Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπορία ανθρώπων-«Η Κυβέρνηση της ΚΔ πληροί στο ακέραιο τα ελάχιστα πρότυπα»
21:47 - 25 Ιουνίου 2024
«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πληροί στο ακέραιο τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για την εμπορία ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι η χώρα «συνέχισε να καταβάλλει σοβαρές και συνεχείς προσπάθειες» κατά την περίοδο που διεξήχθη η έκθεση και, ως εκ τούτου, παρέμεινε στη Βαθμίδα 1.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτει ότι οι παραπάνω προσπάθειες της ΚΔ περιλάμβαναν την καταδίκη περισσότερων διακινητών και για πρώτη φορά την καταδίκη ενός δράστη για «λήψη υπηρεσιών από θύμα εμπορίας».
Σημειώνεται ότι η Βαθμίδα 1, στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά σύμφωνα με τıς ΗΠΑ χώρες πρότυπα, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα απαλλαγμένες από την εμπορία ανθρώπων, αλλά θεωρείται ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τον νόμο για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, αλλά και για την εξάλειψη αυτής. Μαζί με την Κύπρο στην βαθμίδα 1 βρίσκονται ακόμα 29 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο που διεξήχθη η έκθεση αύξησε ελαφρώς τις προσπάθειες πρόληψης, προσθέτοντας ότι η Διεπιστημονική Συντονιστική Ομάδα (MCG) για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία αποτελείται από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ, εφάρμοσε και παρακολούθησε τις προσπάθειες κατά της εμπορίας ανθρώπων και συναντήθηκε τρεις φορές (δύο φορές το 2022).
«Η κυβέρνηση συνέταξε και ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2023-2026 και η Διεπιστημονική Συντονιστική Ομάδα συνέχισε να διεξάγει εκστρατείες ευαισθητοποίησης που στοχεύουν θύματα και πιθανά θύματα μέσω φυλλαδίων και αφισών γραμμένων σε 10 γλώσσες», αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τα κατεχόμενα εδάφη, στα οποία αναφέρεται ως «περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «η βόρεια περιοχή της Κύπρου διοικείται από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι το 1983 ανακήρυξαν την περιοχή ως ανεξάρτητη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ), την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν, ούτε καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία».
«Τον Μάρτιο του 2020, το “Κοινοβούλιο” τροποποίησε τον “Ποινικό Κώδικα της ΤΔΒΚ” για να συμπεριλάβει την εμπορία ανθρώπων. Οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν ερεύνησαν, δεν άσκησαν δίωξη, ούτε καταδίκασαν κανέναν διακινητή το 2023. Οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν εντόπισαν κανένα θύμα εμπορίας ανθρώπων και δεν παρείχαν προστασία στα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της στέγης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και οικονομικής ή νομικής βοήθειας. Οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν διέθεσαν χρηματοδότηση, ούτε εφάρμοσαν προσπάθειες πρόληψης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συμπληρώνει επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι κατάσχεσαν διαβατήρια αλλοδαπών γυναικών που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα και τους έβγαλαν βίζα για υποδοχή σε νυχτερινό κέντρο κατά την είσοδό τους στην περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους. Επίσης οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν επέτρεψαν στις γυναίκες να αλλάξουν εργοδότες έστω μια φορά βάσει της σύμβασης σε νυχτερινό κέντρο και απέλασαν τακτικά θύματα που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη μεταχείρισή τους».
«Συνολικά οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι απέλασαν 805 γυναίκες αφού περιόρισαν τις συμβάσεις τους. Ο “νόμος” απαγόρευε τη διαβίωση από τα κέρδη της “πορνείας” ή την ενθάρρυνση της “πορνείας”, αλλά οι σωματοφύλακες νυχτερινών κέντρων συνόδευαν τις εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στους εβδομαδιαίους ελέγχους υγείας τους για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες δεν μοιράζονταν λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή εκμετάλλευση σε σεξουαλική επαφή επί πληρωμή με την αστυνομία ή με γιατρούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητα», αναφέρει στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι εξέδωσαν 1.038 εξάμηνες “άδειες εργασίας” για αυτό το σκοπό το 2022 και ανέφεραν ότι οι κάτοχοι αδειών προέρχονταν από τη Λευκορωσία, το Ιράν, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Μολδαβία, το Μαρόκο, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν».
Προστίθεται ακόμη ότι «οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι δεν διέθεταν Εθνικό Σχέδιο Δράσης και δεν διεξήγαγαν εκστρατείες ευαισθητοποίησης ή έρευνα για την εμπορία ανθρώπων, δεν εφάρμοσαν τους εργατικούς “νόμους”, ενώ κατέβαλαν ελάχιστη προσπάθεια για την έρευνα εργοδοτών και γραφείων πρόσληψης που χρεώνουν αμοιβές πρόσληψης, τα οποία κατάσχεσαν διαβατήρια ή παρακρατούσαν μισθούς, συνήθεις δηλαδή πρακτικές».
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι διακινητές εκμεταλλεύονται εγχώρια και ξένα θύματα στην περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους. Οι διακινητές εκμεταλλεύονται γυναίκες από την Κεντρική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική για εμπορία σε νυχτερινά κέντρα που έχουν άδεια και ρυθμίζονται από Τουρκοκύπριους εκπροσώπους», τονίζεται στην έκθεση.
Την έκθεση του 2024 για την εμπορία ανθρώπων σε 188 χώρες παρουσίασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης των προσπαθειών κατά της εμπορίας ανθρώπων σε 188 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αυτή η έκθεση έχει τεκμηριώσει τις αναδυόμενες τάσεις, τονίζει τομείς προόδου και οπισθοδρόμησης και έχει εντοπίσει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», σημείωσε σχετικά.
Πηγή: KΥΠΕ