Πιλοτικό πρόγραμμα για εξάλειψη κουνουπιού-τίγρης στην Κύπρο ανακοίνωσε η Επίτροπος Κυριακίδου

Πρόγραμμα για την εξάλειψη από την Κύπρου των κουνουπιών του είδους Aedes aegypti, γνωστού και ως κουνουπιού τίγρης, το οποίο συμβάλλει στην στην εξάπλωση των ιών Chikungunya και Zika, καθώς και του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya, ο οποίος σημειώνεται δεν είναι ενδημικός στην ΕΕ, για χορήγηση σε ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών.

«Τα μολυσμένα κουνούπια φέρουν επικίνδυνες πιθανές νέες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας» ανέφερε σχετικά η Επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Ανακοινώνουμε επίσης νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα EU4Health για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα εξάλειψης κουνουπιών στην Κύπρο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μας είναι σοβαρός και απαιτεί αποφασιστικά μέτρα μέσω της προσέγγισης “Μία υγεία” στο πλαίσιο της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που χτίζουμε».

Το πιλοτικό πρόγραμμα για καταπολέμηση της εξάπλωσης των κουνουπιών Aedes aegypti στην Κύπρο, τη μόνη χώρα της ΕΕ όπου εμφανίζεται το εν λόγω είδος, χρηματοδοτείται με κονδύλι 500 χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Το εμβόλιο για τον ιό Chikungunya εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εναπόκειται στις εθνικές αρχές κάθε κράτους μέλους να αποφασίσουν ποιος θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική κατάσταση και το καθεστώς κινδύνου.

Μολονότι ο εν λόγω ιός δεν είναι ενδημικός στην ΕΕ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κουνουπιών που μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επιβεβαιώθηκε η παρουσία κουνουπιών του είδους Aedes albopictus σε 13 χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, καθώς και κουνουπιών του είδους Aedes aegypti στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θλίψη στην ΠΟΕΔ-Έφυγε από τη ζωή ο νομικός σύμβουλός της Ανδρέας Παναγιώτου
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
Με το ακουστικό στο χέρι ο Δαμιανός, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Εργοτάξια χωρίς πινακίδες, με εργολάβους… φαντάσματα-Κόκκινο καμπανάκι, εν αναμονή του safe pass
Οι ανησυχίες για τη χρήση κινητών που έπεσαν στο κενό και η δυσαρέσκεια για το mute στις συζητήσεις
Μ. Παναγιώτου: Το κράτος θα στηρίξει γεωργούς που πλήγηκαν από καύσωνα
Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
Τοποθετείται για την απεργία των γιατρών το ΥΠΟΙΚ-«Οι απεργίες δεν μπορούν να είναι η λύση»
Έντονες διαβουλεύσεις εντός Σαββατοκύριακου για αποφυγή των μέτρων στα νοσηλευτήρια