Σφοδρή αντιπαράθεση Μπάιντεν και Τραμπ στο debate για Ουκρανία, οικονομία και μετανάστευση

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος πρώην Πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός Πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο θέλει να δημιουργήσει ο Ορμπάν
Αγνοούμενοι έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην Ελβετία
Μαθητές από Κύπρο εγκλωβίστηκαν στην Ελβετία λόγω κακοκαιρίας-Σε επαφή με το ΥΠΕΞ οι γονείς
Συμμετοχή-ρεκόρ στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία-Ψηλό διακύβευμα για Λεπέν και ακροδεξιά
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κερατέα-Καμένα σπίτια, εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τους ανέμους (vid&pics)
Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
ΒΙΝΤΕΟ: Κάηκαν σπίτια στην μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα-Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί
Στο κελί οι πέντε που συνελήφθησαν για τη συμπλοκή δύο οικογενειών στη Λεμεσό
ΒΙΝΤΕΟ: Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα-Πυρκαγιά στην Κερατέα, έφτασαν στις αυλές σπιτιών οι φλόγες
Ξεκάθαρος ο ΠτΔ για σφετερισμό ε/κ περιουσιών-«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»