Νέα στοιχεία από τις έρευνες στους λογαριασμούς του Νεκτάριου-Εμβάσματα για όχημα, δίδακτρα και ενοίκια

Ξεψαχνίζουν τα τραπεζικά δεδομένα του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνούν τις φερόμενες οικονομικές ατασθαλίες της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Τα μέλη της ανακριτικής ομάδας ψάχνουν τις διαδρομές των χρημάτων από τους λογαριασμούς τόσο του Νεκτάριου όσο και της Μονής, ενώ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας αποτελεί η προκαταρκτική έκθεση του Τμήματος Φορολογίας.

Στο επίκεντρο της έρευνας της Αστυνομίας, βρίσκονται τα φορολογικά της Μονής, αλλά και του ιδίου του Νεκτάριου. Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών του υπόπτου, φαίνεται ότι πιστώνονταν ποσά στον Νεκτάριο με την περιγραφή «RENT», με τον ύποπτο να λαμβάνει διάφορα ποσά ως ενοίκια ακινήτων, τα οποία ωστόσο, δεν ήταν δηλωμένα στο Τμήμα Φορολογίας. Τα ποσά που εμβάστηκαν σε λογαριασμό του Αρχιμανδρίτη, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν από τον ανακριτή της υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, ήταν από €5,250 μέχρι €27,250 ευρώ.

Στον όρκο του ο ανακριτής, αναφέρει επιπλέον πως προέκυψε γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο άτομο που εκτέλεσε εργασίες στην Μονή, ότι δεν έκδιδε απόδειξη ή τιμολόγιο κάθε φορά που πληρωνόταν από τον ύποπτο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, έτσι του είχε ζητήσει ο ίδιος ο Νεκτάριος, με σκοπό να γλιτώνει την καταβολή ΦΠΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ανακριτή, προέκυψε γραπτή μαρτυρία, ότι το συνολικό ποσό που έλαβε ως προμήθεια η Μονή για τις προσκυνηματικές εκδρομές που διοργάνωσε από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο 2023, ανέρχεται στις €100.050, το οποίο ποσό, επίσης δεν δηλώθηκε στον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι φορολογικά αμαρτήματα, εντοπίστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς φαίνεται ότι δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισπράξεις από τις πωλήσεις που έγιναν από το ζαχαροπλαστείο και τα παζαράκια της Μονής, συνολικού ποσού €1.133.226, ενώ υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος, δεν δήλωσε τιμολόγια για τις εργασίες ανέγερσης της Μονής, ύψους €320.007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Παραμένει υπό κράτηση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο κατά την πολύωρη διαδικασία

Περεταίρω, όπως προέκυψε από την διερεύνηση των λογαριασμών, κατά τη θέση της Αστυνομίας, σε ένα εξ αυτών στον οποίο οι πιστοί έκαναν εισφορές, έγιναν χρεώσεις για εξόφληση προσωπικών εξόδων του υπόπτου. Μάλιστα, σε μια περίπτωση φαίνεται να χρεώθηκε το ποσό των €30,800 ευρώ, τα οποία δόθηκαν για εξόφληση αυτοκινήτου το οποίο είναι εγγεγραμμένο στον Αρχιμανδρίτη, ενώ ο ίδιος λογαριασμός χρεώθηκε με ποσό ύψους €5.173,66 για εξόφληση διδάκτρων.

Πέραν των οικονομικών, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος βρίσκεται αντιμέτωπος και με το αδίκημα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, αλλά και κλοπής. Σύμφωνα με μαρτυρία που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, ο ύποπτος φέρεται να πλαστογράφησε συγκεκριμένα έντυπα όπου οικειοποιείτο το μισθό δυο προσώπων και το επίδομα ενός άλλου ιερωμένου. Όπως αναφέρει η μαρτυρία, το συνολικό ποσό που φαίνεται να οικειοποιήθηκε ο Νεκτάριος από τους μισθούς των δυο προσώπων, ξεπερνά τις €37.000 και το συνολικό ποσό που φαίνεται να οικειοποιήθηκε από το επίδομα του τρίτου προσώπου για την περίοδο μεταξύ 22/4/2020 και 19/2/2024, ανέρχεται στις €32.292.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αυτοανακρίθηκε» ο Νεκτάριος-Έβγαλε στη φόρα τα χρήματα για προεκλογική, ταξίδια και οχήματα του Ησαΐα

Επιπρόσθετα ενώπιον των Αρχών υπάρχουν μαρτυρίες από πιστούς, ότι ο ηγούμενος φέρεται να έδινε στοιχεία δικών του λογαριασμών και όχι τα στοιχεία των λογαριασμών της Μονής για τις εισφορές, ενώ ήδη στους ανακριτές έχει καταθέσει ένας διψήφιος αριθμός πιστών που υποστηρίζουν πως εξαπατήθηκαν, αφού έδωσαν χρήματα, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίον καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στον όρκο του ανακριτή, ο Νεκτάριος, ως δικαιούχος - διαχειριστής του λογαριασμού της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, φαίνεται ότι μεταξύ 20/6/2020 13/7/2020, μετέφερε συνολικά €18.776,58 σε προσωπικούς του λογαριασμούς.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά του Αρχιμανδρίτη απορρίπτει τις κατηγορίες, ενώ δίνει παράλληλα και στοιχεία αναφορικά με χρηματικά ποσά ύψους €450.000, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος, έδωσε στον Μητροπολίτη Ταμασού, είτε για την προεκλογική του εκστρατεία, είτε για δώρα, ταξίδια και αγορά οχημάτων.

Πάντως, οι έρευνες της Αστυνομίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον ανακριτή της υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί πέραν των 110 καταθέσεων, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα γραφικού χαρακτήρα, τόσο από τον ύποπτο, όσο και από άλλα δύο πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Στέλνει μήνυμα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ ο Δαμιανός για την απεργία-«Να δείξουν υπευθυνότητα»
«Βγήκε αιμόφυρτος στην πλατεία»-Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του ξυλοδαρμού του 15χρονου
Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα-Εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής
Παραδόθηκαν οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό
Αποχωρεί μετά από τρία χρόνια από το γραφείο τύπου του ΕΛΑΜ ο Δημήτρης Σούγλης
Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη τουρίστρια που πήγε για μπάνιο στη Λεμεσό
Μέθυσε και προκάλεσε ζημιές στο ξενοδοχείο που μένει-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Άφαντος εδώ και δύο μήνες 14χρονος στην Λευκωσία (pic)
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα στον αυτοκινητόδρομο
Τι είχες Αστυνομία μου, τι είχα πάντα... Στα αζήτητα οι ευθύνες μετά από δικαστικές αποφάσεις