Με τη νέα χρονιά οι πρόσθετες λωρίδες προς το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου-Αρχίζουν τέλος του χρόνου τα έργα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή πρόσθετης λωρίδας κυκλοφορίας και στις δυο κατευθύνσεις πλησίον του σημείου διέλευσης του Αγίου Δομετίου, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι το έργο πρόκειται να αποπερατωθεί με τη νέα χρονιά και πιο συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, αφού στην παρούσα φάση, αναμένεται η προσφοροδότηση του έργου.

Το ζήτημα με την τρίτη λωρίδα πλησίον του οδοφράγματος, έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, από τις αρχές της χρονιάς, ο οποίος ουσιαστικά είχε ζητήσει διευκρινίσεις για το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατασκευή τρίτης λωρίδας αλλά και το κόστος της κατασκευής του έργου, με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, να εξηγεί στη συνέχεια ότι η χρηματοδότηση για τα έργα που γίνονται εντός της Νεκρής Ζώνης, γίνεται από Ευρωπαϊκούς φορείς και πως επρόκειτο να εξεταστεί, αφού οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και ετοιμαστεί η εκτίμηση δαπάνης.

Έπειτα από σχεδόν ένα εξάμηνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον REPORTER, o κ. Βαφεάδης, στο παρόν στάδιο, προχωράει η μελέτη για το έργο και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει προσφοροδότηση προς το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Η κατασκευή πρόσθετης λωρίδας κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις, καθώς και πεζοδρόμιο, για τη διευκόλυνση της διέλευσης και την απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο, πρόκειται να βοηθήσει κατά πολύ την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι, η διαδικασία της προσφοροδότησης αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και έπειτα θα απομείνει η υλοποίηση του έργου. Ως εκ τούτου, όπως υπέδειξε ο κ. Βαφεάδης, «η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, πρόκειται να γίνει περί τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Σε σχέση με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «σήμερα επικρατεί μια κατάσταση όπου τα αυτοκίνητα περιμένουν ουρές στο οδόφραγμα», ωστόσο υπέδειξε πως «με τη δημιουργία της τρίτης λωρίδας, θα επιτρέψει μια καλύτερη κυκλοφορία, γενικότερα στην περιοχή. Θεωρώ ότι θα είναι θετική εξέλιξη και θα βοηθήσει κατά πολύ στο να γίνονται πιο γρήγορα οι διελεύσεις από το οδόφραγμα».

Μάλιστα, οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής συνεχίζονται για τον λόγο του ότι υπάρχουν κάποιες μέρες, ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα, όπου οι ουρές είναι τεράστιες, με τον κ. Βαφεάδη να επισημαίνει ότι, «ακριβώς, γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε να δημιουργηθεί η τρίτη λωρίδα, καθώς θα αμβλύνουμε τη συμφόρηση των οχημάτων, αλλά και την ταλαιπωρία των ίδιων των κατοίκων, με τις ουρές οχημάτων που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινώς».

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από διαβήματα της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένας Ραουνά, τον Διαπραγματευτή για το Κυπριακό, κ. Μενέλαο Μενελάου και το Υπουργείο Εξωτερικών, κατάφερε να αντιμετωπιστεί η χρόνια και μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετώπιζαν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες με τις διελεύσεις τους από και προς τα κατεχόμενα, μέσω της ειδικής λωρίδας που δημιουργήθηκε στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Όπως είχε αποφασιστεί, μέσω της ειδικής λωρίδας εισέρχονται πλέον οχήματα, στα οποία οι γονείς μεταφέρουν καθημερινώς τα παιδιά τους που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές από τα σπίτια τους στα κατεχόμενα χωριά και ειδικότερα στον κατεχόμενο Κορμακίτη. Αφορά επίσης ασθενείς εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες από το Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ανδρόνικο, τον Κορμακίτη και Καρπάσια, οι οποίοι επισκέπτονται με λεωφορείο νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από την ημέρα που έχουν ανοίξει τα οδοφράγματα, οι διελεύσεις ανήλθαν συνολικά στα 155 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι διελεύσεις, κυμαίνονταν μεταξύ 4-6 εκατομμύρια ετησίως τα πρώτα χρόνια και αυξήθηκαν σε 13 εκατομμύρια το 2019, λίγο πριν από την πανδημία. Επίσης, τα έτη 2020-2021, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, σημειώθηκε μείωση και οι διελεύσεις ανήλθαν στα 3-4 εκατομμύρια, ενώ την επόμενη χρονιά, ο αριθμός των διελεύσεων έφτασε και πάλι τα 13 εκατομμύρια. Όσο αφορά το 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια διελεύσεις, ενώ κατά τον πρώτο μήνα της τρέχουσας χρονιάς, σημειώθηκαν σχεδόν δυο εκατομμύρια διελεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα σκαριά πρόσθετη λωρίδα προς το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου για αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό
Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη τουρίστρια που πήγε για μπάνιο στη Λεμεσό
Μέθυσε και προκάλεσε ζημιές στο ξενοδοχείο που μένει-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Άφαντος εδώ και δύο μήνες 14χρονος στην Λευκωσία (pic)
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα στον αυτοκινητόδρομο
Τι είχες Αστυνομία μου, τι είχα πάντα... Στα αζήτητα οι ευθύνες μετά από δικαστικές αποφάσεις
Αυτοί είναι οι πέντε καταζητούμενοι για την συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών στη Λεμεσό (pics)
Επανέρχεται η Ισότητα για την υποστελέχωση-«Θα είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς»
Πήρε εξιτήριο από την Αθαλάσσα και επανασυνελήφθη ο 48χρονος για τη γυναικοκτονία στην Πάφο
Δεκαεννιάχρονη κατήγγειλε βιασμό της από 26χρονο-Καταζητείται από την Αστυνομία