Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ιερέας στη Λεμεσό λόγω διακοπής φοίτησης της ανήλικης κόρης του

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε Ρώσσος Ιερέας, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, αντιμέτωπος με την κατηγορία που άπτεται του Νόμου περί Υποχρεωτικής Φοίτησης και Παροχή Δωρεάν Παιδείας. Και αυτό διότι, η 14χρονη κόρη του σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο, κάτι που ήχησε καμπανάκι τόσο στη σχολική μονάδα που φοιτούσε η ανήλικη, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενημέρωσε την Αστυνομία για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, ο ιερωμένος διαμένει μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του σε χωριό της Επαρχίας Λεμεσού. Όπως προκύπτει, το παιδί σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο από τις 10/10/2023, το οποίο μετά την μακρά απουσία της 14χρονης ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Γραφείου Ευημερίας. Ακολούθως, το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε άμεσες ενέργειες, ενημερώνοντας στις 26 του ίδιου μήνα, μέσω αλληλογραφίας, την Αστυνομία, καθώς η διακοπή φοίτησης συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο ιερέας, απάντησε παραδοχή στην κατηγορία που του απαγγέλθηκε, ενώ ερωτηθείς από το Δικαστήριο εάν θέλει να τοποθετηθεί για τα όσα του προσάπτονται, ανέφερε πως η κόρη του «δεν ήθελε να πάει σχολείο, την παρακαλούσα για να πάει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Καταλαβαίνω είναι κακό πράγμα και άσχημο. Μερικές φορές πήγαινε. Έκαμα ότι μπορούσα».

Ακολούθως, ο πατέρας της ανήλικης είπε στο Δικαστήριο, πως καταλαβαίνει ότι είναι λάθος να μην πηγαίνει το παιδί σχολείο, σημειώνοντας πως μετά τα Χριστούγεννα του 2023, άρχισε κανονικά την φοίτηση, ενώ περαιτέρω, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια του αλλά και το παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων στον 42χρονο για τη δολοφονία Αγγελή στη Ξυλοτύμπου

Επιπλέον, σε υπόδειξη του Δικαστηρίου προς τον πατέρα, πως θα ήταν καλό να επικοινωνήσει με το Γραφείο Ευημερίας για βοήθεια, αυτός απάντησε πως ήδη επισκέφθηκε την οικογένεια του, τόσο το Γραφείο Ευημερίας, όσο και ψυχολόγος, που συνομίλησε με την μητέρα αλλά και με το παιδί.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε τα γεγονότα και τα όσα ανέφερε ο κατηγορούμενος, επέβαλε ποινή προστίμου στον ιερωμένο ύψους Є1,000, λαμβάνοντας υπόψη του μετριαστικούς παράγοντες, όπως, το λευκό ποινικό μητρώο του, την άμεση παραδοχή του, το γεγονός ότι συμμορφώθηκε και έγραψε το παιδί του στο σχολείο, αλλά και την ηλικία του.

Πάντως, η νομοθεσία για το συγκεκριμένο αδίκημα προνοεί πως, «όποιος έχει τηv επιμέλεια τoυ μαθητή και παραλείπει τηv εγγραφή ή τηv επoπτεία τoυ ως πρoς τη φoίτηση, διαπράττει αδίκημα τιμωρoύμεvo με πoιvή φυλάκισης μέχρι τρεις μήvες ή με χρηματική πoιvή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύo αυτές πoιvές». Επίσης, μέσα από τη νομοθεσία ξεκαθαρίζεται και μέχρι ποια ηλικία είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση με το νόμο να προνοεί ότι, «η φοίτηση είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο».

Σύμφωνα με τον Νόμο, ένα παιδί μπορεί να εξαιρεθεί από την υποχρεωτική εκπαίδευση, μόνο με παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας και εφόσον συντρέχουν ειδικοί και σοβαροί λόγοι.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί για τις ενέργειες που ακολουθούνται όταν ένα παιδί απουσιάζει από το σχολείο, σύμφωνα με τους οποίους, «για απουσία μερικών ωρών ή μίας μέχρι και πέντε συνεχόμενων ημερών, το σχολείο πρέπει να ενημερώνεται από τον γονέα, είτε τηλεφωνικώς είτε γραπτώς είτε κατ’ ιδίαν, από την προηγουμένη ή το πρωί της ημέρας που θα απουσιάζει ο μαθητής.Για απουσίες για πάνω από πέντε συνεχόμενες ημέρες ή απουσίες λιγότερων ημερών, αλλά σε τακτά διαστήματα, χωρίς να υπάρχει λόγος που να αξιολογείται από τον διευθυντή του σχολείου ως σοβαρός, ο διευθυντής του σχολείου ενημερώνει γραπτώς, αμέσως και με κάθε λεπτομέρεια το οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας. Η ειδοποίηση περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία, για όλες τις περιπτώσεις αδικαιολόγητων απουσιών, ακολούθως, το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας ενημερώνει την Αστυνομία ή/και το Γραφείο Ευημερίας, ανάλογα, για να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαγγέλθηκε κατηγορία στον εξεταστή για το θανατηφόρο του 2012-Απάντησε μη παραδοχή, το… 2025 η επόμενη δικάσιμος

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε δύο παράνομους αλλοδαπούς της Αγίας Νάπας-Εντοπίστηκαν σε επιχείρηση της ΑΔΕ
Πυρκαγιά σε όχημα στο Κελλάκι έβαλε σε κίνδυνο το κρατικό δάσος Λεμεσού
Στο κελί οι πέντε που συνελήφθησαν για τη συμπλοκή δύο οικογενειών στη Λεμεσό
Μεθυσμένος οδηγός έσπειρε πανικό στο κέντρο της Λευκωσίας-Παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του
Φέρει εκχυμώσεις στο λαιμό και το στήθος η 19χρονη που κατήγγειλε βιασμό
Έκρηξη βόμβας σε ταχυφαγείο 24χρονου που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα
Άγριος καυγάς μετά από τροχαίο-Νεαρός χτύπησε με σμίλα άνδρα που τον εμπόδιζε να το σκάσει
Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο μετά την καταγγελία της 19χρονης για βιασμό
Σέρνεται η Δικαιοσύνη στην Κύπρο, δυσπιστία πολιτών για την ανεξαρτησία του θεσμού
Ανησυχία για τις καμένες εκτάσεις γης, στο τραπέζι μέτρα-«Έχουμε χάσει το παιχνίδι, εκλιπαρούμε άλλες χώρες»