Βίντεο-αφιέρωμα Euronews: Μπορεί η Κύπρος να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές;

Η μαζική άφιξη μεταναστών, ιδίως μέχρι την άνοιξη, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σχετικά με τις αντοχές της χώρας. Το Euronews Witness ταξίδεψε εκεί για να ακούσει πολύ διαφορετικές απόψεις.

Πολλοί στην Κύπρο φοβούνται ότι η άφιξη κυρίως μουσουλμάνων μεταναστών δεν θέτει μόνο κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας για τη χώρα, αλλά αποτελούν και απειλή για την ταυτότητα, το δημογραφικό ακόμη και για την ύπαρξη της Μεγαλονήσου, το βόρειο τμήμα της οποίας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974.

"Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι περίπου 800.000 άνθρωποι. Αν έχουμε 250.000 ξένους ανθρώπους εδώ, αυτό σημαίνει ότι το 25% ή 30% είναι ξένοι. Αν δεν μπορούμε να τους πούμε να φύγουν λόγω των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό σημαίνει ότι σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, καθώς θα φέρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Θα μετατραπούμε σε Λίβανο. Εμείς θέλουμε να μείνουμε Ελληνοκύπριοι εδώ στην Κύπρο", δήλωσε ο Χριστάκης Μελετιές, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κοκκινοτριμιθιάς.

Το Τοπικό Συμβούλιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα, τον χώρο που φιλοξενεί τους μετανάστες μόλις φτάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. "Κάθε μέρα ακούς... κάποιον νεκρό. Κάποιος σκοτώθηκε. Κάποιος νεκρός. Κάποιος σκοτώθηκε. Κάποιος είχε μια βόμβα. Εγώ έφυγα για να αποκτήσω δικαιώματα, ειρήνη και ελευθερία. Έχω όνειρα. Έχω μέλλον", δήλωσε ένας 18χρονος αιτών άσυλο που διέφυγε από την Υεμένη.

Οι αιτούντες άσυλο που μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση μεταφέρονται στη συνέχεια σε έναν δεύτερο καταυλισμό στο νότιο χωριό Κοφίνου.

Περίπου 800 άνθρωποι λαμβάνουν επί του παρόντος στέγαση, τροφή, εκπαίδευση, φάρμακα, λίγα χρήματα και μπορούν να βγαίνουν ελεύθερα έξω. Ως απάντηση στις πρόσφατες μαζικές αφίξεις Σύρων, ο καταυλισμός διευρύνεται. Η κυβέρνηση ανέστειλε επίσης για 14 μήνες την εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πολίτες.

Μόλις βγουν από τον καταυλισμό, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα και ενθαρρύνονται να ενταχθούν στην κοινωνία. Όμως, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αφίξεις, η κυβέρνηση τους απαγορεύει να αναζητήσουν εργασία για 9 μήνες μετά την άφιξή τους.

Χωρίς νόμιμες θέσεις εργασίας ή οικογενειακά δίκτυα, πολλοί εξαρτώνται από τα κέντρα φιλανθρωπίας για να προμηθευτούν ρούχα ή ακόμη και σχολικά είδη.

"Όλοι υποθέτουν ότι επειδή οι περισσότεροι μετανάστες έχουν κινητά τηλέφωνα και smartphones και υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, ότι γνωρίζουν τα πάντα, αλλά δεν τα γνωρίζουν, επειδή οι διακινητές ή οι άνθρωποι κατά μήκος της διαδρομής θα τους δώσουν λανθασμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι αν έχεις παιδί στην Κύπρο ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το παιδί αποκτά αυτομάτως άδεια παραμονής στην ΕΕ είτε για διαμονή είτε για υπηκοότητα, και αυτό δεν ισχύει", εξηγεί η Elizabeth VV. Kassini, εκτελεστική διευθύντρια της Caritas Cyprus.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για τη μετανάστευση. Κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας.

«Επηρεάζουν οπωσδήποτε και την κοινωνία μας. Αλλάζουν τα ήθη, έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα αυτοί οι άνθρωποι. Αλλάζουν τα σχολεία μας γιατί εισέρχονται στα σχολεία μας με άλλη νοοτροπία, με άλλα επίπεδα μάθησης. Δεν είναι και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι αλλόθρησκοι, έχουν άλλη θρησκεία. Πάλι επηρεάζει την κοινωνία μας. Είναι και το γεγονός ότι είμαστε ένας τόπος με αρκετά προβλήματα και δεν μπορούμε να επιφορτιστούμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων ανθρώπων που έρχονται εδώ», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Υπό την πίεση της Εκκλησίας, της ακροδεξιάς και της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η κυβέρνηση εργάζεται για την αύξηση των εθελοντικών επιστροφών. Η Κύπρος είναι η 4η στην σειρά χώρα της ΕΕ σε εθελοντικές επιστροφές, λέει ο Υπουργός Εσωτερικών. Θέλει τώρα να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς: "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, διότι θεωρούμε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίζουν -βάσει του διεθνούς δικαίου- ποιος θα περάσει τα σύνορά τους και όχι οι ομάδες λαθρομεταναστών και οι διακινητές", εξήγησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως και το 96% των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν τελικά.

Πηγή: Euronews

Δειτε Επισης

H ώρα της κρίσης! Ανακοινώνεται η απόφαση επί της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή
Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον από ΟΗΕ με συμμετοχή του ΠτΔ
Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας