Ανησυχία για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο εκφράζει η Ισότητα

Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή της σχετικά με τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το κρατικό μισθολόγιο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία «ΙΣΟΤΗΤΑ» σημειώνοντας ότι «ανάθεση από την κυβέρνηση μιας τέτοιας μελέτης στο ΔΝΤ, γνωστό για τις νεοφιλελεύθερες και απορρυθμιστικές πολιτικές του, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της».

Όπως αναφέρεται, προκαλεί απορία και προβληματισμό η προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για ζητήματα που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφονται ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στα δημόσια οικονομικά σημειώνοντας ότι «τα στοιχεία αυτά αμφισβητούν έντονα την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα των όποιων παρεμβάσεων στο κρατικό μισθολόγιο υπό το πρίσμα δημοσιονομικών περιορισμών».

Είναι σαφές, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι οι εισηγήσεις του ΔΝΤ κινούνται στην κατεύθυνση της κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), η παραχώρηση προσαυξήσεων κάθε δύο χρόνια (αντί κάθε χρόνο) και της γενικότερης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μισθολογίου δεν μπορεί να σημαίνει κουτσούρεμα κεκτημένων δικαιωμάτων», σημειώνεται και προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υπέστησαν ήδη πολύ οδυνηρά μέτρα την περίοδο 2011-2017, όπως παγοποίηση προσαυξήσεων, μειώσεις απολαβών και επιδομάτων. Η ΑΤΑ παγοποιήθηκε και έκτοτε δίνεται κουτσουρεμένη. Περαιτέρω μέτρα θα ήταν εξαιρετικά άδικα». 

Υπογραμμίζεται ότι οι ισχυρισμοί περί δήθεν διογκωμένου κρατικού μισθολογίου είναι αβάσιμοι και παραπλανητικοί.

Σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο ήταν τραπεζική και όχι δημοσιονομική, «όπως επιβεβαιώνεται και από διεθνείς αναλυτές». Ο δημόσιος τομέας δεν ήταν η αιτία και δεν μπορεί να γίνει ο εξιλαστήριος αμνός, αναφέρεται.

Η συντεχνία καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει εισηγήσεις που οδηγούν σε υποβάθμιση των εργαζομένων προσθέτοντας ότι « αντί για περικοπές, να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη με καθορισμό κατώτατου αξιοπρεπούς ωριαίου μισθού και πλήρη ΑΤΑ για όλους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στην όποια απόπειρα απαξίωσης των εργαζομένων. Ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Πρόεδρο του ΣΑ-«Τα μέρη απέχουν πολύ, η τελευταία ευκαιρία ήταν στο Κραν Μοντανά»
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Χ. Πάρτου: Θα εργαστούμε σκληρά για πρόοδο και εξέλιξη της Αραδίππου
Επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων Δημάρχου και νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου
Μάχη με τις φλόγες στη Χίο, δύσκολη η κατάσταση και στην Κω-Πέντε τραυματίες (pics)
Πρόεδρος του Συμπλέγματος Β ο κοινοτάρχης Δρυνιάς, Χρηστάκης Γεωργίου
Αντιδρούν οι τουρκοκύπριοι στο ψήφισμα της ΚΣΣΕ για το Βαρώσι
Μη παραδοχή απάντησαν οι δύο για τον οπλισμό σε τάφο-Υπόδικοι στις Κεντρικές
Δέσμευση σε λύση ΔΔΟ από σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών Εργατικών στο ΗΒ
Έκανε παράπονα στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-«Το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί»