Καταδικάζει τις απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Προστέθηκε αναφορά στα Συμπεράσματα

Γύρω στις 20:30 ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο συζήτησης τροποποιήσεις στην Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2024 - 2029 και το πακέτο με τα ονόματα για την ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν μαζί καθώς συνδέονται άμεσα με τις προτεραιότητες του επόμενου θεσμικού κύκλου.

Προηγουμένως, οι ηγέτες έκλεισαν αρκετά γρήγορα τις συζητήσεις για τα συμπεράσματα για την Ουκρανία και την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ για τη Μέση Ανατολή έγινε μια εκτενέστερη συζήτηση σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά όπως καταγραφεί στα συμπεράσματα ότι η αναγνώριση ενός κράτους αποτελεί εθνική αρμοδιότητα.

Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προστέθηκε αναφορά που παραπέμπει εμμέσως στις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο κάθε απειλή κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλει στην κλιμάκωση. Επίσης, στο κείμενο επιβεβαιώνεται η αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Στρατηγική Ατζέντα που ξεκίνησε πριν το δείπνο, Γερμανία και Γαλλία κατέθεσαν σειρά τροποποιήσεων σύμφωνα με αρμόδια κοινοτική πηγή για μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, και θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η Στρατηγική Ατζέντα είναι μέρος της ίδιας συζήτησης με το πακέτο για την ηγεσία των θεσμών, σημείωσε η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να χρειαστεί να υπάρξει συμφωνία στο κείμενο προτού οι ηγέτες κληθούν να κλειδώσουν τα ονόματα, εκτός απροόπτου, των Φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο καθρέφτης των κομμάτων και η διαδικασία εσωτερικής ανασκόπησης
Ανησυχία για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο εκφράζει η Ισότητα
ΠΕΟ: Αναμενόμενες οι προτάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση ωφελημάτων
Αποχωρεί μετά από τρία χρόνια από το γραφείο τύπου του ΕΛΑΜ ο Δημήτρης Σούγλης
Ηλεκτρονικά η διαδικασία αιτήσεων για άδειες οικοδομής από τη Δευτέρα
Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»
Πυρά Βολτ κατά Αναστασιάδη για συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά-«Έδωσε δικαιώματα για δύο κράτη»
Έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών ο ΠτΔ-Η απάντησή του στον Τατάρ για οδόφραγμα στη Μία Μηλιά
Διάνοιξη Πυροΐου πριν από οποιοδήποτε άλλο οδόφραγμα ζητά ο Δήμαρχος Αθηένου από ΠτΔ
Έθεσε τους στόχους του για την πενταετία ο ΕΟΑ Λάρνακας-Οι υπηρεσίες που θα αναλάβει