Βλέπει μεγάλες οι αποκλίσεις στις τιμές καυσίμων ανά επαρχία ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Οι λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο κατά επαρχία παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. 

Ανακοίνωση του Συνδέσμου για τις λιανικές τιμές καυσίμων 2021 – 2024, αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Η απόκλιση στις 06 06 2024 ήταν 14 σεντς το λίτρο, την ίδια μέρα το 2023 η απόκλιση ήταν 11,6 σεντς το λίτρο και το 2021 η απόκλιση ήταν 11,80 σεντς το λίτρο.

Για το 2022 τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής την είχε η Λεμεσός που ήταν 15,3 σεντς το λίτρο, ενώ η επαρχία της Αμμοχώστου σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει ότι τις ψηλότερες λιανικές τιμές για τα έτη 2024 και 2023 τις είχε η Λευκωσία και τα έτη 2022 και 2021 τις είχε η Λεμεσός, ενώ τις χαμηλότερες τιμές κατά κανόνα τις είχε η Λευκωσία και για τα τέσσερα χρόνια, εκτός από μια περίπτωση στο πετρέλαιο κίνησης το 2022 που τη χαμηλότερη τιμή την είχε η επαρχία Λεμεσού. Τη ψηλότερη μέση τιμή την έχει σταθερά η επαρχία Πάφου και στα τέσσερα χρόνια.

Συμπερασματικά, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τουλάχιστο στην επαρχία Λευκωσίας δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και διευκρινίζει ότι το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 - 6,5 σεντς το λίτρο. "Δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχει απόκλιση τιμής μέχρι και 14 σεντς το λίτρο" προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει ότι το επιχείρημα ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών, είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί.

"Υπάρχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά. Αυτό θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών" καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τις προκλήσεις της Κύπρου στη συνδεσιμότητα επισήμανε ο Βαφεάδης ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΕ
«Μία ζωντανή μαρτυρία αγώνα, ένα ύμνο αντοχής»-Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Έπρεπε να ζήσω ό,τι δεν έζησα»
Ενισχυμένα μέτρα του Τμήματος Δασών για πυρκαγιές από 1η Απριλίου-Στη μάχη και τρία πτητικά μέσα
Προτεραιότητα η εξασφάλιση προσιτής στέγης για όλους-«Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας ο τομέας των ακινήτων»
Τον στρατηγικό σχεδιασμό του για το 2025-2027 κατέθεσε στην Επ. Παιδείας ο ΚΟΑ
Ένταση στην Επ. Θεσμών-Αποχώρησε από τη συνεδρία η Χαραλαμπίδου μετά από ανάρμοστο σχόλιο Θεμιστοκλέους
Οι προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανοικτού Πανεπιστημίου ενώπιον της Επ. Παιδείας
Νομικό κενό για την υποχρέωση σχολείων να ενημερώνουν αν δεν πήγε το παιδί-Ψάχνει λύσεις η Βουλή
Διαμαρτυρία τ/κ συντεχνίας στα κατεχόμενα κατά παρέμβασης Τουρκίας στην παιδεία
Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων στα έργα ΑΠΕ κατέθεσε ο Γιακουμής