Α. Χατζηχαραλάμπους: Στόχος του νέου ΕΟΑ Λάρνακας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών

Στόχος του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας είναι η εξυπηρέτηση και η παροχή άμεσων, ποιοτικών αλλά και πιο φτηνών υπηρεσιών στους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη λειτουργία του νέου θεσμού από την 1η Ιουλίου.

Η ημερίδα είχε θέμα "Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας - Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου 2024 στα θέματα Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Αδειοδότησης της Ανάπτυξης και Πράσινα σημεία" και στόχος της ήταν η εξοικείωση των πολιτών με τις υπηρεσίες που εντάσσονται  στις δομές του νέου ΕΟΑ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους «από την 1η Ιουλίου η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον στην καθημερινότητα όλων με τη μεγαλύτερη αλλαγή να είναι ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης. Εμείς στη Λάρνακα δηλώνουμε έτοιμοι να λειτουργήσουμε και να υποδεχθούμε το κοινό, τους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει μια καλή προεργασία, έχει γίνει ένας σχεδιασμός για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα. Στόχος μας είναι ένας, να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός που να έχει τεχνογνωσία, να είναι δυναμικός και αξιόπιστος και να παρέχουμε άμεσες, ποιοτικές και πιο φτηνές υπηρεσίες στους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας» είπε και σημείωσε πως «αυτό είναι αλληλένδετο με τη σωστή και ποιοτική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών μας».

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε, επίσης, ότι «η διοίκηση, η διεύθυνση, το λογιστήριο και η γραμματεία του ΕΟΑ αλλά και η εξυπηρέτηση του κοινού, θα στεγαστούν στα υφιστάμενα γραφεία της Υδατοπρομήθειας Λάρνακας. Η τεχνική υπηρεσία, εσωτερικός έλεγχος και το τμήμα ΙΤ θα στεγαστούν στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας».

Εξήγησε επίσης ότι η αδειοδότηση θα χωριστεί σε δύο τμήματα δηλαδή «η πολεοδομία θα παραμείνει στα Επαρχιακά Γραφεία της, ενώ ο οικοδομικός έλεγχος θα στεγαστεί στη λεωφόρο Αρτέμιδος σε κατάστημα της πρώην Τράπεζας Κύπρου, σε χώρο που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Οσον αφορά τους υπαλλήλους του ΕΟΑ, αρχικά θα ξεκινήσουμε με ένα αριθμό περίπου 250 ατόμων, που είναι ουσιαστικά το προσωπικό των Συμβουλίων Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας και άλλα 55 άτομα από την Επαρχιακή Διοίκηση, τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και Αθηένου και το επαρχιακό γραφείο της Πολεοδομίας».

Μέσα στους επόμενους μήνες, συνέχισε, «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑ Λάρνακας θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα και στις ενέργειες που θα κριθούν απαραίτητες για πλήρη στελέχωση του Οργανισμού εκεί και όπου εντοπιστούν οποιεσδήποτε αδυναμίες».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο ΕΟΑ θα έρθει κοντά στον πολίτη, θα έχουμε μια άμεση επικοινωνία και επαφή με τους πολίτες. Ηδη από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα απαντά στους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχουμε, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί το κοινό και οι επαγγελματίες να κλείνουν ραντεβού για αδειοδοτήσεις», είπε, και πρόσθεσε πως «θα χρησιμοποιηθούν και τα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να δώσουμε λύσεις και να έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο που για μας η εξυπηρέτηση του κοινού είναι το πρώτο σημείο που πρέπει να βελτιώσουμε».

Όπως είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, «οι δημότες των πέντε νέων Δήμων θα εξυπηρετούνται για όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή για αδειοδότηση της ανάπτυξης, υδατοπρομήθεια, αποχετευτικό και πράσινα σημεία. Οσον αφορά τις κοινότητες η υδατοπρομήθεια θα τεθεί κάτω από την αρμοδιότητα του ΕΟΑ σε πέντε χρόνια».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας παρουσίασε επίσης αναλυτικά τους στόχους, τις δομές και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου Οργανισμού, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται από την 1η Ιουλίου και τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνουν οι δημότες μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησης τους για θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης, αδειοδότησης της ανάπτυξης και για τη λειτουργία των πράσινων σημείων.

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν οι αρμοδιότητες του Οργανισμού, οι 16 νέες αρχές υδροδότησης που θα αφορούν τρεις Δήμους και 13 πρώην κοινότητες που εντάσσονται στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο σχεδιασμός για βελτίωση και αποκατάσταση των υδρευτικών δικτύων.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι εργασίες αναβάθμισης στο αποχετευτικό δίκτυο και τα επόμενα βήματα για την κατασκευή και λειτουργία συστημάτων ομβρίων υδάτων, ενώ η οικοδομική ανάπτυξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ηλεκτρονική υποβολή και εξέταση αιτήσεων και τη δημιουργία one stop shop εξυπηρέτησης για τους πολίτες.

Ακόμα παρουσιάστηκαν οι έξι περιοχές λειτουργίας πράσινων σημείων, και υπήρξε ενημέρωση για τα κανάλια επικοινωνίας με τον Οργανισμό, τα σημεία εξυπηρέτησης για τους πολίτες για κάθε μία από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και για τις ώρες λειτουργίας των διαφόρων τμημάτων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους προϊσταμένους και υπεύθυνους των κρίσιμων τμημάτων του ΕΟΑ Λάρνακας, δηλαδή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίππου και Αθηένου, βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, αξιωματούχοι κομμάτων και λειτουργοί διαφόρων τμημάτων των Δήμων.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με την γραμμή εξυπηρέτησης του ΕΟΑ Λάρνακας στο τηλέφωνο 24501000 ή μέσω email στο info@eoal.org.cy, ενώ μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του οργανισμού στο www.eoal.org.cy.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση
Το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση Τατάρ-Ολγκίν
Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
Υπ. Ενέργειας: Σημαντικός εταίρος στην περιοχή η Αίγυπτος
Σε διαβουλεύσεις για το χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου που διεκδικεί η ΚΔ Κυβέρνηση και ΕΕ
Ξεκάθαρος ο ΠτΔ για σφετερισμό ε/κ περιουσιών-«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»
Δίπλα στους νέους άρχοντες της ΤΑ η Κυβέρνηση-«Δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια»
Βλέπει Στιούαρτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της ενημέρωσης του ΣΑ
Ο καθρέφτης των κομμάτων και η διαδικασία εσωτερικής ανασκόπησης
Ανησυχία για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο εκφράζει η Ισότητα