Σκληρά παζάρια των «27» για τα πρόσωπα στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ-Τι ετοιμάζει η Μελόνι

Στις Βρυξέλλες, από σήμερα, Πέμπτη, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ θα κλειδώσει τα ονόματα για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, αλλά όλα δείχνουν ότι παρά την άτυπη συμφωνία θα είναι μια διαδικασία με σκληρά παζάρια.

Τα κακά νέα για όσους ήλπιζαν ότι η επιλογή των προσώπων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προχωρούσε...αναίμακτα, έφτασαν χθες στις Βρυξέλες, ακούγοντας τα σκληρά λόγια της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι και όλοι αναμένουν την στάση της στην κρίσιμη Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τα έβαλε με την ΕΕ για την άτυπη συμφωνία της περασμένης Τρίτης, μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ένωση.

Η άτυπη συμφωνία που εξόργισε την Μελόνι

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης - Ντόναλντ Τουσκ για το ΕΛΚ, Όλαφ Σολτς - Πέδρο Σάντσεθ, εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Εμανουέλ Μακρόν - Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους) των τριών πολιτικών ομάδων υπήρξε συναίνεση για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της Κάγια Κάλας για τη θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Η Μελόνι, καταδίκασε τη συμφωνία για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μεταξύ των κυρίαρχων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, λέγοντας ότι αγνούν επιδεικτικά τη δεξιά στροφή, όπως κατά την ίδια αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές.

Σε μια οργισμένη ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας αντανακλά την αντίληψη ότι «οι πολίτες δεν είναι αρκετά ώριμοι για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις» και ότι είχε ληφθεί από εκείνους που πιστεύουν ότι «η ολιγαρχία είναι βασικά η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας».

Τι ετοιμάζουν οι Συντηρητικοί της ΕΕ

Η Μελόνι είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου, μεγαλύτερη από τους φιλελεύθερους, που έλαβαν μέρος στις άτυπες διαπραγματεύσεις. Αλλά το ευρωσκεπτικιστικό ECR έμεινε εκτός συζήτησης.

«Η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα σήμερα είναι μια ομάδα που δεν είναι αρεστή σε αυτούς που αποφασίζουν», δήλωσε η Μελόνι, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ έναν «γραφειοκρατικό γίγαντα».

Ωστόσο, η Μελόνι ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για την στάση που θα κρατήσει. Η κυβέρνησή της δεν έχει προτείνει μέχρι στιγμής έναν υποψήφιο για οποιαδήποτε από τις τρεις κορυφαίες θέσεις εργασίας που διακυβεύονται.

Διπλωματικές πηγές του Guardian ανέφεραν ότι η Mελόνι είχε ήδη συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Φιάλα- τον μοναδικό άλλο ηγέτη του ECR γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ - να υποστηρίξει το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας, αρκεί και οι δύο χώρες να αποκτήσουν ισχυρές θέσεις στην σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή στο Σώμα των επιτρόπων.

Τα παζάρια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι το ECR είχε κάποια επιρροή επί της Φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν μπορεί να αναλάβει δεύτερη θητεία χωρίς την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,. Η Φον ντερ Λάιεν μπορεί να ζητήσει την υποστήριξη της Μελόνι στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον διορισμό της, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Ενώ οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες που την υποστηρίζουν κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών, οι αναλυτές λένε ότι η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να διευρύνει τη βάση της, καθώς είναι πιθανό να χάσει ψήφους από δυσαρεστημένους ευρωβουλευτές που ανήκουν στις ομάδες που την υποστηρίζουν. Συνεπώς, ψήφοι από τις έδρες των Συντηρητικών θα αποτελούσαν μαξιλαράκι ασφαλείας για την ίδια

Η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε επίσης να αναζητήσει ψήφους από τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν εάν συνεργαστεί με το ECR, αλλά αποτελεί ομάδα με μικρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όρμπαν και Μελόνι

Η κριτική της Μελόνι, σύμφωνα με τον Guardian απηχεί ανάλογη κριτική του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία σχηματίζουν συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την συμμετοχή των υπολοίπων. Αυτή η φιλοσοφία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας»

Όπως και η Μελόνι, οι ευρωβουλευτές του Όρμπαν βρίσκονται εκτός των φιλοευρωπαϊκών ομάδων, αλλά οι δύο ευρωσκεπτικιστές ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αμβλύνοντας τις διαφορές τους, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος η σημερινή σύνοδος κορυφής να μπει σε παζάρια για τα χαρτοφυλάκια της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρα δηλαδή από τα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

«Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να μπούμε κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής στη συζήτηση για τη σύνθεση του σώματος των επιτρόπων», δήλωσε.

Παρά τις δυσκολίες αναμένεται «πράσινο φως»

Παρά τον εκνευρισμό της Μελόνι και την απόλυτη αντίθεση του Όρμπαν, η πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ που θα συνεδριάζουν από σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για τις θέσεις εργασίας, η οποία θα καταστήσει επίσης την Εσθονή Κάγια Κάλλας επικεφαλής διπλωμάτη του μπλοκ και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Όρμπαν έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν- η Μελόνι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, αλλά η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι είναι πιθανό να απέχει. Πηγές στις Βρυξέλλες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν άμεσα την αναφορά αυτή.

Προηγούμενοι διορισμοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις, ακόμη και από μεγάλα κράτη μέλη. Το 2014, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώθηκε με τον Όρμπαν σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εμποδίσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες δεν πρόκειται να συζητήσουν μόνο τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ και τη λεγόμενη στρατηγική ατζέντα, η οποία καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, αλλά και ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων, όπως η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και η χρηματοδότηση της άμυνας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση