Αναβάλλονται χειρουργεία, με προσωπικό ασφαλείας τα ΤΑΕΠ-Προσπάθειες για αποφυγή της απεργίας

Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η απεργία των γιατρών του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανούς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που τα απεργιακά μέτρα δεν ανασταλούν υπάρχει πλάνο έτσι οι ασθενείς που θα χρειαστούν περίθαλψη να την έχουν.

Σε ερώτηση για το θέμα της καταστροφής φαρμάκων στις αποθήκες του ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού λόγω βλάβης στο σύστημα ψύξης, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως έχει ζητηθεί ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ, τόσο σε ότι αφορά τα αίτια της καταστροφής, όσο και προς τη διαχείριση της κατάστασης, προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην χορήγηση των φαρμάκων προς τους ασθενείς.

Ερωτηθείς για το θέμα της εξαγγελθείσας απεργίας από τους ιατρούς του δημόσιου τομέα μεταξύ 2-3 Ιουλίου ο Υπουργός τόνισε πως καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου η απεργία να αποφευχθεί.

Σε περίπτωση που τα απεργιακά μέτρα δεν ανασταλούν, πρόσθεσε, υπάρχει πλάνο έτσι οι ασθενείς που θα χρειαστούν περίθαλψη να την έχουν. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, στόχος είναι να αποτραπούν τα απεργιακά μέτρα και να μην υπάρξει η παραμικρή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Ζητά κατανόηση ο ΟΚΥΠΥ

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) διαβεβαιώνει ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί η 48ωρη απεργία, που εξήγγειλαν οι συντεχνίες των ιατρών των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, για τις 2 και 3 Ιουλίου του 2024, ενώ επισημαίνει ότι η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών παραμένουν η ύψιστη προτεραιότητα του.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την απεργία των γιατρών, ο ΟΚΥΠΥ ζητά την κατανόηση των ασθενών και των επισκεπτών του, για την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί, λόγω της απεργίας και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει ότι θα προχωρήσει στον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού, που επηρεάζονται.

Όπως σημειώνει κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας. 

Εκφράζει, τέλος, τις απολογίες του για τυχόν ταλαιπωρία των ασθενών και διαβεβαιώνει ότι λειτουργεί πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή παροχή φροντίδας στους πολίτες, παραμένοντας πρόθυμος για διάλογο και θετική συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Πάντως, σε αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και των προγραμματισμένων εξωτερικών ιατρείων των Ειδικών Ιατρών και των Προσωπικών Ιατρών προχωρούν οι γιατροί, ενόψει της 48ωρης απεργίας, που θα διεξαχθεί από τις 2 μέχρις τις 4 Ιουλίου του 2024 στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι από τις 2 Ιουλίου 2024 ώρα έναρξης 07:30 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2024 ώρα λήξης 07:30 τα προγραμματισμένα εξωτερικά ιατρεία των Ειδικών Ιατρών και των Προσωπικών Ιατρών αναβάλλονται και επαναπρογραμματίζονται, ενώ οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται.

Όπως τονίζουν θα διεκπεραιωθούν μόνο επείγοντα περιστατικά, που θα προέρχονται από το ΤΑΕΠ ή από επιπλοκή των ήδη νοσηλευόμενων, με προσωπικό ασφαλείας (εφημερεύοντες).

Σημειώνει ότι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξετάζουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι χρήζουν άμεσης αξιολόγησης και παρεμβάσεων διάσωσης, βαρέως πάσχοντες ασθενείς (πολύ σοβαρά περιστατικά), οι οποίοι χρήζουν σύντομα Ιατρικής αντιμετώπισης και παρεμβάσεων και ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Στη περίπτωση, συμπληρώνει, που η συγκεκριμένη κατηγορία κριθεί ως τέτοια από πλήρωμα ασθενοφόρου, η περαιτέρω αντιμετώπιση θα πρέπει να διενεργηθεί σε ΤΑΕΠ άλλου παρόχου της ίδιας επαρχίας.

Στο μεταξύ, ξεκαθαρίζει ότι στις επαρχίες που δεν υφίστανται ΤΑΕΠ οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται στα ΤΑΕΠ των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

Εξάλλου, αναφέρει πως η μεταφορά ασθενών από αλλά Νοσηλευτήρια θα τύχει εξυπηρέτησης, αν η μεταφορά θεωρείται απαραίτητη για την διεκπεραίωση ενός επείγοντος περιστατικού ή αφορά την εξεύρεση κλίνης για τις ανάγκες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παιδιών (ΜΕΝΠ) μετά από συνεννόηση με τους εφημερεύοντες ειδικούς (προσωπικό ασφαλείας).

Σε σχέση με τις Μονάδες Ενατατικής Θεραπείας, τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας (εφημερεύοντες) για τους είδη νοσηλευόμενους και θα δεχθούν νέα περιστατικά από τα ΤΑΕΠ των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ή στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης από άλλους παρόχους για ιατρικούς λόγους.

Σημειώνει ακόμα ότι το Κέντρο Τραύματος θα εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας (εφημερεύοντες), ενώ οι χημειοθεραπείες και λοιπές ημερήσιες νοσηλείες, που μπορούν να τύχουν μετακίνησης, θα μετακινηθούν. Ωστόσο, οι χημειοθεραπείες που χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πραγματοποιηθούν.

Ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν την απαιτούμενη Ιατρική φροντίδα από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα αποφευχθούν τα εξιτήρια χωρίς απόλυτη Ιατρική ένδειξη.

Η ΠΑΣΥΚΙ επαναλαμβάνει ότι τα απεργιακά μετρά «ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός», ενώ σημειώνει ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν το επιχείρημα ότι αντιδρούν  μόνο για τα συμφέροντα των Ιατρών, ξεχνώντας τους ασθενείς.

«Η λήψη μέτρων αλλά και η ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά είναι αποτέλεσμα της αυταρχικής και αλαζονικής στάσης που διαχρονικά και με προοδευτική τάση επιδεικνύει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ», καταλήγει.

Άρση μέτρων ζητά το ΚΕΒΕ

Την άρση των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγείλει ζητούν, στο μεταξύ, από τους κυβερνητικούς γιατρούς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ενώ επαναφέρουν αίτημά τους για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Επιστροφή στις παλιές νοοτροπίες και επανάληψη των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος θεωρεί το ΚΕΒΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του, «ότι σηματοδοτεί η αδικαιολόγητη και ετσιθελική απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ) και του κλάδου των Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσουν σε 48ώρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου με αίτημα τους τη μονομερή τροποποίηση της συμφωνίας περί κινήτρων που εφαρμόζεται από το 2020».

«Τα χρηματικά κίνητρα που έχουν συμφωνηθεί είναι επιπρόσθετα οποιωνδήποτε άλλων απολαβών που έχουν οι γιατροί και αφορούν σε Ιατρικές πράξεις που καλούνται να διεκπεραιώνουν εντός των κανονικών ωρών εργασίας τους. Το αίτημα των ιατρών σε ένα τομέα που πάσχει σοβαρά και που αποδεδειγμένα χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να επιβιώσει, κινείται ακριβώς στη λανθασμένη κατεύθυνση και αποδεικνύει στην πράξη πόσο λανθασμένα ιεραρχούν και θέτουν διάφορες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τα ατομικά τους συμφέροντα υπεράνω του συμφέροντος του συνόλου της χώρας», προσθέτει, στην ανακοίνωση του, το ΚΕΒΕ.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι απεργούντες γιατροί οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αμοιβές και τα ωφελήματα τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του εργοδότη τους, που είναι το Κράτος, καταθέτοντας απαιτήσεις το κόστος των οποίων καλείται να πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία μέσω φορολογιών.

«Η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ είναι, όπως επιβληθεί η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες μια από τις οποίες είναι και η δημόσια υγεία. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφωθούν και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια, έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού», προσθέτει.

Το ΚΕΒΕ καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.

Καλεί τους γιατρούς να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι των ασθενών και των ευάλωτων πολιτών, να σεβαστούν την συμφωνία κινήτρων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

ΟΕΒ: Όχι σε απεργιακά μέτρα στα δημόσια νοσηλευτήρια

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία της για την απόφαση των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών να κατέλθουν σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου 2024, παραλύοντας ουσιαστικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΟΕΒ.

«Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, για βελτίωση του εργασιακού πλαισίου με την υποβολή αξιοπρεπούς πρότασης προς τις συντεχνίες για επίλυση των όποιων διαφορών, οι συντεχνίες με την απόρριψη της επιλέγουν την οδό της σύγκρουσης και όχι του διαλόγου», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η 48ώρη απεργία δεν στρέφεται μόνο εναντίον του εργοδότη των κυβερνητικών ιατρών «αλλά και εναντίον αθώων, ανυπεράσπιστων και ευάλωτων συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια πλήττοντας την δημόσια υγεία».

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες να άρουν τα μέτρα και να επιστρέψουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο τα όποια προβλήματα υπάρχουν να συζητηθούν και να επιλυθούν μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Καλεί, τέλος, «για ακόμα μία φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία και την κοινωνία προχωρώντας στην νομοθέτηση της Συμφωνίας για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θλίψη στην ΠΟΕΔ-Έφυγε από τη ζωή ο νομικός σύμβουλός της Ανδρέας Παναγιώτου
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί στα ορεινά-Καλοκαιρινή μπόρα με χαλάζι
Με το ακουστικό στο χέρι ο Δαμιανός, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Εργοτάξια χωρίς πινακίδες, με εργολάβους… φαντάσματα-Κόκκινο καμπανάκι, εν αναμονή του safe pass
Οι ανησυχίες για τη χρήση κινητών που έπεσαν στο κενό και η δυσαρέσκεια για το mute στις συζητήσεις
Μ. Παναγιώτου: Το κράτος θα στηρίξει γεωργούς που πλήγηκαν από καύσωνα
Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
Τοποθετείται για την απεργία των γιατρών το ΥΠΟΙΚ-«Οι απεργίες δεν μπορούν να είναι η λύση»