαν από συνολικά δώδεκα φορείς και εγκρίθηκαν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συνίστανται τα αποτελέσματα του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ για τη χρηματοδότηση επαγγελματικών θεατρικών παραγωγών που θα πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Το ύψος του κονδυλίου που θα επιμεριστεί στις εγκριθείσες προτάσεις ανέρχεται στις €780.450. Σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων, κατατέθηκαν συνολικά 47 αιτήσεις από 25 θεατρικούς φορείς, εκ των οποίων οι οκτώ είναι νεοσύστατοι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η τελική βαθμολογία αποτελεί συνάρτηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των αιτήσεων, τα οποία συνδυάζουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά κριτήρια. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων (Ε.Α.Α), η οποία διορίστηκε για τον σκοπό αυτό από την Υφυπουργό Πολιτισμού. 

«Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης και στη βάση των προνοιών του Σχεδίου, οι οποίες ενέχουν περιορισμό στον αριθμό των προτάσεων ανά φορέα που λαμβάνει χρηματοδότηση και στον συνολικό αριθμό εγκεκριμένων παραγωγών ανά εξάμηνο, οι 18 αιτήσεις από συνολικά 12 φορείς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα λάβουν κρατική χορηγία για μία ή περισσότερες θεατρικές παραγωγές, σύμφωνα με την ένταση και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης που καθορίζεται στο Σχέδιο», επισημαίνεται.

Τονίζεται ότι οι 12 φορείς θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση για εκείνες τις παραγωγές που θα παρουσιάσουν σε περιοδεία ή/και που αφορούν ανέβασμα κυπριακού έργου ή/και που περιλαμβάνουν δράσεις συμπερίληψης. Στους επιλεχθέντες φορείς θα εκταμιευθεί το ποσό της χρηματοδότησης που εξασφάλισαν στη βάση των όρων και των προϋποθέσεων, ως αναγράφονται στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι αιτητές θα λάβουν γραπτή απάντηση για την κατάταξη της αίτησής τους, καθώς και για την αναλυτική βαθμολογία που εξασφάλισαν. Οι φορείς, των οποίων οι θεατρικές παραγωγές έχουν εγκριθεί, θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς το Υφυπουργείο αν αποδέχονται ή όχι τη χορηγία, το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου 2024.

Στον Πίνακα Ι (που επισυνάπτεται) αναγράφονται τα αποτελέσματα του Σχεδίου Θυμέλη με τις 18 εγκεκριμένες θεατρικές παραγωγές, τις περιοδείες και τα ποσά που θα διατεθούν για την πραγματοποίησή τους κατά το Β΄ Εξάμηνο του 2024. Σε περίπτωση μη αποδοχής χορηγίας από εγκεκριμένη παραγωγή, η αμέσως επόμενη εγκεκριμένη παραγωγή ανεβαίνει μία θέση στην κατάταξη.

Ο τελικός πίνακας των ποσών επιχορήγησης θα δημοσιευτεί μετά την αποδοχή ή μη των χορηγιών από τις 18 εγκριθείσες παραγωγές. Στη συνέχεια, το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα είναι σε θέση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις επιλαχούσες προτάσεις με το ποσό των €20.000, ως ορίζεται στο Σχέδιο.

Για σκοπούς διαφάνειας, ο τελικός πίνακας με τη συνολική βαθμολογία όλων των προτάσεων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στον σύνδεσμο https://shorturl.at/prciQ

Οι εγκεκριμένες παραγωγές

Από τις 18 προτάσεις που εγκρίθηκαν, οι 3 ανήκουν στο Θέατρο Δέντρο, 2 στην ΕΘΑΛ, 2 στο Θέατρο Ένα, 2 στο Σατιρικό και 2 στο Θέατρο Αντίλογος. Οι υπόλοιπες 7 προτάσεις προέρχονται από 7 φορείς (Open Arts, Alpha Square, Διόνυσος, Σεζόν Γυναίκες, À Vendre, Ανεμώνα, Σόλο για Τρεις).

Αναλυτικά, οι 3 προτάσεις του Θεάτρου Δέντρο είναι «Το κάστρο μας» (παιδικό) της Μαρίας Πυλιώτου, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη (βαθμολογία 87,48 – συνολική χορηγία €57.800), ο «Ριχάρδος Β΄» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη (βαθμολογία 85,56 – συνολική χορηγία €58.000) και «Ο Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (βαθμολογία 84,86 – συνολική χορηγία €36.000).

Οι 2 προτάσεις της ΕΘΑΛ είναι «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου (βαθμολογία 86,8 – συνολική χορηγία 56.000) και «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη (βαθμολογία 85,21 – συνολική χορηγία €46.000).

Οι 2 προτάσεις του Θεάτρου Ένα είναι το ‘’The Unfriend’’ του Steven Moffat, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη (βαθμολογία 84,25 – συνολική χορηγία €35.800) και το «Μη σου τύχει» του Francis Veber, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη (βαθμολογία 82,01 – συνολική βαθμολογία 25.500).

Οι 2 προτάσεις του Σατιρικού είναι «Ο Φάρος» του Connor MacPherson, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους (βαθμολογία 85,19 -  συνολική χορηγία €43.950) και το «Εκ κοιλιάς μητρός μου (ή Σπήλιος και Χριστίνη)» του Κώστα Μαννούρη, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή (βαθμολογία 82,72 – συνολική χορηγία €25.800). 

Οι δύο προτάσεις του Θεάτρου Αντίλογος είναι το «Αγαπητέ Θεέ» του Eric-Emmanuel Schmitt, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (βαθμολογία 85,47 – συνολική χορηγία €48.000) και «Η πιο φάλτσα σοπράνο της γης» του Peter Quilter, σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου (βαθμολογία 84,11 – συνολική βαθμολογία €38.000).

Η πρόταση του Open Arts είναι το ‘’Celebration’’ του Harold Pinter, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (βαθμολογία 86,83 – συνολική χορηγία €60.000). Η πρόταση της Alpha Square είναι «Το Λιοντάρι του Χειμώνα» του James Goldman, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου (βαθμολογία 86,82 – συνολική χορηγία €56.000).

Η πρόταση του Θεάτρου Διόνυσος είναι το «Άγγελοι στην Αμερική» του Τony Kushner, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη (βαθμολογία 85,64 – συνολική χορηγία €46.000).

Η πρόταση της Σεζόν Γυναίκες είναι η Διδώ / Ελίσσα της Μαγδαλένας Ζήρα, σε σκηνοθεσία της ιδίας (βαθμολογία 85,37 – συνολική χορηγία €53.800). Η πρόταση του À Vendre είναι οι «Απόπειρες Ζωής» του Martin Crimp, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου (βαθμολογία 84,78 – συνολική χορηγία €38.000).

Η πρόταση του Θεάτρου Ανεμώνα είναι το ‘’Je suis malade’’ της Μαριλένας Αχιλλέως, σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου (βαθμολογία 83,34 – συνολική χορηγία €27.800). Η πρόταση του Σόλο Για Τρεις είναι το ‘’The Lehman Trilogy’’ του Stefano Massini, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου Καρσερά (βαθμολογία 82,14 – συνολική χορηγία €28.000).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές