Σε γη Αρμένιου χτίζεται το «προεδρικό συγκρότημα» στα κατεχόμενα

Το νέο «προεδρικό συγκρότημα», που περιλαμβάνει «προεδρικό μέγαρο», «βουλή» και «εθνικό κήπο», που χτίζεται κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, κατασκευάζεται σε γη Αρμένιου της Κύπρου, έγραψε προχθές ο Τ/κ αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν Σερχάτ Ιντσιρλί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Ιντζιρλί για ακόμη μια φορά επικρίνει την κατασκευή αυτού του συγκροτήματος γράφοντας «δεν υπάρχουν κανονικά νοσοκομεία στη 'χώρα'! Δεν υπάρχουν κανονικά λιμάνια στη 'χώρα', δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν έχει μείνει νερό, το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τεράστιο! Δεν ξέρετε τον πληθυσμό της 'χώρας'! Η 'χώρα' βιώνει τον πάτο της χρεοκοπίας, λόγω της χρήσης της Τουρκικής Λίρας! Αυξήσεις εξαπλώνονται πριν καθοριστεί ο κατώτατος μισθός! Έχουμε μπλέξει το θέμα του κρέατος! Έχουμε τελειώσει με την κτηνοτροφία και τη γεωργία! […] Μετατρέψαμε τον τουρισμό σε επιχείρηση καζίνο και οίκου ανοχής! […[ Το μόνο που μας έλειπε ήταν το κτιριακό συγκρότημα (külliye)! Το κτιριακό συγκρότημα είναι επίσης φιάσκο! Γιατί; Επειδή μέσα στα όρια αυτού του κτιριακού συγκροτήματος εμφανίστηκαν 9 στρέμματα με δύο σπίτια, παραχωρημένη τουρκική γη!»

Αφού χτίστηκε το συγκρότημα παράνομα, προσθέτει, «και δεν πληρούσαμε τις νομικές προϋποθέσεις, τώρα είτε θα λύσετε ή θα επιλύσετε το ζήτημα αυτών των εννέα στρεμμάτων και δύο σπιτιών γης!  Ή θα δεχτείτε τον ισχυρισμό ότι ‘είμαστε καταληψίες, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε! Η γη στην οποία είναι ανεγερμένο το külliye ανήκει στην οικογένεια του μπάρμπα Αγκόπ από τη Λεύκα, τον οποίο εκδιώξατε από το σπίτι και το μαγαζί του με την απειλή όπλου το 1957!!!».

Ο Ντζιρλί αναφέρει ότι η «γη ανήκει σε έναν Αρμένιο αδελφό που είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέροντας ότι γνώρισε ο ίδιος «τον θείο Αγκόπ στο Λονδίνο. Ήταν ο πιο όμορφος άνθρωπος στον κόσμο...Η γη για την οποία μιλάω ανήκει σε συγγενή του. Οι δικοί μας άνθρωποι ή όποιοι κι αν είναι αυτοί δεν έχουν λύσει ακόμα το θέμα των εννέα στρεμμάτων και των δύο σπιτιών της γης- είναι πολύ πιθανό ότι σχεδόν όλη η γη θα εμφανιστεί σύντομα ενώπιον της επιτροπής ακίνητης περιουσίας!».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι η αρμενική οικογένεια πριν από πολύ καιρό, απαίτησε από την «επιτροπή» 15 εκατομμύρια ευρώ. «Τώρα; Δεν θα δεχόμουν λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ!»

«Αυτό το συγκρότημα αποδείχτηκε πολύ γρουσούζικο! Υποθέτω ότι ούτε στον Αλλάχ άρεσε! Υπάρχουν πολλά προβλήματα! Και φαίνεται ότι θα είναι πιο ακριβό από ό,τι είναι!».

Στο μεταξύ, η αγγλόφωνη τ/κ Cyprus Today έγραψε προχθες ότι κατά δύο τρίτα μειώθηκε το εισόδημα ή οι καταθέσεις που πρέπει να έχουν Βρετανοί συνταξιούχοι 60 ετών και άνω προκειμένου να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κατοικία  «υψηλών εισοδημάτων», όπως ανέφερε η οργάνωση British Residents Society (BRS), η οποία τους εκπροσωπεί.

Η BRS ενημέρωσε τα μέλη της για τις αλλαγές στα κριτήρια κατόπιν πολλών συναντήσεων που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, όπως ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Φικρί Ατάογλου και ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ.

Σημειώνεται ότι σκοπός των συναντήσεων ήταν να ζητηθεί από τους «αξιωματούχους» να ξανασκεφτούν εκ μέρους των Βρετανών κατοίκων τα κριτήρια που θα ισχύουν και για τις άλλες εθνικότητες, αφού είναι αρκετά ψηλά τα εισοδήματα που πρέπει να παρουσιάζουν για αγορά κατοικίας «υψηλών εισοδημάτων». Σύμφωνα με τους «κανονισμούς», για να αγοράσουν τέτοια κατοικία,  οι αλλοδαποί πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις για εισόδημα ίσο με το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού ή να καταθέσουν ένα ποσό 36 φορές μεγαλύτερο από τον μηνιαίο κατώτατο μισθό.

Πιο κερδοφόρα η εισαγωγή κρέατος από τον «νότο»

Στο μεταξύ, πρόταση στην «κυβέρνηση», αν επιμένει να κάνει εισαγωγές κρέατος, να τις κάνει μέσω ή από τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, έκανε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ και πρώην «υπουργός γεωργίας», Ερκουτ Σιαχαλί σε δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται πως ο κ. Σιαχαλί ανέφερε επίσης ότι «μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής και κερδοφόρα η εισαγωγή κρέατος διά μέσου του νότου υπό μορφή ντε φάκτο συνεργασίας χωρίς να είναι ενεργή συνεργασία».

Χαρακτήρισε ρίσκο τη μεταφορά κρέατος από την Ολλανδία οδικώς μέσω Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία υπόκειται σε «δύο διαφορετικές στάσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας λόγω της απειλής των ζωικών ασθενειών». «Μάλιστα η Τουρκία εφαρμόζει και καραντίνα μέσα στην ίδια την χώρα, διότι στην Ανατολία υπάρχει αφθώδης πυρετός», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι θα υπάρχει και επιπλέον κόστος αν το κρέας εξαχθεί από τη Νέα Ζηλανδία στην Ολλανδία και από εκεί στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας. «Όμως, το κρέας μπορεί να έρθει απευθείας στον νότο από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό είναι πρόβλημα, πρέπει να συζητηθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά ως επιλογή στο τραπέζι», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα