Εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου από τον ΠτΔ και η παραβίαση Δικαστικών αποφάσεων

Την 31/5/2024 ο Πρόεδρος, απεύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου. (βλέπε Αστυνομική Ανακοίνωση 2, ημερομηνίας 31/05/2024 αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας).

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο ΥΔΔΤ κ. Μάριος Χαρτσιώτης, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου (ένστολος), o Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού κ. Αντρέας Αγγελίδης (ένστολος).

Μέσα στο φωτογραφικό υλικό το οποίο υπάρχει άπλετο δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, εντοπίζεται το εξής επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, δυστροπίας της Διοίκησης (στην προκειμένη περίπτωση της Αστυνομίας) σε συμμόρφωση με Δικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένος αξιωματικός της Αστυνομίας ο οποίος βρισκόταν στο άγημα, όπου απεύθυναν χαιρετισμό οι προαναφερθέντες, φορούσε στολή του αξιωματικού ενώ απώλεσε τον συγκεκριμένο βαθμό από την 1/9/2023 συνεπεία της δικαστικής απόφασης με στοιχεία Α. Π. κ.α. ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ κ.α., Συνεκδ. Υποθ. Αρ. 237/2018, 255/2018, 277/2018, 278/2018, 333/2018, 340/2018, 358/2018 και 366/2018, η οποία έχει άμεση ισχύ από την ημερομηνία εκδόσεως αυτής. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, όπως και οι υπόλοιποι που απώλεσαν τον βαθμό τους στην συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχουν επαναπροαχθεί.

Με βάση το άρθρο 57 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν.158(I)/1999), «έπειτα από ακυρωτική απόφαση η πράξη εξαφανίζεται και η διοίκηση υποχρεούται να επαναφέρει τα πράγματα στη θέση στην οποία βρίσκονταν πριν από την έκδοση της πράξης που ακυρώθηκε.»

Είναι καλά γνωστό ότι η ακυρωτική απόφαση ισχύει έναντι πάντων και έχει ισχύ δεδικασμένου (βλ. άρθρο 59(1) του Νόμου 158(Ι)/1999). Παράγει απόλυτο και ουσιαστικό δεδικασμένο ως προς το αποτέλεσμά της (erga omnes), δηλαδή έναντι πάντων και δεσμεύει κάθε όργανο η Αρχή, σε αντίθεση με την απορριπτική απόφαση που ισχύει inter partes, ήτοι μόνον μεταξύ των διαδίκων μερών (βλ. Α.ΤΗ.Κ. ν. Μιχαηλίδης κ.α., Α.Ε. 115/13, ημερ. 9.7.2020 και Παπαδόπουλος ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, Α.Ε. 213/2012, ημερ. 20.12.2018).

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν στην περίπτωση του Προέδρου. Είτε επιβραβεύει ο Προέδρος την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, αφού υποθέτουμε ότι έχει γνώση της εν λόγω δικαστικής απόφασης, είτε να μην έχει τέτοια γνώση αλλά ταυτόχρονα κανένας και εννοώ τους ΥΔΔΤ, Αρχηγός Αστυνομίας, ΑΔΕ Λεμεσού, δεν τον ενημέρωσαν ότι θα χαιρετίζει ένστολο αξιωματικό της Αστυνομίας ο οποίος δεν κατέχει σήμερα αυτό τον βαθμό και ο ίδιος ο πρώην αξιωματικός, δεν έπρεπε να φέρει επωμίδες με τον απολεσθέντα βαθμό.

Όσον αφορά τον ΥΔΔΤ γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός απώλεσε τον βαθμό του. Όσον αφορά τους Αρχηγός Αστυνομίας και ΑΔΕ Λεμεσού, εκ καθηκόντως γνωρίζουν ποια μέλη τους είναι ή δεν είναι αξιωματικοί.

*Δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης

Δειτε Επισης

Τα Social Media δεν είναι ο μόνος λόγος που έχει εκλεγεί ο Φειδίας
Στην εποχή των προσωπικών ψήφων-Η δημοφιλία υποψηφίων και οι αποκλίσεις μεταξύ εκλογών
Πρεμιέρα με φαγητό για τους τοπικούς άρχοντες της Λευκωσίας
Οι επικρίσεις για την γυναικοκτονία, η σύλληψη του μοναχού και οι συγκυρίες
Προβαίνει σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ
Τα γερασμένα κόμματα, οι παρωχημένες πρακτικές και τα ινδάλματα που δεν εμπνέουν
Ξεκινά την ανασκόπηση της η ΕΔΕΚ-Οι παράγοντες αξιολόγησης του αποτελέσματος
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Πάει στη βάση για απαντήσεις ο ΔΗΣΥ-Τα επόμενα βήματα στη σκιά του συλλογικού σοκ