Ομόφωνα εγκρίθηκε γνωμάτευση Λουκαΐδη για νέο μηχανισμό διαμεσολάβησης ΣτΕ

Ομόφωνα εγκρίθηκε η Γνωμάτευση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, μέλους της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για την προτεινόμενη θέσπιση νέου μηχανισμού διαμεσολάβησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2024 της ΚΣΣΕ,  ο κ. Λουκαΐδης, Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για το θέμα των διαδικασιών συμφιλίωσης και αποζημίωσης, ως αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των συγκρούσεων και οικοδόμησης ενός κοινού και ειρηνικού μέλλοντος, παρουσίασε στη συνεδρία της Επιτροπής, το προσχέδιο Γνωμάτευσής του και σειρά τροπολογιών στην έκθεση του Βρετανού Εισηγητή, για το θέμα,  Λόρδου Keen.

Ο κ. Λουκαΐδης χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια του Λόρδου Keen, όπως μέσα από την εισήγησή του, προσδώσει περισσότερο κύρος, εμβέλεια και ορατότητα στο ρόλο που δύναται να έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην επίλυση χρόνιων/παγωμένων διενέξεων ή σε περιπτώσεις παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ κρατών μελών του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η Γνωμάτευσή του και οι σχετικές τροπολογίες που εμπεριέχονται σε αυτή, σκοπό έχουν να διασαφηνίσουν ότι η θέσπιση και ενεργοποίηση του μηχανισμού διαμεσολάβησης που προτείνεται στην Έκθεση Keen, πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών και δεν πρέπει να αντικαθιστά και να επικαλύπτει υφιστάμενους μηχανισμούς και διαδικασίες επίλυσης διαφορών. Ούτε πρέπει, συμπλήρωσε ο Κύπριος βουλευτής, να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών μελών να προσφεύγουν, για το σκοπό αυτό, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Γνωμάτευση και οι σχετικές τροπολογίες του κ. Λουκαΐδη εγκρίθηκαν ομόφωνα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή
Έρευνα στα κατεχόμενα-Η πλειοψηφία των Τ/κ επιθυμεί λύση Κυπριακού
Προ των πυλών νέο σκάνδαλο τύπου Αββακούμ-Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής άλλοι δυο ιερωμένοι
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Ευχαριστίες Στάρμερ στον Πρόεδρο για συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Φρένο (και) στην ιδιωτική ποινική κατά Κατσουνωτού, ξεδοντιασμένη η Αρχή-Εκκρεμότητα οι δύο πειθαρχικές
Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα σε δομές φιλοξενίας-Λόγια πολλά και από ουσιαστικές λύσεις τίποτα
Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης
Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό