«Πανευτυχής» η Στέλλα Ασάνζ για τη συμφωνία απελευθέρωσης του συζύγου της Τζούλιαν

«Πανευτυχής» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Στέλλα Ασάνζ για τη συμφωνία του συζύγου της Τζούλιαν με τις αμερικανικές αρχές που οδηγεί στην απελευθέρωσή του.

Ο 52χρονος ιδρυτής των Wikileaks αναχώρησε τη Δευτέρα από τις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια και εν συνεχεία από τη βρετανική πρωτεύουσα, αφού έκλεισε συμφωνία ομολογίας ενοχής έναντι ποινής 62 φυλάκισης μηνών που έχει ήδη εκτίσει για την κατηγορία περί κατασκοπείας που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.

Το τελικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει εμφάνισή του σε δικαστήριο στις Βόρειες Μαριάνες νήσους, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, από όπου θεωρητικά θα μπορέσει μετά ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία.

«Ειλικρινά είναι απλά απίστευτο. Νιώθω ότι δεν είναι πραγματικό», είπε η κα Ασάνζ, η οποία βρίσκεται στο Σίδνεϊ και συνομίλησε με βιντεοκλήση με τον σύζυγό της την ώρα της επιβίβασής του σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ.

Παραδέχθηκε ότι βιώνει έναν κυκεώνα συναισθημάτων, με τις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές τις τελευταίες 72 ώρες να είναι «χωρίς σταματημό».

Σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία «επί της αρχής», η οποία πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον δικαστή στο νησί Σαϊπάν των Βορείων Μαριάνων.

Κατά την άποψή της σημείο καμπής στην όλη υπόθεση ήταν η εξέταση από το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου των συνταγματικών προστασιών που οφείλονταν στον σύζυγό της στις ΗΠΑ υπό το πλαίσιο της ελευθεροτυπίας.

Αποκάλυψε δε πως τα παιδιά τους, ηλικίας πέντε και επτά ετών, δεν γνωρίζουν ακόμα ότι ο πατέρας τους πρόκειται να απελευθερωθεί.

Είπε επίσης πως προτεραιότητα θα είναι να αποκατασταθεί η ταλαιπωρημένη υγεία του συζύγου της.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείτο στις βρετανικές φυλακές Belmarsh από τον Απρίλιο του 2019, μετά από πολυετή παραμονή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Εκεί είχε βρει άσυλο έναντι των κατηγοριών περί κατασκοπείας που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα για συνωμοσία απόκτησης και δημοσιοποίησης πληροφοριών εθνικής ασφαλείας, μετά από τη δημοσίευση εγγράφων για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Είχε εμπλακεί σε πολυετή δικαστική μάχη στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks-Ο Ασάνζ συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του σε αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του

Δειτε Επισης

Νέο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
Μπάιντεν: Ο θάνατος Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του
Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα στη Βηρυτό για θάνατο Νασράλα-Παρουσιάστρια δάκρυσε on air
Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα στο Ιράν
Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο ζυγίζει… το Διαδίκτυο
ΗΠΑ σε Ιράν μετά τις απειλές-«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την επέκταση της σύγκρουσης»
Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό μέρος του Ισραήλ-Αναχαιτίστηκε πύραυλος από την Υεμένη
Εκδίκηση υπόσχονται Ιράν και Χαμάς μετά τον θάνατο του Νασράλα-Σε αμυντική ετοιμότητα το Ισραήλ
Ιρανικό ΥΠΕΞ: Η γραμμή του Νασράλα θα συνεχιστεί παρά τον θάνατό του
Χαμάς για τον θάνατο Νασράλα-Συνυπεύθυνες οι ΗΠΑ, θα ακολουθήσει μια νέα γενιά γενναίων ηγετών