Σπίτι σε Τουρκάλα καλλιτέχνιδα χάρισε ο Όμιλος Noyanlar στα κατεχόμενα

Σπίτι στη γνωστή Τουρκάλα καλλιτέχνιδα Χουλιά Αβσιάρ "χάρισε" ο (τουρκικών συμφερόντων) Όμιλος Noyanlar, ο οποίος είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες οικοδομών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι η άλλη μεγάλη εταιρεία είναι η Afik του υπό σύλληψη Τουρκο-εβραίου επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα έγραψε χθες ότι αυτό συνέβη την ώρα που κρατείται στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Αϊκούτ με την εφημερίδα να διερωτάται κατά πόσον η Αβσιάρ χρειαζόταν σπίτι στα κατεχόμενα. «Σκοπός το μάρκετινγκ. Τι θα γίνει αν χαρίσουν ένα σπίτι για να προσελκύσουν πελάτες από την Τουρκία; Ούτως ή άλλως η γη είναι λάφυρο. Μήπως είναι μια πρόκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους που έτυχαν σφετερισμού τα εδάφη τους η δωρεά σπιτιού από τον Ζαρίφ Νογιάν στην Χουλιά Αβσιάρ κατά την τελετή βραβείων Moon Life του Ομίλου Noyanlar;».

Στο μεταξύ, σε συνομιλία της με τον αρθρογράφο της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι η νεαρή κτηματομεσίτρια Έσρα Σιερεμπέτ ανέφερε ότι «στο Τρίκωμο και την Κερύνεια, πουλάμε πάντα ελληνοκυπριακές περιουσίες, τις λένε ισοδύναμης αξίας. Σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν μείνει πολλά τουρκικά ακίνητα. Το Τρίκωμο, ο Άγιος Αμβρόσιος, η Κερύνεια, ο Καραβάς είναι τα πιο δημοφιλή μέρη. Στη Λευκωσία εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για φοιτητικές κατοικίες».

Στην ερώτηση ποιοι άλλοι εκτός από Τούρκους ζητούν να αγοράσουν, ανέφερε ότι υπάρχει «ένα γερμανικό δυναμικό» και ενδιαφέρον από Ρώσους και Ιρανούς, ενώ Βρετανοί δεν επενδύουν εδώ και πολύ καιρό. «Η πλειοψηφία των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν αγοράζει σπίτι για να ζήσει εδώ. Το θέλουν για να αποφέρει συνάλλαγμα. Ιδιαίτερα μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, επενδύουν για να κερδίσουν εισόδημα σε ξένο νόμισμα. Ενώ αγοράζουν ένα ακίνητο κοντά στη θάλασσα για 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, έρχονται στην Κύπρο και το αγοράζουν για 5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες», εξήγησε η κ. Σιερεμπέτ σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον από Τούρκους.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόσφατος «νόμος» στα κατεχόμενα έδωσε στους Τούρκους υπηκόους το δικαίωμα για κατοχή μέχρι και τριών ακινήτων, σε αντίθεση με αλλοδαπούς που φέρνουν συνάλλαγμα και δικαιούνται ένα ακίνητο.

Αναφέροντας ότι η αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα μπορεί να είναι πολύ συμφέρουσα για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ωστόσο, για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί είναι πλέον ένα όνειρο να αποκτήσουν σπίτι, η κ. Σιερεμπέτ δήλωσε: «Πριν από 5 χρόνια υπήρχαν στούντιο διαμερίσματα για 40.000 λίρες, τώρα κοστίζουν 90.000 λίρες».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65
Ο καρκίνος του προστάτη ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες-585 νέα περιστατικά ετησίως
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τ/κ περιουσίες-«Για κοινωφελείς σκοπούς η εκμίσθωσή τους»
Σχέδιο δράσης για αυτονόμηση ΟΚΥπΥ μέχρι το 2026 σύντομα στο Υπουργικό από τον Δαμιανό
Επέδωσε την εισφορά Προεδρίας για τον Ραδιομαραθώνιο ο ΚΕ-«Όλοι αισθανόμαστε περήφανοι»