«Η Κύπρος αποτελεί ίσως από τα χειροτέρα παραδείγματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ στα θέματα της Δικαιοσύνης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιουνίου του 2024, εκδίδει τα αναλυτικά στατιστικά της κάθε Ευρωπαϊκής χώρας που έχουν να κάνουν με όλες τις πτυχές της δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα με τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων και γενικά τους χειρισμούς που η κάθε χώρα κάνει για το Δικαστηριακό κομμάτι της.

Η ιδιά η έκθεση εξετάζει την αποτελεσματικότητα των Δικαστηρίων στις υποθέσεις που εκκρεμούν, την ποιότητα διάφορων πτυχών της δικαιοσύνης όπως είναι η πρόσβαση στα Δικαστήρια, η τεχνολογία που υπάρχει αν υπάρχει σε αυτό το τομέα, οι δημόσιοι πόροι που παρέχονται σε αυτό τον τομέα κ.α. όπως επίσης εξετάζει και την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα των Δικαστηρίων της κάθε χώρας.

Η Κύπρος φαίνεται να έρχεται δεύτερη στην σειρά με τις πιο πολλές υποθέσεις ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου με την πρώτη να είναι η Σουηδία και δεύτερη από το τέλος με τον περισσότερο χρόνο ολοκλήρωσης της οποιασδήποτε υπόθεσης (περί των 800 ημέρων) πολιτικού Δικαστηρίου ή και προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο. Όπως φαίνεται η Κύπρος έρχεται τελευταία αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεται για την εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας.

Είναι περίπου 4η στην σειρά με τις περισσότερες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον Δικαστηρίου για αστικά και διοικητικά θέματα και πρώτη με τις περισσότερες υποθέσεις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου την χρονιά του 2022.

Η Κύπρος είναι η 5η πιο ακριβή χώρα αναφορικά με τα έξοδα που χρειάζονται για την προώθηση αστικών διάφορων, και παρέχει την λιγότερη νομική αρωγή σε ποινικές υπόθεσης από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή είναι η τελευταία χωρά μεταξύ των υπολοίπων στο ύψος της νομικής αρωγής που παρέχεται σε δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

Περαιτέρω είναι 3η από το τέλος αναφορικά με τα κίνητρα που υπάρχουν για την προώθηση εναλλακτικών τροπών διευθέτησης των αστικών υποθέσεων, και τελευταία χώρα ως προς τον τρόπο που μεταχειρίζεται ανήλικους παραπονουμένους, υπόπτους και ή παραβάτες.

Τελευταία είναι και ως χώρα που φαίνεται να παρέχει τα λιγότερα χρήματα από τους πόρους της Δημοκρατίας προς την δικαιοσύνη. Την ιδιά ώρα όμως βρίσκεται περίπου στο κέντρο της παράταξης αναφορικά με το πόσους Δικαστές έχουμε ανά 100.00 κάτοικους και φαίνεται να υπάρχουν σχετικά ψηλοί μισθοί για τα άτομα που εργάζονται στα δικαστήρια μας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πάρα τα πιο πάνω, η Κύπρος έρχεται σε δεύτερη θέση σε σχέση με την ποσότητα των δικηγόρων που υπάρχουν ανά 100.000 κάτοικους η οποία είναι πέραν των 400 και ίσως 500.

Η έκθεση παρατηρεί ότι δεν υπάρχουν στη Κύπρο ηλεκτρονικά μέσα που να μπορεί ο πολίτης να αναζητήσει να ενημερωθεί για το δικαστικό σύστημα που είναι σε εφαρμογή στη χώρα και ούτε δημοσκοπήσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν το σύστημα της δικαιοσύνης για να μπορούν να παρουσιασθούν από αυτή την έκθεση.

Φαίνεται ότι η Κύπρος ανεβαίνει θέσεις στην κατηγορία εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων εντός της Δικαστικής υπηρεσίας στα πλαίσια πολίτικων / αστικών διαδικασιών, όμως έρχεται τελευταία στην εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων αναφορικά με τις ποινικές υποθέσεις αφού ένα τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει.

Η Κύπρος διατηρεί από τις καλύτερες θέσεις μεταξύ άλλων χωρών σε σχέση με την ευκαιρία και ευκολία ανεύρεσης αποφάσεων των Δικαστηρίων διαδικτυακά και στη δημιουργία κείμενων αποφάσεων που να μπορούν να προστεθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα των αποφάσεων.

Σε γενικές γραμμές όπως φαίνεται από τα πιο πάνω, η Κύπρος αποτελεί ίσως από τα χειροτέρα παραδείγματα μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού στις πλείστες κατηγορίες καταφέρνει να διατηρεί τις τελευταίες θέσεις στα πλείστα θέματα που αφορούν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την πολιτεία μας όπως αυτό της δικαιοσύνης.

*Αλέξανδρος Κληρίδης, Δικηγόρος

Δειτε Επισης

Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
«Βγήκε αιμόφυρτος στην πλατεία»-Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του ξυλοδαρμού του 15χρονου
Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα-Εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής
Παραδόθηκαν οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό
Αποχωρεί μετά από τρία χρόνια από το γραφείο τύπου του ΕΛΑΜ ο Δημήτρης Σούγλης
Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη τουρίστρια που πήγε για μπάνιο στη Λεμεσό
Μέθυσε και προκάλεσε ζημιές στο ξενοδοχείο που μένει-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Άφαντος εδώ και δύο μήνες 14χρονος στην Λευκωσία (pic)
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα στον αυτοκινητόδρομο
Τι είχες Αστυνομία μου, τι είχα πάντα... Στα αζήτητα οι ευθύνες μετά από δικαστικές αποφάσεις