Έφτασαν στην Κίνα τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Η πρώτη αποστολή που συνέλεξε δείγματα εδάφους από την ανεξερεύνητη αθέατη πλευρά της Σελήνης επέστρεψε με 2 κιλά σκόνης και πετρωμάτων, ανακοίνωσε η Κίνα την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου η κάψουλα με τον θησαυρό έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας.

Τα δείγματα παραδόθηκαν στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών σε πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η αποστολή Chang’e-6 συνέλεξε 1.935,2 γραμμάρια σεληνιακών δειγμάτων» ανακοίνωσε σύμφωνα με την South China Morning Post η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος Chang’e-6, πέτυχε πλήρως τον στόχο να συλλέξει μέχρι 2 κιλά υλικού, δήλωσε ο βασικός αρχιτέκτονας της αποστολής Χου Χάο.

Μέχρι σήμερα η Κίνα δεν είχε διευκρινίσει αν η κάψουλα περιείχε υλικό και σε ποια κατάσταση.

Το Chang’e-6, βαφτισμένο προς τιμήν της κινεζικής θεότητας της Σελήνης, προσσεληνώθηκε στις 2 Ιουνίου στη Λεκάνη Άιτκεν κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού, έναν αρχαίο κρατήρα πρόσκρουσης με διάμετρο 2.500 χιλιομέτρων. Η προηγούμενη αποστολή της σειράς Chang’e συνέλεξε το 2020 δείγματα από τη πλευρά της Σελήνης που κοιτάζει προς τη Γη –τα πρώτα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.

Το διάστημα 1969-1972, έξι αμερικανικές αποστολές Apollo συνέλεξαν και έφεραν στη Γη 382 κιλά δειγμάτων από την ορατή πλευρά. Ακόμα 170 γραμμάρια συνέλεξε η σοβιετκή αποστολή Luna 24 το 1976.

Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού (γνωστή εσφαλμένα και ως «σκοτεινή πλευρά», παρόλο που εκτίθεται στο φως του Ήλιου) είναι πιο ομοιόμορφη και πιο αρχαία, συγκριτικά με την ορατή πλευρά όπου κυριαρχούν οι πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας.

Ο λόγος που η Γη βλέπει πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης είναι ότι το φεγγάρι χρειάζεται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να συμπληρώσει μια περιφορά γύρω από τη Γη και για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Τα δείγματα που έφερε στη Γη το Chang’e-6 «μπορεί να έχουν διαφορετική χημική σύσταση» από αυτά που συνέλεξε στην ορατή πλευρά το Chang’e-5, δήλωσε ο Λι Τσουνλάι, αναπληρωτής σχεδιαστής της αποστολής. «Με άλλα λόγια, από τα δείγματα που είχαν συλλεχθεί στο παρελθόν γνωρίζουμε μόνο για το ήμισυ της Σελήνης» είπε.

Και επισήμανε ότι, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, το υλικό του Chang’e-5 έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε κορυφαίες εκδόσεις όπως τα περιοδικά Science και Nature, επισήμανε.

Διεθνής συνεργασία

Η επιτυχία του κινεζικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, το οποίο ανταγωνίζεται στενά τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να προσελκύσει συνεργασίες με περισσότερους ξένους επιστήμονες και κυβερνήσεις, επισημαίνει το Reuters.

Η ανάκτηση δειγμάτων από την αθέατη πλευρά έρχεται την ώρα που η εξερεύνηση των σεληνιακών πόρων και η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος γίνονται όλο και πιο πιεστικά γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για το κινεζικό πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης σε ένα πλαίσιο «διαστημικής κούρσας» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεωβν.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, αντίθετα, συνεργάστηκε με την Κίνα σε ένα από τα επιστημονικά φορτία του Chang’e-6.

Εκπρόσωποι της ESA θα επισκεφθούν την κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος τον Οκτώβριο για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιλ-Κένι, μηχανικός της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Γνωρίζουμε ότι [η αθέατη πλευρά] είναι πραγματικά διαφορετικό μέρος. Αποτελείται από διαφορετικά υλικά και έχει διαφορετική ιστορία […] Είναι θεμελιώδους επιστημονικής σημασίας το να φέρουμε αυτά τα δείγματα» είπε.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

'Ερευνα δείχνει την ανάγκη να εξεταστεί η συνεργασία AI-ανθρώπινης νοημοσύνης
Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα-Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Κύπρος
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Ποια έγγραφα εντάσσονται στον Ψηφιακό Πολίτη-Αλλάζει η καθημερινότητα του κοινού
Βάζει τέλος στα φίλτρα ομορφιάς το TikTok-Ανησυχίες για την ψυχική υγεία
«Οι εγκληματίες είναι εφευρετικοί»-Sextortion, απάτες και κακοποίηση ανηλίκων πίσω από το AI
Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