Μετά από τρία χρόνια οδηγούνται στην Ολομέλεια οι προτάσεις Νόμου για το πόθεν έσχες

Στην ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιουλίου για ψήφιση οδηγούνται οι προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, μετά από τρία χρόνια και 23 συνεδριάσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ανακοινώνοντας επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης των προτάσεων νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Δημητρίου ανακοίνωσε επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας συζήτησης των προτάσεων νόμου για το πόθεν έσχες, σημειώνοντας ότι θα είναι στην ατζέντα της ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης στις 4 Ιουλίου. «Εκτιμώ πως ενδεχομένως να ζητηθεί αναβολή μιας βδομάδας και στις 11 του μήνα, στην τελευταία νομοθετική ολομέλεια να ψηφιστούν οι δύο προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

«Είναι μια ολική μεγάλη αλλαγή», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και οι αξιωματούχοι των οποίων, μέχρι σήμερα δημοσιοποιείτο το πόθεν έσχες τους, δεν θα κάνουν πόθεν έσχες αλλά capital statement (δήλωση κεφαλαιουχικής θέσης).

Είπε ακόμη ότι δεν θα ελέγχονται από την τριμελή επιτροπή της Βουλής, αλλά θα αποστέλλονται στον Έφορο Φορολογίας για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος.

Πέραν των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, θα δημοσιοποιείται και η καθαρή περιουσιακή θέση όλης της οικογένειας του υπόχρεου προσώπου. «Αυτές είναι αλλαγές οι οποίες επιτέλους, πιστεύω, θέτουν την νομοθεσία του πόθεν έσχες στην ουσία», δηλαδή, πρόσθεσε, να υπάρχει έλεγχος για το πώς αποκτήθηκαν αυτά που δηλώνονται.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι ήταν μία μακρά διαδικασία τριών χρόνων και 23 συνεδριάσεων στην Επιτροπή «με τα πάνω της και τα πολλά κάτω της και θα πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, που όμως αισίως έφτασε στο τέλος». Ευχαρίστησε ακόμη, όλα τα μέλη της Επιτροπής «για την υπεύθυνη στάση τους», υπενθυμίζοντας, για παράδειγμα, τη συζήτηση για τη συμπερίληψη ή μη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, «που συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στο τέλος με πλειοψηφία, και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, στην όλη συνολική διαδικασία».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τη δημοσιοποίηση των οικογενειακών στοιχείων των αξιωματούχων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν θα δημοσιοποιείται η δήλωση των συζύγων, ή των συμβίων, ούτε των ανηλίκων τέκνων και εξαρτωμένων μελών. Θα δηλώνεται, δεν δημοσιοποιείται, είπε. Αυτό που δημοσιοποιείται, συνέχισε, είναι η δήλωση του υπόχρεου προσώπου και η καθαρή περιουσιακή θέση του υπόχρεου προσώπου, των συμβίων/συζύγων, και των ανήλικων τέκνων, αναφέροντας ότι δεν προκύπτει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν εντάχθηκαν και οι δικαστές του Ανωτάτου, ο κ. Δημητρίου απάντησε «όχι», σημειώνοντας πως, οι δικαστές είναι μια άλλη εξουσία, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος θεσμός, δεν είναι άλλη εξουσία. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό