Συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ Προέδρου και Ολγκίν, έπεα πτερέοντα από τον Τατάρ

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε τις δημόσιες τοποθετήσεις μετά τη συνάντησή του και περιορίστηκε να αναφέρει πως η συζήτηση ήταν «πολύ παραγωγική» και «πολύ συγκεκριμένη», καθώς και ότι λέχθηκαν αρκετά πράγματα. Ακολούθως, είπε, θα μοιραστεί τις σκέψεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να αντιμετωπιστούν οι όποιες προκλήσεις μέσα από συλλογικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα. Αναχωρώντας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ερσίν Τατάρ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην συνάντηση, αλλά φρόντισε να επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις πως στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστά κράτη με σαφώς καθορισμένα σύνορα» και να υποστηρίξει πως η τουρκική εισβολή έφερε ειρήνη και ευημερία στο νησί.

Επιτέθηκε, ταυτόχρονα, στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι ξεπέρασε τα όρια του λαϊκισμού και ότι οι τοποθετήσεις που έκανε μετά τις απειλές που δέχθηκε η Κύπρος από τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ και τη συνέχεια απαντώντας στα ψεύδη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών «όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο να γίνει η Κύπρος πιθανός στόχος».

Ο Ερσίν Τατάρ λειτούργησε ως άλλο ένα πιόνι στο παιγνίδι που παίζει η Άγκυρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκνευρισμένη από την διεθνή αποδοχή που χαίρει η Λευκωσία για τον ρόλο της στην περιφερειακή κρίση, η κατοχική χώρα προσπαθεί συνεχώς με ψεύδη να τον υπονομεύσει, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα εναντίον της Κύπρου για δήθεν έμμεση συμμετοχή της στον πόλεμο.

Προσπαθώντας να συντηρήσει το ζήτημα, όπως έκανε και ο Φιντάν τις προηγούμενες ημέρες, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «για ν’ αποκτήσει πολιτικά οφέλη από τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην περιοχή μας και την ανθρώπινη τραγωδία που αυτός προκαλεί, εμπλέκεται σε ανεύθυνες δραστηριότητες και αποτελεί μέρος της πλευράς που ασκεί βία, εφαρμόζοντας μια πολιτική που απειλεί την ηρεμία και την ασφάλεια στο νησί». «Η ε/κ ηγεσία έχει το θράσος να επικρίνει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συμβάλλουν πολύ στην ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στο νησί της Κύπρου αλλά και διεθνώς», πρόσθεσε, δίνοντας επακριβώς το στίγμα των προτεραιοτήτων του, οι οποίες συνεχίζουν να μην σχετίζονται ούτε με τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ούτε με την καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση και αυτού του κύκλου επαφών της, να ετοιμάσει την έκθεσή της, προς ενημέρωση του Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αυτήν θα καταγράφει τις διαπιστώσεις της ως προς το κατά πόσον έχει εντοπίσει κοινό έδαφος που θα επιτρέπει το ξεκλείδωμα της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία παραμένει παγωμένη εδώ και χρόνια. Αυτό αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ελληνικής πλευράς αλλά η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, γι’ αυτό και θέτει προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο τελικός λόγος ανήκει, πάντως, στον ΓΓ του ΟΗΕ, που θα αξιολογήσει τις πληροφορίες ενώπιον του και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραγωγική η συζήτηση με Ολγκίν-Συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης