«Κακός δαίμονας» των κομμάτων ο Φειδίας-Οι αλήθειες που δεν θέλουν να δουν και το κοινωνικό πείραμα

Είτε επικροτεί, είτε επικρίνει κανείς την υποψηφιότητα του γνωστού youtuber Φειδία Παναγιώτου, που κατέρχεται ως ανεξάρτητος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις μάλιστα να δείχνουν πως αγγίζει ένα σημαντικό ποσοστό, υψηλότερο από παραδοσιακά κόμματα, αποτελεί παραδεκτό γεγονός, ακόμα και από αυτούς που αρνούνται να το παραδεχθούν, πως έκανε κάτι που ποτέ κανείς δεν έκανε. Έγραψε στους εκλογικούς καταλόγους ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων ψηφοφόρων, που μέχρι σήμερα γύριζαν την πλάτη στην πολιτική σκηνή του τόπου, μετατρέποντας την ίδια ώρα τις εκλογές σε... ακόμα μια πλατφόρμα influencing. Μόνο από αυτό, ακόμα και αν δεν καταφέρει να εκλεγεί, μετρά μια νίκη, την οποία μάλιστα δεν κατάφερε ποτέ ή δεν τόλμησε να πετύχει οποιασδήποτε πολιτικός της πρώτης γραμμής

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως οι επικείμενες Ευρωεκλογές, δεν απασχολούν μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, ειδικότερα από πλευράς νέων, σε αντίθεση με τις Προεδρικές ή ακόμα και τις Βουλευτικές Εκλογές. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί πως στην τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER, μόλις το 28% των ερωτηθέντων αξιολογεί σε μεγάλο βαθμό πιο σημαντικές τις Ευρωεκλογές και το 40% σε αρκετό βαθμό, ενώ το 32% σε μικρό βαθμό ή και καθόλου σημαντικές. Ένα ποσοστό που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αντιθέτως θα πρέπει να προβληματίσει, ενώ στην ενδεικτικό είναι και το ποσοστό αποχής που καταγράφηκε το 2019, το οποίο ξεπέρασε το 55% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μυστήριο της κάλπης, τα στοιχεία ανατροπής και το challenge του Φειδία να καταστεί ρυθμιστής

Η από την... εξωτερική άφιξη του Φειδία στην πολιτική σκηνή, αρχικά αντιμετωπίστηκε ωσάν να επρόκειτο για τον γνωστό Ούτοπο που τον βλέπαμε σε κάθε Προεδρικές Εκλογές, να δίνει έναν κωμικό τόνο στην προεκλογική. Ωστόσο, δεν άργησε να διαφανεί πως πρόκειται για μια διαφορετική περίπτωση, αφού στην προκειμένη, μπορεί ναι μεν να μιλάμε για ένα 24χρονο «φάντασμα» στα πολιτικά δρώμενα, εντούτοις πρόκειται για ένα νεαρό influencer που ακολουθείται από εκατομμύρια χρήστες στα social media, η πλειοψηφία των οποίων είναι νεαροί. Δηλαδή, από αυτούς που από τη μια αποτελούν το μέλλον του τόπου και από την άλλη, από αυτούς που απαξιώνουν και γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς, έχοντας μάλιστα την άποψη πως ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα τους και αποτελούν μέρος του κατεστημένου που καταστρέφει την χώρα αντί να την οδηγήσει μπροστά.

Συνεπώς, το γεγονός ότι μπήκε στο παιχνίδι ο Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως αντιπροσωπεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου, ειδικότερα των νέων, τόσο σε ότι αφορά την άγνοια του σε αρκετά θέματα, όσο και στον τρόπο που εκφράζεται για τους πολιτικούς και τα κόμματα, σε συνδυασμό με τα βίντεο που αναρτά καθημερινά, μετέτρεψε τις εκλογές σε... influencing.

Ως εκ τούτου, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, ο Φειδίας Παναγιώτου, με τον δικό του τρόπο, είτε αυτός είναι λάθος είτε σωστός, αν και το σωστό και το λάθος είναι υποκειμενικό, κατάφερε να αυξήσει την δημοφιλία των Ευρωεκλογών και να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Κατάφερε να ασχοληθεί μαζί του ένα μεγάλος αριθμός πολιτών, είτε αρνητικά είτε θετικά - που ακόμα και η κακή διαφήμιση είναι καλή - και κατάφερε να πείσει ακόμα και απλό κόσμο, που δεν ασχολείται με την πολιτική και τις Ευρωεκλογές, να προσέλθει στις κάλπες για να τον ψηφίσει.

