Τι είχες Αστυνομία μου, τι είχα πάντα... Στα αζήτητα οι ευθύνες μετά από δικαστικές αποφάσεις

Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, όταν αυτές αναδεικνύουν γκρίζα σημεία και ειδικότερα ελλιπή διερεύνηση σε σοβαρές υποθέσεις, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελούν φάρο για την Αστυνομία και όχι αυτές να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Δεν μπορούν να αποτελούν σημαία, όταν μια υπόθεση καταλήξει στο επιθυμητό για αποτέλεσμα για την Αστυνομία, ενώ στις περιπτώσεις που προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά τα μέλη της Δύναμης ή τις ενέργειες της, αυτές, πέραν του ότι δεν σχολιάζονται αλλά μελετώνται, χωρίς όμως η μελέτη να ολοκληρώνεται ποτέ, να καταλήγουν στα συρτάρια.

Υπό κανονικές συνθήκες, η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός της, θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κάθε απόφαση από την οποία προκύπτουν διάφορα θέματα, αφενός για να διορθώσει τα κακώς έχοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και αφετέρου, για να αποδώσει ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό, σε βάρος οποιουδήποτε, εξαιτίας των οποίων ενδεχομένως να πλήττεται το κύρος ολόκληρου του θεσμού.

Αντί αυτού, παρατηρείται μια απάθεια σε σωρεία δικαστικών αποφάσεων, μέσα από τις οποίες αστυνομικοί κρίνονται αναξιόπιστοι, πως διενήργησαν πλημμελή διερεύνηση, προέβησαν σε λανθασμένους χειρισμούς, δεν είχαν επαρκή στοιχεία αλλά εκδίδουν εντάλματα αβέρτα και διάφορα άλλα. Και όλα αυτά, μέσα από σωρεία αποφάσεων Δικαστηρίου, χωρίς να προστίθενται στην εξίσωση πορίσματα που δείχνουν επίσης ποινικά αδικήματα που άπτονται της διαφθοράς. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός περί αξιοποίησης αποφάσεων ή πορισμάτων, όταν αστυνομικοί στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες, για οποιοδήποτε ζήτημα, όχι μόνο δεν έχουν οποιαδήποτε επίπτωση, αλλά συνεχίζουν να υπηρετούν στις ίδιες θέσεις, από τις οποίες έκαναν σοβαρά λάθη, εξαιτίας των οποίων υπήρχαν συνέπειες ακόμα και για κατάρρευση σοβαρών υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Το ότι το κύρος της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια πλήττεται συχνά πυκνά, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αποτελεί παραδεκτό γεγονός. Το ότι συχνά πυκνά βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, επίσης αποτελεί παραδεκτό γεγονός και τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα. Το ότι υπάρχουν σωρεία αποφάσεων που κατσαδιάζουν την Αστυνομία για διάφορες αστοχίες ή ενέργειες, και αυτό αποτελεί παραδεκτό γεγονός, όπως επίσης και πως όλα αυτά, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Σώμα Ασφαλείας, το οποίο σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σε αυτό το ερώτημα, έλαβε μόλις 1%.

Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα όσα προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Αστοχίες σε διαχείριση επεισοδίων, απανωτές αποδράσεις, έξαρση οργανωμένου εγκλήματος, μια αυτοκτονία που τελικά 19 χρόνια μετά αποδείχθηκε δολοφονία, ένα ανεξιχνίαστο θανατηφόρο από το 2012 που τελικά δεν διερευνήθηκε σωστά, αξιωματικός της Αστυνομίας να συνωμοτεί με βαρυποινίτη για να εξοντώσει την Διευθύντρια των Φυλακών, συνομιλίες με Σύρο καταζητούμενο, κατάρρευση σοβαρών υποθέσεων, αλληγορία στην διερεύνηση υποθέσεων με επώνυμα πρόσωπα, πολίτες να προσπαθούν να ενημερώσουν για να αποτραπεί συζυγοκτονία χωρίς όμως αποτέλεσμα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτάθηκε στο σώμα ασφάλειας αλλά ανταποκρίθηκε όταν το δικό της σώμα ήταν ήδη νεκρό

Αναμφίβολα, με όλα αυτά, και άλλα τόσα, το ερώτημα είναι ένα. Αυτή την Αστυνομία θέλουν οι πολίτες; Η απάντηση, αν και αυτονόητη, είναι όχι! Την ίδια απάντηση θα έπρεπε να έχει και ο ίδιος ο Αρχηγός του Σώματος Ασφαλείας αυτού τόπου, που πλέον όπως η λέξη ασφάλεια, είναι υπό αμφισβήτηση. Χωρίς να αμφισβητείται πως ο Αρχηγός συμφωνεί πως ούτε ο ίδιος θέλει αυτή την εικόνα της Αστυνομίας, το ζητούμενο είναι τι δείχνει πως θέλει με τις πράξεις τους. Και αυτό διότι, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Αστυνομία παραμένει στάσιμη, όπως στάσιμα παραμένουν και τα κακώς έχοντα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση.

Την Πέμπτη, εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η απόφαση σχετικά με το θανατηφόρο που προκάλεσε μέλος της ΥΚΑΝ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Δηλαδή, κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του στην Αστυνομία, συνεπώς η απόφαση θα έπρεπε να απασχολήσει και βεβαίως ήδη να υπάρχει σχετική αντίδραση από την ηγεσία της Δύναμης. Όχι ως προς την ποινή που επιβλήθηκε, αλλά με τα όσα καταγράφει η απόφαση, η οποία αφήνει σκιές για πλημμελή διερεύνηση από πλευράς Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για πρόκληση θανατηφόρου από μέλος της ΥΚΑΝ-Σκιές για πλημμελή διερεύνηση

Ωστόσο, ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αντίδραση, παρά μόνο ότι η απόφαση θα μελετηθεί. Όπως βέβαια μελετώνται άλλες τόσες, μέχρι να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και ακολούθως καταλήγουν στα συρτάρια.

Θα ανέμενε κανείς πως ήδη ο Αρχηγός Αστυνομίας θα διέταζε έρευνα, έστω για να αντιληφθεί τι πήγε λάθος, αφού θεωρείται δεδομένο πως κάτι πήγε λάθος, με βάση τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, έστω για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και να διαπιστώσει πως απλώς πρόκειται για λάθη. Και επειδή ήδη η απόφαση έτυχε ανάγνωσης από διάφορους νομικούς, που δεν χρειάστηκαν μέρες ή μήνες να την μελετήσουν, αφού εξάλλου απαριθμεί περίπου 30 σελίδες, οι οποίοι δείχνουν σκανδαλώδη διερεύνηση. Δεν έγιναν σωστές ενέργειες στη σκηνή, προέβησαν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, πήραν έναν 70χρονο με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το καφενείο του χωριού για αναπαράσταση και διάφορα άλλα. Αποτέλεσμα, μέρος μαρτυριών των δύο αστυνομικών, να μην γίνουν αποδεκτές, ενώ ο κατηγορούμενος, μέλος της ΥΚΑΝ, να κριθεί αναξιόπιστος.

Ωστόσο, η επόμενη ημέρα, βρίσκει τους πολίτες στο ίδιο έργο θεατές. Όπως και στην περίπτωση του θανατηφόρου του 2012, που ο Αρχηγός, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωνε πως μελετήθηκε ο φάκελος και είχαν γίνει όλες οι έρευνες κατά τον ουσιώδη χρόνο. Εν τέλει, μήνες μετά, το πόρισμα έδειξε πλημμελή διερεύνηση και ευθύνες σε επτά αστυνομικούς. Όπως στην περίπτωση του Θανάση Νικολάου, που ο Αρχηγός δήλωσε πως δεν θεωρεί πως έγινε φόνος και συγκαλύφθηκε και τελικά, η θανατική ανακρίτρια αποφάσισε πως ο 26χρονος εθνοφρουρός δολοφονήθηκε.

Στο κάδρο υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, στα οποία ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση αλλά και ούτε απόδοση ευθυνών. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται πως ακολουθείται η πεπατημένη. Ωστόσο, η πεπατημένη δεν αλλάζει ούτε τα κακώς έχοντα, ούτε ανατρέπουν την αρνητική εικόνα της Αστυνομίας. Αντιθέτως, το μήνυμα που στέλνεται στους πολίτες είναι πως οι ευθύνες αποδίδονται αναλόγως της περίπτωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μέρες μετά την απόφαση για Θανάση και σιγή ιχθύος από τους εμπλεκόμενους θεσμούς-Το μπαλάκι στον ΠτΔ

Δειτε Επισης

«Αμερόληπτη» έκθεση από Ολγκίν ζητά από τα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εργασίας
Παραδίδεται στα μέσα Αυγούστου ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος-Η ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών
Κ. Ιωάννου: Παραλήφθηκαν μέσω του «Ιππόδαμου» οι πρώτες άδειες, εκδόθηκε η πρώτη πολεοδομική
Ψάχνει τον Ιωάννη Δημητριάδη η Αστυνομία για διάρρηξη κτηρίου και κλοπή
Διέρρηξε δωμάτιο ξενοδοχείου κλέβοντας αντικείμενα αξίας 30χρονος-Τον εντόπισαν από το σήμα των airpods
Ανεστάλη η απεργία των γιατρών του δημοσίου-Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο η Κυβέρνηση
Με παρέμβαση Χριστοδουλίδη, οδεύει προς αναστολή η 48ωρη απεργία των γιατρών
Χειροπέδες σε 31χρονο για υπόθεση οχληρίας-Έσπρωξε μέλος της Αστυνομίας για να αποφύγει τη σύλληψη
Δωρεάν βιωματικό εργαστήρι για νέους και νέες στο Παραλίμνι
Καταζητείται 35χρονος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών