Άδειασε η κλεψύδρα για το θέμα της αργίας του Ζαννέτου, παραμένει στη Δημαρχία μέχρι νεοτέρας

Κανονικά στη θέση του φαίνεται ότι θα είναι και από την 1η Ιουλίου, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτου, αφού δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας κατά πόσον πρέπει ή όχι να τεθεί σε αργία, σε σχέση με την υπόθεση που δικάζεται εναντίον του, στο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στο ακουστικό για απαντήσεις από Εισαγγελέα το ΥΠΕΣ για Ζαννέτο-Πιέζει το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουλίου

Καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφεραν στον REPORTER, ότι δεν λήφθηκε ακόμα καμία απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία, ως προς το τι είναι ορθό να πράξουν και εκτιμούν ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τίθεται σε ισχύ ο νέος Περί Δήμων Νομός.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο δεν έχει την αρμοδιότητα να θέσει τον κ. Ζαννέτου σε αργία, χωρίς οποιαδήποτε νομική συμβουλή κι έτσι θα παραμείνει στη θέση του, έως ότου δοθεί απάντηση από την Εισαγγελία.

Σε περίπτωση που η Νομική Υπηρεσία κρίνει ότι με βάση το νέο Νόμο είναι αναγκαίο να τεθεί σε αργία, τότε το Υπουργείο θα πράξει τα δέοντα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ζαννέτου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι τι θα ισχύσει στην περίπτωση που ο κ. Ζαννέτου παραμείνει στη θέση του και στη συνέχεια με τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας αποφασιστεί να τεθεί σε αργία, για τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου μέχρι την ημέρα της αργίας και κατά πόσον μπορεί οποιοδήποτε πρόσωπο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να τις ανατρέψει.

Μιλώντας στον REPORTER, o έγκριτος νομικός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι κάθε υπόθεση έχει το τεκμήριο της νομιμότητας, άρα δεδομένου ότι παραμένει στη θέση του ως Δήμαρχος, ισχύει το συγκεκριμένο τεκμήριο.

Υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις, είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, «που λαμβάνονται από όργανα, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να κριθούν ότι δεν έχουν τη νομιμοποίηση. Δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται αυτόματα οι αποφάσεις των οργάνων αυτών».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ακύρωσης της εκλογής του βουλευτή Γιώργου Παπαδόπουλου της Αλληλεγγύης, τρία χρόνια αφότου εκλέγηκε, τονίζοντας ότι «δεν ακυρώθηκαν οι Νόμοι που ψήφισε. Το ίδιο συμβαίνει και με πάρα πολλά όργανα που πέφτουν οι διορισμοί τους». Σημείωσε ωστόσο πως, «υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να ακυρωθούν αποφάσεις, τις οποίες ένα όργανο λαμβάνει για συγκεκριμένους λόγους, αλλά δεν υπάρχει ως μια γενική αρχή ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνει ένα όργανο καθίσταται άκυρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:To μπαλάκι σε Εισαγγελέα για την αργία Ζαννέτου που παραπέμφθηκε σε δίκη-Περιμένει διευκρινίσεις το ΥΠΕΣ

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαννέτου κατηγορείται για υπόθεση εξασφάλισης 765,000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια πριν από 12 χρόνια, για αναβάθμιση ξενοδοχείου, του οποίου ήταν τότε μέτοχος και διευθυντής και θα κληθεί στο Δικαστήριο στις 12 Ιουλίου για να απαντήσει κατά πόσον παραδέχεται ή όχι τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Μετά την επανεκλογή του στη θέση του Δημάρχου Αγίας Νάπας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Περί Δήμων Νόμος αλλάζει, λόγω της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν προστατεύεται πλέον από το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά όπως αναφέρει ο νόμος, «Δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα που καθορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 18 ή αδίκημα που καθορίζεται ως κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ο οποίος επιφέρει, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και άνω, τελεί αυτοδικαίως σε αργία από την ημέρα δημοσίευσης σχετικής γνωστοποίησης του Υπουργού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες

Η ερμηνεία που έδωσαν κάποιοι επί του συγκεκριμένου άρθρου ήταν ότι θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα να τεθεί σε αργία, ωστόσο στη συνέχεια οι δικηγόροι του έδωσαν μια διαφορετική ερμηνεία στο Νόμο, αναφέροντας πως «το άρθρο 113 του σχετικού Περί Δήμων Νόμου 52(Ι)/2022, αναφέρεται και καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τις αστυνομικές αρχές («Δήμαρχος… εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα…»). Εναντίον του κ. Ζανέττου δεν διερευνάται και δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Η ανάκριση διενεργείτο για χρόνια και κατέληξε παραμονές των εκλογών σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού και οι οποιεσδήποτε ενέργειες θα πρέπει να σεβαστούν το γράμμα του νόμου και την αρχή της νομιμότητας».

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο οδηγήθηκε στην απόφαση να λάβει την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία και αναμένεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε απαγορευμένο μετανάστη-Καταδικάστηκε στο παρελθόν για ανθρωποκτονία
LIVE: Καταθέτει στέλεχος του INTOSAI ενώπιον του Συνταγματικού, παίρνει σκυτάλη ο Γενικός Ελεγκτής
Ψάχνουν απαντήσεις για τον νεκρό άνδρα στο Γραμμικό Πάρκο οι Αρχές- Σε προχωρημένη σήψη η σορός
Με εκπρόσωπο του INTOSAI συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα παύσης του Ελεγκτή
Στις φλόγες τυλίχθηκε όχημα στη Λευκωσία-Δεν αποκλείουν εμπρηστική ενέργεια οι Αρχές
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ξεψαχνίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και συζητούν για το μέλλον
Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα summer schools-Ζητούν ελέγχους για τους παράνομους τα ιδιωτικά
Γυρίζει σελίδα η ΤΑ, εφαρμόζεται στην πράξη η μεταρρύθμιση-Στραμμένα τα βλέμματα στους ΕΟΑ
Με δική του ατζέντα ο Τατάρ στη συνάντηση με Ολγκίν-Ενημερώνει με έκθεση η απεσταλμένη
Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην Αττική-Ένας νεκρός και αμέτρητες οι καταστροφές (vids&pics)