Και ο λόγος; Απλά έτσι! Κάτι που δεν κατάφερε ποτέ κανένας πολιτικός, αλλά το κατάφερε ένας «πελλός, μιτσής» από το Μένοικο, ο γιος του πάτερ Κυπριανού. Ένας youtuber αυτοδίδακτος, που κατάφερε στα 24 χρόνια να κερδίζει εκατομμύρια, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και δεν έχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο, κάτι που ναι μεν ελλοχεύει κινδύνους, αν και έδειξε πως έχει την πρόθεση να μάθει και να εργαστεί, ωστόσο δεν είναι το ζητούμενο που αξιολογείται στην παρούσα φάση, αλλά το κοινωνικό πείραμα που γίνεται με αφορμή την υποψηφιότητα του. Γιατί περί κοινωνικού πειράματος πρόκειται, το οποίο στέλνει τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα σε όλους όσους εμπλέκονται στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Από εκεί και πέρα, η υποψηφιότητα του Φειδία Παναγιώτου δεν κινητοποίησε μόνο την κοινή γνώμη, αλλά ανησυχεί -έστω και με καθυστέρηση- και τα κόμματα, αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις άγγιξε ποσοστά που δεν πλησίασαν καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού ιστορικά κόμματα με πρωτοκλασάτους πολιτικούς, όπως είναι η ΕΔΕΚ. Κινητοποίησε τους αντιπάλους του σε τέτοιο βαθμό, που πλέον θεωρούν τον Φειδία ως πραγματικό αντίπαλο, ο οποίος ενδεχομένως την επόμενη ημέρα των εκλογών να φέρει σοβαρές παρενέργειες στα κόμματα που θα αφήσει πίσω του στην κατάταξη ή ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να τους κλέψει ακόμα και έδρα.

Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που διάφορα πολιτικά πρόσωπα, επιχείρησαν να απαξιώσουν την υποψηφιότητα, όχι όμως μέσα από μια ορθολογιστικά δομημένη επιχειρηματολογία, αλλά στα «γιατί όχι» της ψήφου υπέρ του Φειδία Παναγιώτου. Δηλαδή, αντί να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα φέρουν κοντά τους ψηφοφόρους, επικεντρώνονται στην απαξίωση του Φειδία, κάτι που δείχνει την πίεση που δέχονται από την υποψηφιότητα του, καταφέρνοντας όμως παράλληλα να αυξήσουν τις «μετοχές» και την αξία του youtuber.

Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να κάνουν τα παραδοσιακά κόμματα, είναι να προβληματιστούν. Είναι ακόμα μια ευκαιρία, να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όχι να ασχολούνται γιατί πείθει με τον τρόπο που πείθει ο Φειδίας Παναγιώτου, αλλά γιατί οι ίδιοι αποτυγχάνουν να πείσουν, έχοντας μάλιστα στο βιογραφικό τους πολυετή εμπειρία στην πολιτική σκηνή.

Το ότι ο Φειδίας Παναγιώτου έχει σοβαρά μειονεκτήματα είναι κάτι που αποτελεί παραδεκτό γεγονός ακόμα και από τον ίδιο, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα και τους υποψηφίους τους. Το ερώτημα όμως είναι ένα. Γιατί τα κόμματα και οι υποψήφιοι τους δεν καταφέρνουν να πείσουν τους ψηφοφόρους; Γιατί ο Φειδίας Παναγιώτου, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, φαίνεται να πείθει περισσότερο κόσμο - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ ή την ΔΗΠΑ, στελέχη των οποίων κατέχουν «διδακτορικό» στην πολιτική;

Αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα, βλέποντας ένα youtuber να πείθει μια μερίδα πολιτών, χωρίς μάλιστα βασικά επιχειρήματα και με τον δικό του τρόπο. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι τα λάθη των άλλων, αλλά τα δικά μας. Και ειδικότερα σε αυτή την περίπτωση που τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Ένας νέος, με «λάθος τρόπους», καταφέρνει να κερδίσει ψηφοφόρους, ενώ παραδοσιακά κόμματα, με τον «σωστό τρόπο», την εμπειρία και το πολιτικό υπόβαθρο, φαίνεται να αποτυγχάνουν.

Από την άλλη, στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και η εκδικητική ψήφος. Στο πρόσωπο του Φειδία, αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσουν τα κόμματα και τους πολιτικούς, στην σκιά των όσων συμβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί να μην τιμωρούνται όσοι ευθύνονται και οι υποψήφιοι των κομμάτων να μην έχουν καμία απολύτως σχέση, ωστόσο η γενικότερη απαξίωση στους πολιτικούς, οδηγεί αρκετούς σε ψήφο υπέρ του Φειδία, ως ενός προσώπου που έρχεται κόντρα στο κατεστημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Φειδίας, το ουροβόρο φίδι και ποιος «θα φταίει» αν εκλεγεί ο 24χρονος youtuber

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης