Αναπαράσταση του... καφενέ για θανατηφόρο

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για το θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε μέλος της ΥΚΑΝ κατά την διάρκεια επιχείρησης, τον Ιανουάριο του 2022, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναπαράσταση του τροχαίου, με θύμα 70χρονο πεζό.

Είναι αντιληπτό, πως για να γίνει μια αναπαράσταση ενός τροχαίου, θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα με τα εμπλεκόμενα οχήματα. Για παράδειγμα, αν στο όχημα ενεπλάκη ένα διπλοκάμπινο Nissan, θα χρησιμοποιηθεί ένα άλλο του ιδίου τύπου και όχι της ίδιας μάρκας. Δηλαδή, Nissan αλλά όχι διπλοκάμπινο αλλά qashqai. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στις περιπτώσεις πεζών. Αν το θύμα είναι ηλικιωμένος, τότε δεν μπορεί να γίνει αναπαράσταση με έναν ανήλικο, ενώ θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα τα χαρακτηριστικά, όπως το ύψος και το βάρος.

Τι έγινε στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου θανατηφόρου; Χωρίς περεταίρω σχολιασμό, στην δικαστική απόφαση, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μάρτυρας Κατηγορίας 1 (αστυνομικός): «Σε σχέση με την αναπαράσταση του δυστυχήματος από τον Μάρτυρα Κατηγορίας 2 (αστυνομικός-εμπειρογνώμονας), ανέφερε ότι ο ίδιος παρέδωσε τον φάκελο με όλα τα στοιχεία στον μάρτυρα, ο οποίος αφού έλαβε τις δικές του μετρήσεις και δεδομένα, ετοίμασε σχετική έκθεση. Κατά την αναπαράσταση, ο μάρτυρας βρήκε κάποιον πεζό της ίδιας ηλικίας με το θύμα, αλλά δεν γνώριζε πώς βρήκε ο μάρτυρας τα χαρακτηριστικά του θύματος, καθώς ο ίδιος ο μάρτυρας 1 δεν τα γνώριζε».

Μάρτυρας Κατηγορίας 2 (αστυνομικός-εμπειρογνώμονας): «Αφού αναζήτησε κάποιο πρόσωπο με περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά του πεζού, εντόπισε στο καφενείο του χωριού Ψευδάς τον ΧΧ, ηλικίας 70 ετών, ο οποίος διένυσε 5 φορές με γοργό βήμα την ανωτέρω απόσταση των 6,40 μέτρων. {...} Σε σχέση με τον 70χρονο άνδρα, τον οποίο εντόπισε για να προβεί σε αναπαράσταση του δυστυχήματος σε σχέση με την πορεία του θύματος, ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του θύματος από τον Μάρτυρα Κατηγορίας 1. Παραδέχθηκε δε ότι το βάρος και το ύψος ενός προσώπου παίζει ρόλο στον χρόνο που χρειάζεται για να διανύσει κάποια απόσταση, ενώ ο χρόνος αυτός διαφοροποιείται αν το πρόσωπο αυτό τρέχει ή έχει κινητικά προβλήματα, αλλά τόνισε ότι η επιλογή του εν λόγω προσώπου έγινε από τον ίδιο εστιάζοντας στην ηλικία και την έλλειψη κινητικών προβλημάτων. {...} Επίσης, παραδέχθηκε ότι η επιλογή προσώπου για την αναπαράσταση του δυστυχήματος έγινε χωρίς να λάβει υπόψιν το βάρος και το ύψος του πεζού, τα οποία είναι ικανά να διαφοροποιήσουν τον χρόνο κάλυψης της ανωτέρω απόστασης. οι μόνες παράμετροι και χαρακτηριστικά που έλαβε υπόψιν είναι η ηλικία και η απουσία κινητικών προβλημάτων».

Κατάληξη Δικαστηρίου: «Οι μετρήσεις και υπολογισμοί του Μάρτυρα Κατηγορίας 2 σε σχέση με τον χρόνο που χρειάστηκε ο πεζός να διανύσει την απόσταση από την είσοδο του στον δρόμο μέχρι το σημείο σύγκρουσης, δεν είναι αποδεκτοί για τον λόγο ότι βασίζονται σε ανύπαρκτα ή αβέβαια δεδομένα».

*M.Π

Δειτε Επισης

Πρεμιέρα με φαγητό για τους τοπικούς άρχοντες της Λευκωσίας
Οι επικρίσεις για την γυναικοκτονία, η σύλληψη του μοναχού και οι συγκυρίες
Οι Παγκύπριες εν μέσω καύσωνα και το πείραμα της Βουλής που δεν έγινε
Το… πελλοκοπελλούι με το κοντοπαντέλονο που το Μένοικο που έκανε «ΠΑΜ»
Στον Καρογιάν ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη… Τιμής ένεκεν
Τα αλληλοlikes Κωνσταντίνου και Ελένης και τα στοιχήματα για καβγάδες και κρασί στις Βρυξέλλες
Εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου από τον ΠτΔ και η παραβίαση Δικαστικών αποφάσεων
Ο Νίκος, ο Φειδίας, ο Αβέρωφ και η ιστορία του Χριστόφορου
Κωμικοτραγικά γεγονότα στα Δικαστήρια εν έτη 2024-Ολόκληρος αγώνας για βρεθεί Projector ή υπολογιστές
Γκάφα του ΔΗΚΟ ενόψει εκλογών-Μπέρδεψε τον υποψήφιο που στηρίζει στην Αμμόχωστο με ανθυποψήφιό του