Χρηματική ποινή και στέρηση άδειας για τον αστυνομικό της ΥΚΑΝ που παρέσυρε στο θάνατο πεζό σε επιχείρηση

Σε πρόστιμο και όχι ποινή φυλάκισης, καταδικάστηκε ο 39χρονος αστυνομικός της ΥΚΑΝ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε σχέση με την πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος τον Ιανουάριου του 2022 που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης, γεγονός που αποκαλύφθηκε δύο χρόνια μετά, αφού η Αστυνομία δεν είχε ανακοινώσει το συμβάν κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Το Δικαστήριο, αποφάσισε όπως καταδικάσει τον 39χρονο σε 2500 χιλιάδες ευρώ, ενώ του επέβαλε έξι βαθμούς και στέρηση άδειας για ένα μήνα.

Το τροχαίο σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από το οποίο τραυματίστηκε κρίσιμα και στη συνέχεια υπέκυψε, ο 70χρονος Alain Merhege από την Γαλλία, μόνιμος κάτοικος Κύπρου.

Η Αστυνομία, την επόμενη ημέρα του τροχαίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 70χρονος κάτοικος Λευκωσίας, ο οποίος τραυματίστηκε σε οδική σύγκρουση που συνέβη χθες, στην επαρχία Λάρνακας. Το τροχαίο συνέβη χθες, γύρω στις 2μ.μ., στο δρόμο Αγίας Άννας – Ψευδά, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, παρέσυρε και τραυμάτισε τον 70χρονο, ο οποίος προσπαθούσε να διασταυρώσει πεζός το δρόμο. Ο 70χρονος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Όπως διαπιστώθηκε υπέστη κάταγμα δεξιού ποδιού και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Ακολούθως κρατήθηκε για νοσηλεία, διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο Αστυνομικός Σταθμός Κοφίνου διερευνά τα αίτια της σύγκρουσης».

ScreenHunter_43_02.width-1024

Δύο χρόνια αργότερα, ενόψει δικαστικής διαδικασίας, ήρθε στο φως πως ο 70χρονος παρασύρθηκε από από αστυνομικό που κατά τον ουσιώδη χρόνο οδηγούσε το υπηρεσιακό του όχημα, καθώς συμμετείχε σε επιχείρηση της ΥΚΑΝ.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο 39χρονος αστυνομικός παρέσυρε τον 70χρονο που προσπαθούσε να διασταυρώσει τον δρόμο, που κατά τον ουσιώδη χρόνο έπαιρνε βόλτα τον σκύλο του, ενώ προηγουμένως τον δρόμο είχε διασταυρώσει η σύζυγος και η κόρη του, οι οποίες ενώπιον Δικαστηρίου κατέθεσαν όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά τους και πως ο οδηγός οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα.

Οι μαρτυρίες των δύο συγγενών του 70χρονου, έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο και κρίθηκαν αξιόπιστες, σε αντίθεση με του αστυνομικού, η μαρτυρία του οποίου κρίθηκε αναξιόπιστη. Μάλιστα, στα πλαίσια της δίκης, κατέθεσαν και άλλα μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι εξέφρασαν την θέση πως επρόκειτο για αμελή οδήγηση, ωστόσο η θέση τους δεν έγινε αποδεκτή και το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αστυνομικό στην κατηγορία της πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης, επικίνδυνης ή αλόγιστης πράξης, αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Την υπόθεση εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής χειρίστηκε ο δικηγόρος Θανάσης Παπανικολάου.

Δειτε Επισης

Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
«Βγήκε αιμόφυρτος στην πλατεία»-Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του ξυλοδαρμού του 15χρονου
Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα-Εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής
Παραδόθηκαν οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό
Αποχωρεί μετά από τρία χρόνια από το γραφείο τύπου του ΕΛΑΜ ο Δημήτρης Σούγλης
Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη τουρίστρια που πήγε για μπάνιο στη Λεμεσό
Μέθυσε και προκάλεσε ζημιές στο ξενοδοχείο που μένει-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Άφαντος εδώ και δύο μήνες 14χρονος στην Λευκωσία (pic)
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα στον αυτοκινητόδρομο
Τι είχες Αστυνομία μου, τι είχα πάντα... Στα αζήτητα οι ευθύνες μετά από δικαστικές αποφάσεις