Άγγιξε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο-Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας

Επαρκής αναμένεται να είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παρά την υψηλή ζήτηση όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Χαρά Κουσιάππα.

Όπως είπε, σήμερα αναμένεται η μέγιστη ζήτηση να κυμανθεί γύρω στα 1.150 ΜΒ κατά τις μεσημβρινές ώρες δηλαδή, 14.00-16.00.

Θα υπάρξει συμβολή από φωτοβολταϊκά συστήματα γύρω στα 500 ΜΒ κατά την ώρα της μέγιστης παραγωγής. Η αιολική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί γύρω 5-10ΜΒ. Αναμένεται, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ να καλύψουν γύρω στο 48% της ζήτησης κατά την ώρα της μέγιστης παραγωγής τους.

Χθες η μέγιστη ζήτηση καταγράφηκε στις 15:45 το απόγευμα και ανήλθε στα 1.104 ΜΒ.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για φέτος καταγράφηκε μέχρι στιγμής στις 14 Ιουνίου, στα 1.217 ΜΒ στις 16:00, πολύ κοντά στη μέγιστη όλων των ετών που ήταν στις 24 Ιουλίου, 2023 στα 1.243ΜΒ.

«Έχουμε ψηλή ζήτηση όλη αυτή την περίοδο, γιατί η θερμοκρασία έπεσε ελάχιστα αυτές τις μέρες αλλά υπήρξε παρατεταμένος καύσωνας», είπε. Πρόσθεσε ότι από αύριο που αναμένονται πιο ψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση.

Η διαθεσιμότητα από τις μονάδες της ΑΗΚ, όπως ανέφερε, ανέρχεται στα 1.122 ΜΒ, ποσότητα που θεωρείται επαρκής, αφού η ζήτηση κατά τις βραδινές ώρες που καλύπτεται από τη συμβατική παραγωγή και μόνο είναι χαμηλότερη, γύρω στα 950-1.000ΜΒ κατά τις βραδινές ώρες αιχμής.

«Οπότε υπάρχει και εφεδρεία. Υπάρχει επίσης και μια μικρή συνεισφορά από αιολικά πάρκα γύρω 10-30 ΜΒ για τη σημερινή μέρα», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ αντιδρά στα δημοσιεύματα για τις ζημιές των βομβαρδισμών του στο Ιράν
Με κοινό εξοπλισμό οι Αζέροι που συνελήφθησαν σε Λεμεσό και Κρήτη-Ενισχύονται οι υποψίες για οργανωμένο δίκτυο
LIVE: Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
Σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Κίτρινη προειδοποίηση
Οι εξελίξεις τύπου roller coaster στον πόλεμο, η επιτυχία Ισραήλ-ΗΠΑ και η επόμενη μέρα του Χαμενεΐ
Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την ΑΤΑ-Προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές οι δύο πλευρές
Μπαίνει τέλος στις συζητήσεις δεκαετίας για τα ξενόγλωσσα-Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή
Ανησυχία και ασκήσεις επί χάρτου υπό τον φόβο αυξήσεων στα καύσιμα-Σκέψεις για νέα παράταση στον φόρο άνθρακα
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα επτά εκατομμύρια ευρώ
Ρίγος από τη δήλωση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο-«Οι κραυγές, οι φωνές είναι μέσα στα αυτιά μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω»