Σ. Στεφάνου: Ανεκτίμητη κληρονομιά οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ

Ανεκτίμητη κληρονομιά αποτελούν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, είπε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε τον Δ. Χριστόφια ως "ιστορικό ηγέτη του ΑΚΕΛ που μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς υπηρέτησε την Κύπρο μας, τον λαό μας και τους εργαζόμενους για δεκαετίες ολόκληρες, βάζοντας τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα τόσο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, όσο και στην ιστορία της Αριστεράς, της οποίας τα ηνία ανέλαβε σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές διεθνώς, κρίσιμες για το μέλλον της".

Σημείωσε ότι ο "άνθρωπος και πολιτικός" Δημήτρης Χριστόφιας, δεν ξεχώριζε αυτές τις δύο ιδιότητες, καθώς θεωρούσε ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσια εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία, απαραίτητα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση και ανθρωπισμό και να βάζουν στην εξίσωση των αποφάσεων τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

"Έτσι έκανε πάντοτε ο Δημήτρης. Ακόμα και όταν κατηγορήθηκε γι’ αυτό από κάποιους που προσπάθησαν να αποδώσουν τη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας στην κοινωνική πολιτική της διακυβέρνησής του αποκρύβοντας τους πραγματικούς υπαίτιους, που ήταν -σύμφωνα και με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- οι κακές τραπεζικές πρακτικές και ο ελλιπής έλεγχος των τραπεζών από μέρους της Κ. Τράπεζας", είπε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι ο Χριστόφιας είχε μια αφετηρία και έναν προορισμό: από τον λαό, για τον λαό. "Είχε μια πυξίδα: το όραμα, τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς", ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρώτη και μεγάλη έγνοια του ήταν η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, μια λύση που θα φέρει τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σημείωσε ότι πρώην Πρόεδρος είχε πάντοτε μια ιδιαίτερη σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και είχε πολλούς και καλούς φίλους Τουρκοκύπριους, ενώ είπε ότι η λύση του Κυπριακού ήταν η απόλυτη αφετηρία της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας, το 2008. "Γι’ αυτό διεκδίκησε και κέρδισε την προεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε πάρα πολύ για την επίλυση του Κυπριακού αφήνοντας ανεκτίμητη κληρονομιά τις συγκλίσεις που πέτυχε με τον συνομιλητή και φίλο του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συγκλίσεις, ο κ. Στεφάνου έκανε αναφορά στα λόγια του Αλέκου Μαρκίδη, που τον χαρακτήρισε "ειλικρινή πολιτικό που ανήκε σε αντίπαλο κομματικό στρατόπεδο", ο οποίος είπε ότι «σπουδαίες, συμφέρουσες και πολύτιμες συγκλίσεις για όλη την Κύπρο άφησε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ελπίζω να μην χαθούν…» και ότι «στη σταδιοδρομία του ο Δημήτρης δεν έκανε σκόπιμα κακό σε κανένα. Η ιστορία θα αποκαταστήσει πολλά από όσα άδικα τού είχαν καταλογιστεί».

Μιλώντας για την κληρονομιά που άφησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για την παρακαταθήκη που άφησε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο ΑΚΕΛ. Όπως είπε, ο Χριστόφιας εμβάθυνε και εμπλούτισε τον ανοικτό χαρακτήρα του κόμματος προς την κοινωνία. "Χωρίς να εγκαταλείψει την ιδεολογία και τον χαρακτήρα του κόμματος, ο Δημήτρης έδωσε νέο περιεχόμενο και προώθησε περαιτέρω την πολιτική παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην πολιτική ζωή του τόπου, ενισχύοντας τον δημιουργικό και προοδευτικό ρόλο του για την Κύπρο μας και τους ανθρώπους της σε όλα τα επίπεδα".

Πρόσθεσε ότι αυτό το έκανε με αποφασιστικότητα, λειτουργώντας πολλές φορές έξω από τα κουτί και τα ειωθότα πετυχαίνοντας τόσο την αναβάθμιση του ρόλου του ΑΚΕΛ στη χώρα όσο και την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματος με την κοινωνία και τους εργαζόμενους. "Είναι κι αυτό κάτι που χρειάζεται κι εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε στις δύσκολες συνθήκες που διεξάγουμε τους αγώνες μας ενώπιον μιας κοινωνίας που ένα μεγάλο μέρος της απαξιώνει την πολιτική, παραδομένο στα μεγάλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει", ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

"Ο Χριστόφιας πέρασε στην Ιστορία, όμως όλα αυτά για τα οποία πάλεψε είναι ακόμα εδώ", σημείωσε, κάνοντας λόγο για ανοικτές πληγές "στο σώμα της πατρίδας μας", μικρούς και μεγάλους αγώνες για τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού, το σήμερα και το αύριο. Όπως είπε, μια δυνατή Αριστερά, ένα ισχυρό ΑΚΕΛ που παλεύει για την Κύπρο, που δυναμώνει τους δεσμούς με τους εργαζόμενους, με την κοινωνία, με τους ανθρώπους της δημιουργίας, της καινοτομίας, της προόδου ήταν και παραμένει η δύναμη, "η μόνη δύναμη, που μπορεί να χαράξει δρόμους και να φέρει τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος".

Ο κ. Στεφάνου έκλεισε τον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι στη σημερινή εποχή "της στρατιάς των επικοινωνιολόγων, της πολιτικής της εικόνας και της αποθέωσης των εντυπώσεων, ο Χριστόφιας στέκεται ως παράδειγμα στην απέναντι όχθη. Ειλικρινής, ανθρώπινος, γνήσιος, διαλεκτικός, έντιμος, καθαρός και από την αρχή ως το τέλος ηγέτης και στρατιώτης μαζί, της υπόθεσης της Κύπρου και του Ανθρώπου".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί