Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 41 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό και γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου στα ψηλότερα ορεινά .

Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, μέχρι και τις 16:00.

H πρόγνωση του καιρού

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Κατά τις αυγινές κυρίως ώρες πιθανόν να σχηματιστεί τοπικά αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση κυρίως στα δυτικά και στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια και γύρω στους 24 στα δυτικά και βόρεια παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο μετά την διάλυση της τοπικής αραιής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, ενώ μετά το μεσημέρι θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Κατά τις αυγινές κυρίως ώρες πιθανόν να σχηματιστεί τοπικά αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση κυρίως στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα καταστούν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Το Σάββατο τοπικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό μετά το μεσημέρι. Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για μέτρα προφύλαξης από ψηλές θερμοκρασίες

Σε συστάσεις προς το κοινό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προβαίνει η Πολιτική Άμυνα, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αρνητικών συνεπειών από τον καύσωνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και η βαριά σωματική εργασία κάτω από τον ήλιο, η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Το κοινό καλείται να φορά δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να προστατεύει το κεφάλι με καπέλο, και να φορεί γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Επίσης να τρώει μικρά και ελαφρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχά σε λίπη, να πίνει άφθονο νερό και χυμούς φρούτων και λαχανικών και να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη ποτά.

Συστήνεται, ακόμη, η αποφυγή στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, η χρησιμοποίηση τεχνητών μέσων αερισμού (ανεμιστήρων) ή συστημάτων κλιματισμού.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Το κράτος θα στηρίξει γεωργούς που πλήγηκαν από καύσωνα
Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
Τοποθετείται για την απεργία των γιατρών το ΥΠΟΙΚ-«Οι απεργίες δεν μπορούν να είναι η λύση»
Έντονες διαβουλεύσεις εντός Σαββατοκύριακου για αποφυγή των μέτρων στα νοσηλευτήρια
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η Β. Κασσιανίδου τέλεσε τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας
Απεβίωσε ο γιατρός, εικαστικός και συγγραφέας Κύριλλος Σαρρής
Καταβολή συντάξεων χωρίς καθυστέρηση σε οκτώ πρώην υπαλλήλους ΡΙΚ ζητούν συντεχνίες
Τρία κέντρα εξυπηρέτησης στην επαρχία Πάφου θα λειτουργήσει ο ΕΟΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για εξάλειψη κουνουπιού-τίγρης στην Κύπρο ανακοίνωσε η Επίτροπος Κυριακίδου