Την ανάγκη για ξεκάθαρα μηνύματα για Μ. Ανατολή και συλλογική λύση για ηγεσία θεσμών τόνισε ο Πρόεδρος

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και το γεγονός ότι κάποια κράτη «επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Σε σχέση με τη συζήτηση για την ηγεσία των θεσμών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως πρέπει μέσα από τη διαδικασία κανείς να μη νιώθει πως έχει εξαιρεθεί, και να βρεθεί μια λύση που να είναι συλλογική.

Για τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο ΠτΔ ανέφερε πως η συζήτηση δεν ήταν γενική και άγγιξε πτυχές του Κυπριακού, και για αυτό τον λόγο ένιωσε την ανάγκη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Εκφράζοντας την προσδοκία οι διαβουλεύσεις για τους επικεφαλής των θεσμών να καταλήξουν σήμερα, στόχο προς την κατεύθυνση του οποίου η Κύπρος εργάζεται σε επαφή και με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, ο ΠτΔ υπογράμμισε πως επείγει οι ηγέτες να προχωρήσουν στα άλλα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ.

«Για μας είναι υψίστης σημασίας η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν λέμε στρατηγική αυτονομία, δεν μιλάμε μόνο για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας» πρόσθεσε, παραπέμποντας στα θέματα που αφορούν την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «τα θέματα ανταγωνιστικότητας», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό».

Υπογράμμισε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας, όπως είπε «υπόψη τις εξελίξεις και τις ανησυχητικές πληροφορίες που όλοι ακούμε, βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάποιες αν θέλετε σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις, βλέπουμε κάποια άλλα κράτη να επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση, άρα ως Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα πρέπει να βγούμε δυνατά με ξεκάθαρα μηνύματα» όπως είπε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισε, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και «σε αντίθεση με άλλες χώρες διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, θα διαδραματίσει τον όποιο ρόλο που της αναλογεί, που είναι πάντοτε ένας ρόλος με μια θετική προσέγγιση».

Συζήτηση για ηγεσία θεσμών

Ερωτηθείς για τις επαφές με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως μίλησε μαζί της το βράδυ της Τετάρτης και πως επρόκειτο να συναντηθεί μαζί της μόλις φτάσει στις Βρυξέλλες.

«Βλέπω κάποιες από τις ανησυχίες της, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής» σημείωσε, λέγοντας πως έκανε και σχετική παρέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ανεπίσημη σύνοδο.

«Πρέπει να βρούμε όμως μια λύση όπου όλοι ενωμένοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν που αφορούν τους επικεφαλής των θεσμών, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η συνάντηση με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τη θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αν ο Αντόνιο Κόστα θα αναλάβει για δυόμισι ή πέντε χρόνια, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αναμένουμε τις αποφάσεις. 

«Γνωρίζετε βάσει των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όσον αφορά τη συγκεκριμένη θέση, «στα δυόμισι χρόνια γίνεται συζήτηση». Μέχρι σήμερα, σημείωσε, ο Πρόεδρος του σώματος επαναδιορίζεται. «Άρα είναι οι συνθήκες της ΕΕ που καθορίζουν και το πλαίσιο των συζητήσεών μας» πρόσθεσε.

Σε σχέση με το τι συζητήθηκε στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ΠτΔ ανέφερε πως το πρώτο θέμα ήταν οι επικεφαλής των θεσμών και το δεύτερο η Στρατηγική Ατζέντα, και τόνισε εκ νέου πως «οι προκλήσεις είναι πολλές, πρέπει εντός Ιουλίου να τελειώνουμε με το θέμα της Προέδρου της Επιτροπής στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε δουλειά».

Αναφερόμενος στα πολλά ανοιχτά θέματα, σημείωσε πως «έχουμε εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε εκλογές στη Βρετανία, έχουμε αυτές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» που, όπως είπε, «μας ανησυχούν ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε όλα αυτά και να μην συνεχίζονται αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις για τους επικεφαλής» τόνισε.

«Άρα πρέπει να κάνουμε μία διαδικασία, στην οποία κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι έχει εξαιρεθεί, ότι έχει αποκλειστεί από αυτήν την διαδικασία» είπε και επανέλαβε ότι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των καλών σχέσεων με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας «θα βρούμε μια λύση η οποία να είναι συλλογική», σημειώνοντας πως βλέπει κάποια από τα σημεία που αναφέρει η Τζόρτζια Μελόνι.

Ερωτηθείς τέλος για τη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «δεν ήταν γενική συζήτηση, ήταν πολύ συγκεκριμένα για το πώς να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», σημειώνοντας πως «μιλήσαμε συγκεκριμένα για πτυχές του Κυπριακού» και για αυτό το λόγο «ένιωσα και την ανάγκη να συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα».

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Ανησυχία για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο εκφράζει η Ισότητα
ΠΕΟ: Αναμενόμενες οι προτάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση ωφελημάτων
Αποχωρεί μετά από τρία χρόνια από το γραφείο τύπου του ΕΛΑΜ ο Δημήτρης Σούγλης
Ηλεκτρονικά η διαδικασία αιτήσεων για άδειες οικοδομής από τη Δευτέρα
Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»
Πυρά Βολτ κατά Αναστασιάδη για συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά-«Έδωσε δικαιώματα για δύο κράτη»
Έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών ο ΠτΔ-Η απάντησή του στον Τατάρ για οδόφραγμα στη Μία Μηλιά
Διάνοιξη Πυροΐου πριν από οποιοδήποτε άλλο οδόφραγμα ζητά ο Δήμαρχος Αθηένου από ΠτΔ
Έθεσε τους στόχους του για την πενταετία ο ΕΟΑ Λάρνακας-Οι υπηρεσίες που θα αναλάβει
Καταγράφει συμπεράσματα και ετοιμάζεται για εσωτερικές αλλαγές ο ΔΗΣΥ