Γ. Λουκαϊδης: Η σιωπή ΣτΕ για Γάζα θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του
10:52 - 28 Ιουνίου 2024
Η σιωπή του ΣτΕ στις φρικαλεότητες στην Γάζα θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του, δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ σε συζήτηση με θέμα «τον πόλεμο στη Γάζα, την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων, επίτευξης κατάπαυσης του πυρός και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2024. Ο κ. Λουκαΐδης καταδίκασε επίσης την «εσκεμμένη στέρηση εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ της πρόσβασης του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε βασικές ανάγκες και υπηρεσίες, τον θάνατο χιλιάδων γυναικών και παιδιών και γενικότερα αμάχων πολιτών αλλά και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της Γάζας».
Επισήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού, τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Πρόσθεσε ότι έχουν στοχοποιηθεί μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Δυστυχώς, σημείωσε, δεν υπήρξε καμία καταδίκη ή έστω ξεκάθαρη επίκριση απέναντι σε αυτές τις φρικαλεότητες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό εντεταλμένο να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σιωπή του Οργανισμού, ανέφερε, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στα διεθνή δρώμενα.
Δεν γίνεται, συνέχισε, οι αξιωματούχοι του Οργανισμού όπως και η ΚΣΣΕ να ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως στην περίπτωση των καταδικαστέων επιθέσεων της Χαμάς, αλλά «υποκριτικά και στο πλαίσιο δυο μέτρων και δυο σταθμών να μην τηρείται η ίδια στάση απέναντι στο κράτος του Ισραήλ που διαπράττει εγκλήματα πολέμου». Η ανοχή αυτή, είπε, ισοδυναμεί με στήριξη προς την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία με τη στάση της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει ανενόχλητη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, παραβλέποντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης των πληγέντων και επιστροφής στο διάλογο για αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος.
Πηγή: KΥΠΕ