Ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδας για τις έρευνες στην Μονή, ψάχνουν τον αγιογράφο των εικόνων

Συνεχίζονται και επεκτείνονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την οικονομική πτυχή του σκανδάλου της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Πέραν από τις εξετάσεις στους λογαριασμούς του Νεκτάριου και της Μονής, οι έρευνες διευρύνονται και στην Ελλάδα, τόσο για οικονομικά πάρε - δώσε του Αρχιμανδρίτη, όσο και  για την αγορά θρησκευτικών εικόνων, για τις οποίες είχαν καταβάλει σημαντικά ποσά πιστοί.

Η ανακριτική ομάδα που διερευνά την οικονομική πτυχή, έλαβε καταθέσεις από το στενό περιβάλλον του Αρχιμανδρίτη και από το περιβάλλον των άλλων δυο μελών της αδελφότητας που βρίσκονται στο κάδρο των υπόπτων της Αστυνομίας. Τα μέλη της Αστυνομίας, θέτουν στους ανακρινομένους συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις κινήσεις των λογαριασμών, αλλά και στην έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, με κάποιους εκ των υπόπτων, για την ώρα, να ασκούν το δικαίωμα της σιωπής.

Επιπλέον, ανάμεσα στις καταγγελίες για τα υπό διερεύνηση οικονομικά αμαρτήματα του Αρχιμανδρίτη, είναι και αυτή πρώην μοναχού, ο οποίος διέμενε στη Μονή στο Φτερικούδι, αρχικά ως δόκιμος μοναχός και στη συνέχεια ως διάκος. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, κατά την παραμονή του ως μοναχός, ο ύποπτος του ανέφερε πως πλέον δεν θα υπογράφει κανένα έγγραφο ως λαϊκός, αλλά θα υπογράφει με άλλη υπογραφή, την οποία και του υπέδειξε. Επιπρόσθετα, όπως καταγράφεται στην καταγγελία του, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος του ανέφερε πως πλέον δε θα έχει προσωπική ζωή ώστε να ξοδεύει τον μισθό που λάμβανε ως διάκος, ο οποίος ανερχόταν στα  €800 και του ζήτησε όπως τα εν λόγω χρήματα πηγαίνουν απευθείας στο μοναστήρι. Όπως ανέφερε στους ανακριτές ο παραπονούμενος, δεν υπέγραψε ποτέ κανένα έγγραφο, ούτε σχετικά με την αλλαγή υπογραφής, ούτε σχετικά με τον προορισμό του μισθού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία από τις έρευνες στους λογαριασμούς του Νεκτάριου-Εμβάσματα για όχημα, δίδακτρα και ενοίκια

Στην καταγγελία του πρώην μοναχού καταγράφεται επίσης, ότι μετά την οριστική αποχώρησή του από το μοναστήρι του Οσίου Αββακούμ, περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2023, ο παραπονούμενος επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας στο οποίο είχε λογαριασμό και ανακάλυψε ότι τα χρήματά του, περίπου €1500, έλειπαν. Διαπίστωσε ακολούθως μέσω της τράπεζας, ότι τα χρήματα του μεταφέρονταν στον λογαριασμό του Νεκτάριου, ο οποίος φαίνεται να παρουσίασε εξουσιοδότηση την οποία ο παραπονούμενος όπως ισχυρίζεται, δεν υπέγραψε ποτέ.

Επίσης, ο πρώην μοναχός, στην καταγγελία του, αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε ως απάτη. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε, ο σταυρός του Αγίου Προφυρίου, ο οποίος παρουσιαζόταν από τον ύποπτο ως θαυματουργός, είχε στις τέσσερις γωνιές μικρά γαντζάκια, κάτι που τον έκανε να υποθέσει ότι ο σταυρός δεν ήταν θαυματουργός, αλλά επρόκειτο για κάποιου είδους απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Παραμένει υπό κράτηση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο κατά την πολύωρη διαδικασία

Πάντως, στο πλαίσιο της διερεύνησης, η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας για τον εντοπισμό συγκεκριμένου αγιογράφου, ο οποίος φαίνεται να αγιογράφησε εικόνες, κατά παραγγελία του υπόπτου. Ανάμεσα στις εικόνες που φαίνεται να αγιογραφήθηκαν από το εν λόγω πρόσωπο, είναι και κάποιες για τις οποίες έγιναν καταγγελίες στην Αστυνομία από πιστούς, σύμφωνα με τις οποίες πλήρωσαν και δεν τις παρέλαβαν, ενώ ο Αρχιμανδρίτης σε καταθέσεις του, ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος αγιογράφος ανέφερε ότι οι εικόνες δεν ήταν έτοιμες και η διαδικασία αγιογράφησης τους, είναι χρονοβόρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ανακριτές θέλουν να εντοπιστεί το πρόσωπο αυτό, ούτως ώστε να διαπιστώσουν αν οι ισχυρισμοί του Νεκτάριου, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, οι ανακριτές δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους και να ζητήσουν καταχώρηση της υπόθεσης, παραπέμποντας σε δίκη, όχι μόνο τον Αρχιμανδρίτη που τελεί υπό κράτηση, αλλά και άλλους μοναχούς ή εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Εξάλλου, όσον αφορά την διαδικασία στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, αυτή προχωρά με γοργούς ρυθμούς και θεωρείται πως είναι θέμα ημερών η σύνταξη του πορίσματος. Πάντως,  παρά το γεγονός ότι δεν είναι αλληλένδετες οι διαδικασίες της Εκκλησίας και της Αστυνομίας, εν τούτοις, εκτιμάται ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την διερεύνηση της Αστυνομίας, ενδεχομένως να αποδειχθούν μείζονος σημασίας ακόμα και για την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε όχημα στο Κελλάκι έβαλε σε κίνδυνο το κρατικό δάσος Λεμεσού
Στο κελί οι πέντε που συνελήφθησαν για τη συμπλοκή δύο οικογενειών στη Λεμεσό
Μεθυσμένος οδηγός έσπειρε πανικό στο κέντρο της Λευκωσίας-Παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του
Έκρηξη βόμβας σε ταχυφαγείο 24χρονου που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα
Άγριος καυγάς μετά από τροχαίο-Νεαρός χτύπησε με σμίλα άνδρα που τον εμπόδιζε να το σκάσει
Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο μετά την καταγγελία της 19χρονης για βιασμό
Σέρνεται η Δικαιοσύνη στην Κύπρο, δυσπιστία πολιτών για την ανεξαρτησία του θεσμού
Ανησυχία για τις καμένες εκτάσεις γης, στο τραπέζι μέτρα-«Έχουμε χάσει το παιχνίδι, εκλιπαρούμε άλλες χώρες»
Παραδόθηκαν οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό
Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη τουρίστρια που πήγε για μπάνιο στη Λεμεσό