Έβαλε στόχο στην πλάτη της Κύπρου ο Φιντάν-Προσπάθεια να καταστραφεί η θετική εικόνα

Εκεί που δόθηκε η εντύπωση πως υπήρξε κάποια αποκλιμάκωση, μετά τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, η Τουρκία φρόντισε να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά, ενισχύοντας το αφήγημα σε βάρος της Κύπρου. Μάλιστα, ενώ ο Νασράλα απειλούσε την Κύπρο πως θα καταστεί μέρος του πολέμου εάν χρησιμοποιηθούν οι υποδομές της από το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσής του στον Λίβανο, σε ένα υποθετικό σενάριο δηλαδή, η κατοχική χώρα κατηγορεί τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα πως ήδη διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο στις εχθροπραξίες της περιοχής.

Αν και κατά καιρούς οι Τούρκοι εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες, η χρονική συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να βάλει ένα στόχο πάνω στην πλάτη της Κύπρου, συντηρώντας το εμπρηστικό κλίμα εναντίον της, σε μια περίοδο που φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά τα διπλωματικά κανάλια, ώστε το ζήτημα να υποβαθμιστεί. Ο Φιντάν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα απαράδεκτα λεγόμενά του, αναφέροντας πως είπε στους Έλληνες «μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει. Και είμαστε κι εμείς στην ίδια γεωγραφία, οπότε [η φωτιά] θα έρθει και θα μας βρει», αλλά με τους ισχυρισμούς που διατύπωσε μάλλον το αντίθετο μήνυμα στέλνει, καθώς καθοδηγεί τη φωτιά προς τη δική μας κατεύθυνση.

Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων και από τις 7 Οκτωβρίου υπάρχουν πληροφορίες ότι η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. «Δηλαδή πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα. Όταν θέσαμε το θέμα στην ατζέντα, ανακήρυξαν αιφνής αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση», πρόσθεσε.

Η πραγματικότητα είναι, όπως υπέδειξε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πως η Κύπρος ουδέποτε αποτέλεσε βάση για επιθετικές ενέργειες έναντι οποιουδήποτε κράτους στην περιοχή αλλά, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί τη βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η «υλικοτεχνική υποστήριξη» που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό της Γάζας παγκοσμίως, μετά την οδική μεταφορά προμηθειών και έχει ακριβώς τον αντίθετο σκοπό από αυτόν που υπαινίσσεται ο Φιντάν. Και ο λόγος που η Λευκωσία είναι σε θέση να εφαρμόσει την Αμάλθεια, είναι πως, σε αντίθεση με την επιθετική Τουρκία και τις ηγεμονικές της βλέψεις, η οποία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους μόνο και μόνο για να ενισχύσει τα δικά της συμφέροντα, η Κύπρος διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, με εξαίρεση την κατοχική χώρα.

Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν, κατά καιρούς, οι Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες είναι κυρίαρχες και δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να τους επιβάλει να μην το πράττουν. Η εμπλοκή τους, ωστόσο, στις πρόσφατες συρράξεις ήταν μηδαμινή, με εξαίρεση την νύχτα των επιθέσεων του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο. Σε εκείνη την περίπτωση συμμετείχαν, στο πλαίσιο μίας διεθνούς επιχείρησης αναχαίτισης, με τέσσερα μαχητικά Typhoon, τα οποία λειτουργούσαν κυρίως υποστηρικτικά στην αμερικανική αεροπορία. Στον απόηχο των απειλών Νασράλα, το βρετανικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι Βάσεις δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη ούτε και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία ενοχλείται από τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την κρίση, καθώς έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο εταίρο τόσο για τη Δύση, όσο και για τις αραβικές χώρες της περιοχής, που αναζητούσαν νέες διόδους για την ανθρωπιστική βοήθεια, αναγνωρίζοντας τις πρακτικές δυσκολίες που υπήρχαν στην οδική μεταφορά, κυρίως προς το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας. Η Λευκωσία ανέλαβε αρχικά το έργο της απομάκρυνσης ξένων υπηκόων, κάτι που είχε κάνει και λίγους μήνες πριν, κατά την κρίση που ξέσπασε στο Σουδάν και ακολούθως σχεδίασε, προώθησε και υλοποίησε την ιδέα του ανθρωπιστικού διαδρόμου μαζί με τους εταίρους. Η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει νέες συγκλίσεις συμφερόντων, ενώ έχει αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία εγκωμιαστικά σχόλια από διάφορες κατευθύνσεις. Αμφότερες αυτές οι αντιδράσεις προβληματίζουν την Τουρκία, που δεν επιθυμούν να ενισχύεται διπλωματικά η θέση της Λευκωσίας, που ήδη είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία έσπευσε να στήσει λεκτικό δίκτυ προστασίας γύρω από την Κύπρο, στο άκουσμα των απειλών της Χεζμπολάχ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, των οποίων η Άγκυρα θεωρείται σημαντικός στρατηγικός εταίρος, τόσο λόγω γεωγραφίας όσο και λόγω συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, προφανώς και ενόχλησε την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και την επέκτασή τους σε διάφορους τομείς, ενώ αρνητικά εκλαμβάνει και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα καλές σχέσεις αναπτύσσει η Κύπρος και με αραβικά κράτη της περιοχής, ενώ στην περίπτωση του Λιβάνου έχει πρωτοστατήσει για την οικονομική βοήθεια στη χώρα από πλευράς ΕΕ. Για αυτό και η Τουρκία επιδιώκει να καταστρέψει τη θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για από την Κύπρο, αλλά και να διαβρώσει με ψέματα την υποστήριξη που χαίρει, εφευρίσκοντας μυστικές ατζέντες και δραστηριότητες που δεν υπάρχουν και δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο σταθερός και ασφαλής προορισμός και εταίρος είναι.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλειπούσα, χθες προχώρησε και σε Anti-Navtex, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό», κάτι που προφανώς δεν ισχύει. «Η Κύπρος που αναφέρεται στην MA92-250/24 δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960. Η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ε/κ διοίκησης, ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και την Συνθήκη Ίδρυσης του 1960», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των δηλώσεων Νασράλα από μέρους της Άγκυρας εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια αποδόμησης της κυπριακής θέσης, πως η χώρα μας αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Τα αποτελέσματα, όμως, μιλούν από μόνα τους. Ενώ η Τουρκία δεν έχει διαδραματίσει κανέναν παραγωγικό ρόλο όλο αυτό το διάστημα στην κρίση, αλλά περνά τον χρόνο της εκτοξεύοντας χαρακτηρισμούς και απειλές, η Λευκωσία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανθρωπιστικό σκέλος, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και στην πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται για τερματισμό του πολέμου. Αυτός ο δρόμος αποδεικνύεται ο σωστός και κυρίως αναγνωρίζεται, όπως άλλωστε και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, προκαλώντας τον περαιτέρω εκνευρισμό της Άγκυρας.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»