Έντονες διαβουλεύσεις εντός Σαββατοκύριακου για αποφυγή των μέτρων στα νοσηλευτήρια

Με έντονες διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι γεμάτο το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί η εξαγγελθείσα στάση εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα, στις διαδικασίες ενεπλάκη και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, με τους γιατρούς να περιμένουν την εξέλιξη των εξελίξεων, χωρίς να αποκλείουν την αναστολή των μέτρων, σε περίπτωση που λάβουν απαντήσεις που τους ικανοποιούν.

Οι γιατροί του δημοσίου αποφάσισαν να λάβουν την απόφαση για τα απεργιακά μέτρα, μετά την άρνηση από πλευράς του ΟΚΥπΥ να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα τους, που απορρέουν από τη συμφωνία περί κινήτρων και προς αυτό το σκοπό, στις 2 και 3 Ιουλίου αναμένονται να προχωρήσουν σε 48ωροι απεργία, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να εργάζονται με προσωπικό ασφαλείας την ώρα της απεργίας.

Μετά τις εξαγγελίες, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αποφάσισε να αναλάβει δράση και άρχισε τις επαφές με τις δύο πλευρές, σε μία προσπάθεια να βρεθούν στη μέση και να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβάλλονται χειρουργεία, με προσωπικό ασφαλείας τα ΤΑΕΠ-Προσπάθειες για αποφυγή της απεργίας

«Ο υπουργός έχει επικοινωνήσει με τις συντεχνίες. Έχει ακούσει τις θέσεις μας και μας έχει ενημερώσει ότι θα μιλήσει και με τον ΟΚΥπΥ, ώστε να γίνει μία προσπάθεια για να αποτραπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Αναμένουμε στο ακουστικό για να δούμε αν θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια του υπουργού Υγείας. Από τη στιγμή που κάνει παρέμβαση ο πολιτικός προϊστάμενος, αναμένουμε ότι μπορεί να επιλυθεί το θέμα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαβουλεύσεις, από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης μέχρι την ίδια ώρα την Πέμπτη, θα κατέλθουν σε στάση εργασίας οι γιατροί του δημοσίου, με αποτέλεσμα τα προγραμματισμένα χειρουργεία να ακυρωθούν και να επαναπρογραμματιστούν, ενώ όσον αφορά στα ΤΑΕΠ, θα εξυπηρετούν το κοινό. Ξεκαθαρίζεται πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα εργάζονται κανονικά και θα δέχονται τα περιστατικά από τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ο κάθε θεράπων ιατρός έχει την εμπειρία και γνωρίζει πότε πρέπει να προγραμματιστούν. Έχουμε τις γνώσεις για να κάνουμε τη λίστα και να καθορίσουμε τα επείγοντα».

Ο κ. Κούμας αναφέρθηκε και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τον ΟΚΥπΥ, τονίζοντας πως είναι και ένας από τους κύριους λόγους, που τους οδήγησαν στη λήψη των απεργιακών μέτρων. «Στην τελευταία σύσκεψη, ενώ γινόταν μία προσπάθεια για να αποτραπούν όλα τα μέτρα, αλλά δεν παρευρέθηκε κανένας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ και οι παρευρισκόμενοι ήταν αγγελιαφόροι, που θα μετέφεραν τις απόψεις μας. Όταν πήραμε την απάντηση και θεωρούν ότι δίνουν φιλοδώρημα τα δεδουλευμένα των γιατρών, για μας είναι αλαζονεία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλοδώρημα και να ανοίξουν ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Μέσα στον πανικό τους έχουν μπερδέψει τις λέξεις».

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, στην δική του παρέμβαση στο κρατικό ραδιόφωνο, έκανε αναφορά στην παρέμβαση του υπουργού Υγείας, τονίζοντας πως έγινε μία προσπάθεια και αναμένουν ότι το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και στο τέλος της ημέρας «θα επικρατήσει η λογική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία διαμαρτυρία, που δεν έχει κανένα όφελος και απλά θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, θα αναβληθούν πάρα πολλά χειρουργεία και δεν είμαι σίγουρος ότι οι ασθενείς θα περιμένουν να επαναπρογραμματιστούν και θα ανατρέξουν σε άλλους παρόχους, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να υποστεί ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις περί αλαζονικής και αυταρχικής στάσης του ΟΚΥπΥ έναντι των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού όπως είχε υποστηριχθεί, ήταν και ένας από τους λόγους της λήψη μέτρων, ο κ. Χαριλάου θέλησε να ξεκαθαρίσει πως το θέμα της απεργίας είναι καθαρά οικονομικών και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ιατρών.

«Όσον αφορά την συμπεριφορά που ισχυρίζονται για τον Οργανισμό, έναντι των ιατρών, ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του, ας πάμε πίσω να δούμε τις δηλώσεις, που ήταν απαξιωτικές για το Διοικητικό Συμβούλιο. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αναφορά ότι το μοντέλο του ΟΚΥπΥ έχει αποτύχει. Είναι μία καθημερινή δήλωση, για να το εμπεδώσει ο κόσμος και να περάσουν το μήνυμα ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν ξοφλήσει και δεν έχουν κανένα μέλλον και είναι εκεί τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέλλον λαμπρό. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως η στάση του Οργανισμού έναντι των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήταν αξιοπρεπής και όπως είπε, αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές. «Ο ΟΚΥπΥ είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του, είναι οι επαγγελματίες υγείας του. Δεν είναι κάτι το απρόσωπο. Για να πάμε μπροστά πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και να δούμε το κοινό καλό».

Απαντώντας στην αναφορά για δεδουλευμένα και φιλοδώρημα, ο κ. Χαριλάου υποστήριξε πως οι γιατροί πληρώνονται για τις εφημερίες τους, τις υπερωρίες τους και για το απογευματινό πρόγραμμα, πέραν από τον μισθό τους. «Αυτό είναι φιλοδώρημα και μπορεί να το πούμε και κίνητρο. Είναι πέραν του μισθού τους και όχι για εργασία που έκαναν πέραν του καθορισμένου ωραρίου της ημέρας, 7,5 ώρες την ημέρα. Αν δουλέψουν 8 ώρες, εκείνη την μισή μέρα θα την πληρωθούν».

Δειτε Επισης

Ανεστάλη η απεργία των γιατρών του δημοσίου-Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο η Κυβέρνηση
Αναμνηστικό δώρο στον πρώτο πολίτη που εξυπηρετήθηκε σήμερα από ΕΟΑ Αμμοχώστου
Με παρέμβαση Χριστοδουλίδη, οδεύει προς αναστολή η 48ωρη απεργία των γιατρών
Συμπληρωματική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βοήθεια σε φοιτητές από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στο ξενοδοχείο τους ακόμη οι Κύπριοι μαθητές και οι συνοδοί που αποκλείστηκαν στην Ελβετία
Την Τετάρτη η επιλογή στρατεύσιμων 2024 ΕΣΣΟ σε σώματα και μονάδες της ΕΦ
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό
Πρόεδρος του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Τηλλυρίας ο Ν. Κλεάνθους
Αγωνιώδεις προσπάθειες για άρση της 48ωρης απεργίας των γιατρών-Συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη
Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα summer schools-Ζητούν ελέγχους για τους παράνομους τα ιδιωτικά