Ισχυρό μήνυμα για άρση τετελεσμένων στην Αμμόχωστο ζήτησε από ΚΣΣΕ ο Λουκαΐδης

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του συμφωνημένου και διεθνούς αποδεκτού πλαισίου λύσης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και εφαρμογής των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, ζήτησε σε παρέμβασή του ο Κύπριος βουλευτής και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Γιώργος Λουκαΐδης, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης, την Πέμπτη.

«Η Συνέλευσή πρέπει, να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο όραμα για μια ελεύθερη, ειρηνική, επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο, όπου όλα τα παιδιά της κυπριακής μάνας γης, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα χαίρονται τους καρπούς των μόχθων και των αγώνων τους σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.

Μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του», του Ιταλού Εισηγητή εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Piero Fassino, ο κ. Λουκαΐδης, κάλεσε την ΚΣΣΕ να απορρίπτει και να καταδικάζει κάθε ενέργεια που ενισχύει το παράνομο διχοτομικό στάτους κβό, τις συνέπειες του οποίου συνεχίζουν να υποφέρουν όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι με την παραβίαση των δικαιωμάτων τους αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που υποφέρουν από την σταδιακή δημογραφική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική αφομοίωσή τους από την Τουρκία.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ότι έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία φορά που το κυπριακό πρόβλημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, γεγονός που συμπίπτει, όπως είπε, με την θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

«Μισός αιώνας», συμπλήρωσε, «παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και μαζικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού».

Αιτία για τη σημερινή συζήτηση, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, είναι τα νέα τετελεσμένα που επέβαλε η κατοχική δύναμη στα Βαρώσια, ίσως τα χειρότερα μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, το οποίο έκτοτε αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, υπογράμμισε, αφενός είναι παράνομες και συγκρούονται με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αφετέρου, είπε, αν τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο δεν ανακληθούν και αντίθετα επεκταθούν, όχι μόνο υπονομεύουν, αλλά ενδεχομένως να αποτελέσουν και την ταφόπλακα των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών και επίτευξης συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

«Αν αυτή η αρνητική εξέλιξη ειδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας και του εκλεκτού της στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για εκτροπή από το συμφωνημένο πλαίσιο αναζήτησης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τότε οι κίνδυνοι για την Κύπρο και το λαό της μεγιστοποιούνται», είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι το σημερινό διχοτομικό στάτους κβό, όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του λαού της και πρόσθεσε ότι η λύση καθίσται, συνεπώς, η μόνη βιώσιμη επιλογή, συμπλήρωσε.

«Πρέπει από αυτό το βήμα, να σταλεί σήμερα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη διάρρηξης του μακροβιότερου αδιεξόδου στην ιστορία του Κυπριακού και στήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με πλήρη σεβασμό στο σύνολο του κεκτημένου των συνομιλιών, αφού είχαμε φτάσει τότε, όσο ποτέ άλλοτε κοντά σε μια συμφωνημένη λύση», είπε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην Αττική-Ένας νεκρός και αμέτρητες οι καταστροφές (vids&pics)
Σε πύρινο κλοιό η Αττική-Μαίνονται εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Σταμάτα και Κερατέα (vids&pics)
Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος από την κακοκαιρία στην Ελβετία-Εκκενώθηκαν σπίτια
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επανένωση
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κερατέα-Καμένα σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τους ανέμους (vid&pics)
Το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση Τατάρ-Ολγκίν
Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
ΒΙΝΤΕΟ: Κάηκαν σπίτια στην μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα-Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί
Στο κελί οι πέντε που συνελήφθησαν για τη συμπλοκή δύο οικογενειών στη Λεμεσό